592 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Razno od Tomislav Gatara
Što vam znači "retrogradni merkur"? Žene, cure... to znaju spominjati u postovima i komentarima na fejsu.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Ana Smrk od Ana Smrk
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

O joj, taj grozni retrogradni Merkur image. Evo, probat ću objasniti u čemu je stvar.

Komentari o retrogradnom Merkuru su najčešće povezani s astrologijom. Vjeruje se kako će upravo u razdoblju retrogradnog Merkura puno toga krenuti krivo, a nerijetko se povezuje i sa stanjem kaosa. U tom, astrološkom, smislu Merkur predstavlja planet povezan sa svim vrstama komunikacije. Dakle, kada se taj planet kreće retrogradno, komunikacije ne funkcioniraju najbolje.

Tako, primjerice, u tom razdoblju može doći do svađa i nesuglasica s bližnjima i prijateljima koje će biti rezultat pogrešnog izražavanja i pogrešnog shvaćanja izgovorenog. Možemo imati problema i sa svojom unutarnjom komunikacijom - teže razumjeti vlastite misli, osjećaje, potrebe, porive pa čak i teže pronalaziti motivaciju.

Mnogo djevojaka i žena spominje retrogradni Merkur upravo zbog ljubavnih odnosa. Nije svaki retrogradni Merkur potpuno isti, ne događa se uvijek za vrijeme istog horoskopskog znaka, ali zna izvući osobe i situacije iz prošlosti. Često se to odnosi na bivše ljubavi te ne baš najugodnije situacije. Astrolozi će reći kako ovo razdoblje izvlači osobe iz prošlosti kako bismo mogli riješiti ono što je ostalo visjeti u zraku, ono što nismo raščistili, zatvoriti staru komunikaciju te krenuti dalje.

Još jedan oblik komunikacije na koju retrogradni Merkur utječe jesu i elektronski uređaji. Elektronika nam uvelike olakšava komunikaciju u današnje vrijeme pa će u razdoblju retrograda biti česte razne poteškoće i nezgode s elektronskim uređajima, lošije internetske veze ili potpuno 'čudno ponašanje' naših elektronskih uređaja.

Putovanja također mogu biti otežana... Moguća su kašnjenja prijevoznih sredstava, kvarovi na prijevoznim sredstvima, otkazivanja letova, gužve u prometu, problemi s rezervacijama i slično. Još jedan vid komunikacije u problemima.

Ali, ali, ali. Iz svega treba izvući nešto pozitivno, pa tako i iz 'strašnog' retrogradnog Merkura. Upravo zbog njegovog 'izvlačenja' stvari iz prošlosti, dobivamo mogućnost popraviti greške, raščistiti nesporazume iz prošlosti i zatvoriti ta poglavlja života. Dobivamo priliku riješiti sve repove iz prošlosti, otpustiti bolne situacije, okrenuti se novim mogućnostima i novim (poboljšanim) komunikacijama.

Kao što sam već rekla, neće svaki retrogradni Merkur biti isti, niti će se svaki pojaviti u vrijeme istog horoskopskog znaka. Svaki nosi nešto drugačije, kod svake osobe će imati drugačiji utjecaj, ali ono što im je svima zajedničko je upravo pitanje komunikacije - nekog njezinog oblika (u ovom odgovoru sam nabrojala samo neke).

Za kraj, htjela bih se osvrnuti na znanstveni, tj. astronomski aspekt ove pojave. Riječ je, zapravo, o optičkoj iluziji. Zemlja ima dužu planetarnu putanju nego što je to slučaj kod Merkura pa će se zbog toga činiti da se Merkur kreće unatrag u razdoblju kada Zemlja prestigne Merkur po orbiti.

 

 

Ana Primorac od Ana Primorac
dobro si napisala sve (h)
+5 glasa
Marinko Zadro od Marinko Zadro

Jedino priznam astronomski aspekt ove pojave o kojem je ovdje najmanje napisano u drugom odgovoru. 

Gledajući sa Zemlje, planet Merkur možemo ga vidjeti da ide naprijed (progradno kretanje), pa kasnije nazad (retrogradno znači kretanje unazad) i to je s obzirom na točku promatranja (sa Zemlje) tzv. prividno kretanje. Ako gledamo realno iz neke točke iz svemira iznad Sunčevog sustava, znamo iz osnovne škole da Merkur i Zemlja zajedno kruže, svaka planeta u svojoj putanji, oko Sunca. Sve ostalo (wait) sa strane astrologije za znanost je - bullshit! (giggle) 

Pa tako "retrogradni Merkur" nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa kašnjenjima prijevoznih sredstava, kvarovima na prijevoznim sredstvima, otkazivanju letova, gužvama u prometu, problemima s rezervacijama, pa niti sa komunikacijama. Zato slobodno odahnite i, ako se bavite astronomijom i imate teleskop, pratite kretanje Merkura i kad e prividno kreće progradno i retrogradno. :)

Ana Smrk od Ana Smrk
Pitanje se odnosilo na 'retrogradni Merkur' kojeg žene znaju spominjati u postovima i komentarima na fejsu. :)
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Dobro si napisao sve! ;)

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
5 odgovora
Ivan Gačić 21.05.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...