170 pregleda
Nino Marić u rubrici Financije od Nino Marić
promjena rubrike od Nino Marić

Gdje se prijaviti za sanaciju šteta javnih ustanova i infrastrukture uzrokovanih potresom na Banovini novčanim sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Objavljeni javni pozivi za obnovu infrastrukture i javnih ustanova na Banovini Fondom solidarnosti Europske unije

Na današnjoj sjednici Vlade ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je da će tijekom današnjeg dana biti objavljeni javni pozivi za sanaciju štete uzrokovane potresom sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) na mrežnim stranicama sedam provedbenih tijela, kao i na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Temeljem odluke Vlade iz studenog prošle godine definiran je sustav provedbe u kojem je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Nacionalno koordinacijsko tijelo, dok su za provedbu financijskog doprinosa prema nadležnosti određena resorna ministarstva. Zajednička nacionalna pravila za provedbu donesena su 28. prosinca 2021. godine.

Resorna Ministarstva do danas su pripremila 12 javnih poziva za obnovu zgrada iz područja obrazovanja, kulturne baštine, energetskog sektora, prometne infrastrukture, telekomunikacija i zdravstva, te za potrebe osiguranja privremenog smještaja, financiranje službi spašavanja kao i čišćenja područja pogođenih katastrofom te obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla. Informacije o svim dosad objavljenim javnim pozivima možete pronaći ovdje.

Pod resorna Ministarstva spadaju:

 1. Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja
 2. Ministarstvo kulture i medija
 3. Ministarstvo znanosti i obrazovanja
 4. Ministarstvo zdravstva
 5. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
 6. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
 7. Ministarstvo unutarnjih poslova

Neovisno revizorsko tijelo je:

 • Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU)

Korištenje sredstava pomoći usmjereno je na obnovu infrastrukture i javnih ustanova na području:

 • Grada Zagreba,
 • Krapinsko-zagorske županije,
 • Zagrebačke županije,
 • Sisačko-moslavačke županije,
 • Karlovačke županije,
 • Varaždinske županije,
 • Međimurske županije,
 • Brodsko-posavske županije,
 • Koprivničko-križevačke županije i
 • Bjelovarsko-bilogorske županije

...i to za:  

 • vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja;
 • pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva;
 • osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine;
 • čišćenje područja pogođenih katastrofom, uključujući prirodna područja, u skladu s, kad je to primjereno, pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

U pripremi samih poziva sagledana su sva tijela koja su dosad već realizirala troškove prihvatljive za Fond solidarnosti, kako bi refundacijom tako nastalih troškova osigurali brzu realizaciju i primarno vratili već uložena sredstva, ali i osigurali dio sredstava za novo ugovaranje.

Prema raspoloživim podacima, od već nastalih ili ugovorenih troškova u iznosu od oko 240 milijuna eura, gotovo 80 milijuna eura je dosad utrošeno na operacije čije financiranje je prihvatljivo iz Fonda solidarnosti, dok projekcije potreba po konkretnim projektima iskazanim na potresom pogođenom području sežu i do 760 milijuna eura.

Podsjetimo, Republika Hrvatska poslala je Europskoj komisiji 18. ožujka 2021. godine Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, kao i zahtjev za isplatu predujma, s ciljem sanacije štete nastale uslijed serije potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine.

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene „petrinjskim“ potresom iznosi 41,6 milijardi kuna odnosno 5,5 milijardi eura, a Europska komisija je predložila Europskom parlamentu i Vijeću da se Hrvatskoj dodijeli iznos od 319,2 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda solidarnosti.

Postupak odobravanja toga prijedloga završen je 14. prosinca 2021. odlukom Europskog parlamenta te je predujam, u iznosu od 41 milijuna eura, isplaćen Republici Hrvatskoj 2. kolovoza 2021. godine, dok je ostatak od 277,8 milijuna eura isplaćen 30. prosinca 2021. godine.

Rok za iskorištenje bespovratnih sredstva Europskog fonda solidarnosti ističe nakon 18 mjeseci od dana dodjele, odnosno krajem lipnja 2023. godine.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...