Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Koje su karakteristike anoreksije, a koje bulimije? Koje su sličnosti, a koje razlike?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

I anoreksija i bulimija ubrajaju se u poremećaje u prehrani te zahtijevaju stručnu pomoć. Za oba spomenuta poremećaja karakteristično je da osoba osjeća nezadovoljstvo svojim izgledom.

Kod anoreksije osoba uvodi režim u prehrani na način da se hrani vrlo restriktivno. Izbjegavanje hrane dovodi do vrlo niske tjelesne težine, ali unatoč tome, osoba sebe i dalje doživljava predebelom. Postoji i mogućnost opsesivnog vježbanja. Osoba s anoreksijom prvotno samu sebe uvjerava da nije gladna te ignorira osjećaj gladi, a u kasnijem stadiju ovog poremećaja osoba više ni nema apetit.

S druge strane, kod bulimije se izmjenjuju ciklusi pretjeranog uzimanja hrane i izbacivanja pojedenog povraćanjem. Da bi osoba spriječila dobivanje na težini, povraća ili uzima laksative, a može se podvrgnuti i pretjeranom vježbanju. Osobe s bulimijom mogu se prejedati i do nekoliko puta na dan, nakon čega uvijek izbacuju hranu iz tijela.

0 glasa
Arnela Abadžija od
Anoreksija je poremećaj izbegavanja hrane ili namjernog povraćanja najčešće nastaje iz straha da ne bi došlo do gojaznosti ili to može sam organizam da radi usled nekih drugih poremećaja kod sistema organa za varenje bulimija predstavlja pretjerani unos hrane nekada zbog straha od gladi ili straha od mršavosti a nekada nastaje jer organizam često daje signal čovjeku da je gladan iako to zapravo i nije nekada slučaj iako mu hrana tada u tom trenutku i nije potrebna

Slična pitanja

1 odgovor 453 👀
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 8.1k 👀
2 odgovora 451 👀
1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 892 👀
1 odgovor 494 👀
3 odgovora 876 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...