Nino Marić u rubrici Kućni ljubimci od

Kakva imate iskustva u radu veterinarske inspekcije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Tužan slučaj bolesnog psa Nera iz Krapine

Prijatelji životinja ukazuju na sramotno iskustvo s inspekcijom kojoj je u redu držati psa s tumorom na lancu

Udruga Prijatelji životinja ukazuje na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama. Psa Nera u Krapini vlasnica već 12 godina drži stalno zavezanog za lanac kako bi „čuvao” štagalj. Unatoč višestrukim prijavama veterinarskoj inspekciji, vidno bolestan pas s velikim neliječenim tumorom na području anusa i dalje se smrzava na lancu. U Udruzi smatraju da je šokantno i sramotno što veterinarska inspekcija tvrdi da je takvo držanje u redu te komentiraju događaj sljedećim riječima:

„Prema priznanju vlasnice, pas je cijeli život neprekidno na lancu od oko tri metra, no veterinarska inspekcija nije ju upozorila da je, prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno ‘držati pse stalno vezane’. Držanje psa na lancu predstavlja zlostavljanje i okrutno je, osobito prema bolesnom psu kao što je Nero, za što bi veterinarski inspektori trebali biti posebno senzibilizirani. Zato tražimo brisanje izraza ‘stalno’ i hitnu potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu!” ističu Prijatelji životinja.

Otkako su prije oko godinu dana saznali za zanemarivanje Nera, iz Udruge su poslali nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek isti – inspekcija nije uočila dokaz zanemarivanja psa niti ograničavanje kretanja „na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah”. Dapače, inspekcija tvrdi „da su svi navodi iz pritužbe neistiniti” i da vlasnica drži psa u skladu s propisanim uvjetima i osigurava mu veterinarsku skrb na što su iz Udruge Prijatelji životinja odgovaraju:

„Teško je mišljenje veterinarske inspekcije smatrati vjerodostojnim kada se iz fotografija psa unazad godinu dana vidi veliko povećanje tumora na području anusa. Rane oko anusa su upaljene, iz njih izlazi smrdljiva tekućina. Nero je zbog boli ili nelagode izgrebao dlaku s velikog dijela repa, mršaviji je nego prije, a u više navrata dokumentirano je i da ima krvave rane na oba uha, što ukazuje da ga vlasnica čak nije zaštitila ni od buha. Dojavljeno nam je da hoda raširenih nogu jer osjeća nelagodu oko anusa, slabo ga zanima hrana i trese se od hladnoće na mokrom tlu.”

Komunalni redar obišao je psa prije godinu dana i, za razliku od veterinarske inspekcije, naredio vlasnici da poboljša uvjete držanja jer „iznad psa vise trule grede i crijepovi koji prijete urušavanjem, a samim time predstavljaju opasnost za život ili ozljeđivanje psa”. Utvrdio je i da pas nema kućicu i zaštitu od vremenskih neprilika, a da vlasnica treba zatražiti veterinarsku pomoć za psa zbog vidljivih ozljeda u predjelu anusa i osigurati mu zbrinjavanje i njegu s obzirom na to da je bolestan.
 
Udruga Prijatelji životinja smatraju poražavajućim što psu u više od godinu dana nije pružena veterinarska pomoć i što nije skinut s lanca te izjavljuju:

„Veterinarska inspekcija tvrdi da je vlasnica osigurala zdravstvenu skrb za psa, no prema svim informacijama koje smo prikupili, Nero nije uopće veterinarski obrađen pa mu zato nije niti postavljena dijagnoza prema kojoj bi se liječio. Vlasnica je odbila liječenje psa tvrdeći da nema novaca, iako joj je višekratno ponuđena financijska pomoć. Veterinarska inspekcija nije reagirala i pomogla Neru, već nam šalje birokratske šture odgovore, dok se zdravlje psa drastično pogoršava!”

Navode u Udruzi da su ovlasti inspektora velike i oni mogu podnijeti optužni prijedlog i kaznenu prijavu zbog dugotrajna zanemarivanja. No prijave inspekciji gotovo svih slučajeva uglavnom prođu bez ikakvih sankcija, iako je i laiku vidljivo da je prekršen niz zakonskih odredaba i da je dobrobit životinje ozbiljno ugrožena.

Stoga u Udruzi Prijatelji životinja smatraju da je nužna reforma veterinarske inspekcije, koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati neodgovorne skrbnike i zlostavljače životinja.

Udruga Prijatelji životinja zatražila je žurno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba radi revizije dosadašnjih rješenja lokalne inspekcije i pomoći psu, a poslali su i kaznenu prijavu. Traže da se pas smjesti u prikladne uvjete i liječi, a da se vlasnicu kazni i zabrani joj se držanje novih životinja.


Fotografije psa Nera, prijave veterinarskoj inspekciji i odgovori na prijave te peticije za zabranu držanja pasa na lancu i za reformu veterinarske inspekcije nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Tomislav Gatara od
Što reći nego užas!‌
Ana Pilato od
Tužan kraj nesretnoga Nera: Nužna zabrana držanja pasa na lancu i reforma veterinarske inspekcije

* Usmrćen pas za kojega je inspekcija tvrdila da ga tumor ne boli
* Traži se kazna za vlasnicu i inspektoricu za koju držanje bolesnoga psa na lancu nije zanemarivanje

Samo tri sata nakon što je udruga Prijatelji životinja prije dva dana objavila priču o psu Neru iz Krapine, koji se s bolnim tumorom na anusu smrzavao na lancu zbog mišljenja veterinarske inspekcije da su to primjereni uvjeti držanja, Državni inspektorat javio im je da ga je vlasnica dala usmrtiti. Tužan kraj nesretnoga psa, koji Prijatelji životinja navode kao još jedan primjer da veterinarska inspekcija ne voli životinje, izazvao je na društvenim mrežama nepodijeljenu osudu držanja pasa na lancu!
 
U odgovoru na posljednju, opširnu prijavu Prijatelja životinja zbog držanja Nera stalno na lancu i uskraćivanja adekvatne veterinarske pomoći, veterinarska inspekcije je, očekivano, ponovila da „nisu utvrđene nesukladnosti u postupanja prema psu”. „Unazad više od godinu dana uputili smo niz prijava veterinarskoj inspekciji tražeći da se bolesnoga psa makne s lanca na kojemu je bio vezan 12 godina tobože čuvajući ruševni štagalj i da mu se osigura adekvatno liječenje”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

U žalbi na posljednji odgovor veterinarske inspekcije navode da je tijekom razdoblja od najmanje godinu dana pas Nero trpio bol, na što nije ukazivao samo rast tumora na anusu, krvave rane na ušima zbog buha i izgrebana dlaka s repa, već i njegov vidno mršaviji izgled i odbijanje hrane. Dobronamjerna svjedokinja ga je obilazila, tražila pomoć veterinara, a vlasnici je nudila financijsku pomoć i prijevoz Nera na pregled u veterinarsku ambulantu, što je vlasnica sve redom odbila.

Dodaju da je na loše postupanje prema Neru upozorio komunalni redar, koji je naložio vlasnici da makne trule grede i crijepove, koji vise iznad psa i prijete urušavanjem, te da mu osigura kućicu, zaštitu od vremenskih nepogoda i veterinarsku pomoć. Na patnju psa ukazivali su i svjedoci i  veterinari. Jedino je lokalna veterinarska inspektorica cijelo vrijeme na sve prijave odgovarala da Nero ne trpi bol i da nije uočila da bi ga vlasnica zanemarila „s obzirom na zdravlje, smještaj i njegu”.
 
„Životinju se smije eutanazirati samo ako trpi jaku i neotklonjivu bol. Zašto je Nero usmrćen kada nam je inspektorica još mjesec dana prije njegove smrti napisala da mu tumor ne prouzrokuje bol? Isticala je i da mu vlasnica daje tablete protiv bolova, a navodno ga ništa ne boli. No veterinari su nam rekli da ga vlasnica nikada nije niti dovela u ambulantu radi pretraga i postavljanja dijagnoze”, kažu iz Udruge.

Ukazujući na te kontradiktornosti Prijatelji životinja opravdano pitaju: „Nije li logično zaključiti da je Nero zbog tumora otpočetka trpio bol, koja se zbog rasta tumora povećavala? Kako je moguće da mu velik tumor na anusu ne uzrokuje bol dok pokušava sjesti, i to na zaleđenu ili vlažnu blatnu zemlju? Ne bi li teško bolestan pas trebao biti smješten na toplome, a ne biti ostavljen u bolovima zavezan na lancu, na niskim zimskim temperaturama? Znači li to da veterinarski inspektori smatraju da držanje psa u bolovima na lancu, na temperaturama koje se spuštaju ispod nule, nije zanemarivanje psa?”

Ističu da su izrazito tužni što je veterinarska inspekcija i u slučaju psa Nera reagirala prema već poznatom obrascu štiteći interese vlasnika koji zanemaruje ili zlostavlja životinju, a držanje na lancu smatra osiguranjem dobrobiti psa. „Praksa pokazuje da pojedince koji zanemaruju životinje takvo blagonaklono postupanje inspekcije ohrabruje da ponovno nabave životinju i odnose se prema njoj jednako znajući da neće biti kažnjeni. Građani očekuju od veterinarske inspekcije istinsko nastojanje da se pomogne životinjama, a postoje primjeri da je to itekako moguće”, smatraju Prijatelji životinja.

Traže da Državni inspektorat i općinsko državno odvjetništvo utvrde prekršajnu i kaznenu odgovornost i vlasnice psa i veterinarske inspektorice. U svojim prijavama naglašavaju da je Nero živio u odvratnim uvjetima koji su predstavljali opasnost za njegov život i zdravlje, a da su mu (ne)postupanja i vlasnice i inspektorice produljili patnju i povećali muke, i zbog fizičke boli uzrokovane tumorom i zbog psihičke patnje uzrokovane držanjem na lancu, i noću i danju, na hladnoći i daleko od ljudske prisutnosti.

Prijave veterinarskoj inspekciji i odgovori na prijave, traženje revizije svih nalaza te peticije za zabranu držanja pasa na lancu i za reformu veterinarske inspekcije nalaze se na https://www.prijatelji-zivotinja.hr

Slična pitanja

1 odgovor 1.9k 👀
9 odgovora 5.1k 👀
4 odgovora 15.4k 👀
1 odgovor 973 👀
13 odgovora 1.9k 👀
2 odgovora 705 👀
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Augustina Kolak
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...