206 pregleda
Ana Pilato u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.9k bodova)

Tko je najbolji barista u Hrvatskoj?

P.S. Za one koji ne znaju, iako je to na talijanskom riječ za barmena, preko engleskog jezika u hrvatskom prijevodu barista je naziv posla u kojem se priprema (i poslužuje) piće pripremljeno na bazi kave.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (128k bodova)
prikazano od Znatko

Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog natjecanja. Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske.

  1. Titulu ovogodišnjeg pobjednika odnio je Marko Ristić iz Pule (Bass bar), 
  2. dok je drugoplasirana Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija),
  3. a treće mjesto zauzeo Kristijan Bandalo iz Zadra (Coffee and Cake Zadar).

Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koje će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju. 

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave s potpisom, tzv. „signature“ kokteli natjecatelja. Također, ocjenjivao se okus svakog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, te čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe. U ocjenjivanju natjecatelja stručni žiri se vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

U sklopu barističkog natjecanja Franck je ove godine započeo i s provedbom novog programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike. Program je integrirao različite obrazovne module za profesionalne bariste osmišljene s ciljem da se mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatna podrška i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere.

„Uz Franck barističku akademiju, ovaj obrazovni program za srednje ugostiteljsko-turističke škole još je jedan od načina na koji potičemo i podržavamo razvoj barističke scene ulaganjem u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata. Na ovaj način ujedno radimo na podizanju kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i regiji“, rekao je Hrvoje Tandara, rukovoditelj Trade
Marketinga u Francku. 

Program suradnje sa strukovnim, ugostiteljsko-turističkim školama, koje je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Franck planira dugoročno razvijati kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanja i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u dinamičnom svijetu kave.

S ciljem promicanja i nagrađivanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, Franck već treću godinu zaredom najboljim partnerskim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj dodjeljuje i prestižno priznanje Franck Barista Club koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu. Odabir najboljih ocjenjuje se metodom tajnih gostiju, a kriteriji po kojima se vode su kvaliteta i prezentacija espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, održavanje opreme i posluživanje gostiju.

Ana Pilato 05.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.9k bodova) Kako napraviti savršenu kavu poput profesionalca?

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 02.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris (8.7k bodova)
2 odgovora
Robert Mali 28.08.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Robert Mali (7.0k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 05.10.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.9k bodova)
1 odgovor
Robert Mali 28.08.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Robert Mali (7.0k bodova)
5 odgovora
Monika Kiris 02.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris (8.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...