151 pregleda
Marija Miljević u rubrici Zdravlje i medicina od Marija Miljević

Kakav je to poremećaj disfagija koja stvara poteškoće gutanja

Koje ima simptome? Kako je živjeti s tim poremećajem?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Disfagija je poremećaj gutanja hrane.

Jeste li znali da čovjek u prosjeku dnevno guta jednom u minuti, dok se konzumacijom hrane povećava broj na oko 900 puta? Zamislite da vam gutanje izaziva bol ili je skroz onemogućeno. Upravo to proživljavaju osobe koje pate od disfagije – poteškoće gutanja koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija poput udisanja hrane i tekućine, pothranjenosti i dehidracije.

Disfagija je poteškoća koja se često javlja; smatra se da će jedna od 17 osoba razviti neki oblik disfagije u životu. Pogađa 60 – 80% oboljelih od neurodegenerativnih bolesti, do 13% odraslih, inače zdravih osoba i starijih od 65 godina, a u domovima umirovljenika broj osoba sa smetnjama gutanja penje se na visokih 50 – 75%.

Kako prepoznati disfagiju?

Najčešće se ovaj poremećaj javlja kao posljedica neuroloških oštećenja i bolesti (Parkinsonova bolest, moždani udar, demencija, multipla skleroza i slično) te se njegovo liječenje može zanemariti ili „skriti“ među simptomima drugih bolesti.

Najčešći simptomi disfagije su:

 • kašalj tijekom i nakon gutanja,
 • promjena kvalitete glasa nakon gutanja (grgljanje, „vlažan“ glas),
 • ulazak sadržaja (hrane i tekućine) u dišne puteve i pluća,
 • ulazak sadržaja u dušnik,
 • curenje oblikovanog zalogaja hrane žvakanjem,
 • curenje hrane ili tekućine kroz nos ili usta,
 • smanjena kontrola sadržaja unesenog kroz usta,
 • vraćanje sadržaja,
 • sporije hranjenje ili izbjegavanje unosa hrane i pića zbog nelagode i straha,
 • česte infekcije dišnog sustava te
 • nenamjeran gubitak tjelesne mase. 

Ipak, da bi se postavila dijagnoza disfagije potrebno je obaviti multidisciplinaran klinički pregled (uključuje pregled logopeda, neurologa, radiologa, otorinolaringologa, nutritivnog tima i medicinske sestre) koji predstavlja početak dijagnostičkog postupka kojim će se utvrditi koliko je uznapredovala bolest i koji je stupanj disfagije prisutan.

Najveći izazov za osobe koje pate od disfagije predstavlja svakodnevna i uravnotežena prehrana, jer i tekuća i kruta hrana predstavljaju poteškoće kod gutanja. Glavno obilježje prehrane za osobe s disfagijom je primjena zgusnute hrane, u obliku pirea.

Općoj je javnosti ova poteškoća relativno nepoznat pojam. S ciljem jače senzibilizacije i bolje upućenosti javnosti o disfagiji, u Hrvatskoj je nedavno pokrenuta javnozdravstvena kampanja „Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj“. Raznim aktivnostima u kampanji koju podržava i Hrvatsko neurološko društvo sustavno se promiče bolje znanje o poteškoći koja je prisutna u brojnim obiteljima i s kojom se bore mnogi pojedinci.

Ukoliko želite saznati više o načinima prehrane, liječenju i rehabilitaciji kod disfagije ili želite sami procijeniti svoj rizik od disfagije, posjetite web stranicu https://disfagija.hr

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Augustina Kolak 30.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...