Nino Marić u rubrici Poslovanje od Nino Marić

Koje su osnovne pogreške u radu poslovnog trenera (business coach)

Na što trebaju paziti treneri u svom poslu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Renata Preglej Garić od Renata Preglej Garić
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Najveći dio grešaka poslovnog coacha događa se, kao i u većini ostalih profesija, tijekom početka karijere coacha. U toj situaciji coach se jako povezuje sa svim svojim klijentima, što nije nužno recept za uspjeh. Štoviše, u većini slučajeva pretjerana povezanost i identificiranje s osobom koja se coach-a vodi do davanja vlastitog mišljenja i nuđenja rješenja koja coach smatra ispravnim u toj situaciji. To svakako nije poanta coachinga. Potrebno je povezati se s osobom do razine razumijevanja problema no bez poistovjećivanja s tim problemom. Naime coach je tu kako bi pomogao osobi da pronađe svoja rješenja, najbolje prilagođena baš situaciji u kojoj se nalazi ta osoba. U suprotnom često kod coacheva dolazi i do navođenja osobe u smjeru rješenja koje coach smatra ispravnim. To je također pogreška jer coach nije tu da osobu navodi na rješenja koja osobno smatra ispravnim. Zanimljivo je koliko općenito volimo davati savjete (uostalom i ja to sad činim wink). Ozbiljan coach ograničava broj savjeta koje daje i uvijek prije davanja savjeta pita nešto u stilu „mogu li ti ja dati jedan savjet“ ili „ mogu li predložiti još jedno rješenje“. Umjesto davanja savjeta on radije pomaže drugima da steknu uvid i poduzmu akciju kroz poticanje, suočavanje, potvrđivanje i ispitivanje.

Dio coacheva na samom početku teško zaustavi samog sebe u razgovoru. Naime posao coacha je da postavlja pitanja (20% vremena) a osoba koju coachamo odgovara i priča 80% vremena tijekom coaching susreta. Ukoliko je situacija obrnuta znači da coach nije savladao aktivno slušanje kao osnovni preduvjet uspješnog coachinga. Naime, tek kada pažljivo, aktivno slušamo osobu, moći ćemo postaviti prava pitanja u pravom trenutku, parafrazirati, nadovezati se na izgovoreno i „prokopati“ još malo dublje u problem. Sve navedeno je potrebno kako bi saznali što se uistinu krije iza nečijeg nezadovoljstva ili problema, jer će jedino tako i osoba sama osvjestiti svoju situaciju i moći krenuti prema rješenjima.

Preuzimanje zasluga za rezultat coaching-a. Coach ne može preuzeti zasluge za rezultat coachinga, jer ukoliko je coach kvalitetno odradio svoj posao, osoba će imati osjećaj da je sama došla do rješenja (uz pomoć coacha). Stoga bi bilo potpuno krivo reći da je coach taj koji je zaslužan za rezultat - osoba koju coachamo je vlasnik svih pobjeda (ali i neusjeha).

Učestala greška coacha na početku karijere je završavanje coaching susreta bez jasno razrađenog plana akcije. Uvijek je potrebno potaknuti osobu da definira koje će konkretno akcije poduzeti kako bi se dogodio željeni rezultat. Što preciznije definiramo tijekom razgovora što, kako i do kada će osoba napraviti, to je veća šansa da se promjena dogodi. Naime, bez buduće promjene u ponašanju, to nije ni bio pravi coaching.

Ponekad coach pretpostavlja da osoba treba biti „popravljena“, što je potpuno krivo. Da, možemo pomoći osobi da unaprijedi neke svoje vještine koje su dovele do određenih nedostataka, ali glavni posao coacha je pomoći im da iskoriste svoju prirodnu darovitost kako bi funkcionirali na boljoj razini i tako stvorili bolju budućnost za sebe.

Zadnja, no ne i manje važna pogreška, odnosno više savjet coachevima: coaching ne mora nužno djelovati uspješno na svima. Glavna karakteristika coacha je da vjeruje kako je moguće svima pomoći. Bez takvog razmišljanja ne bi se ni upuštali u karijeru coacha, no potrebno je priznati si jednu istinu: koliko god se trudili, neki ljudi nisu potencijal za coaching jer ga kao tehniku iz raznih razloga ne mogu ili ne žele prihvatiti. I to je u redu. U redu je nekada i ne nastaviti s coaching susretima, jer smo svjesni da će rezultat izostati. Važno je to zaključiti i priznati na vrijeme. 

+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Ovo su 3 grešaka koje sam prmjetio:

Greška poslovnog trenera br. 1

Skakanje na prvu stvar koja se pojavi/trenutni način "rješavanja problema".

Zašto to radimo? Želimo brzo pokazati svoju vrijednost!

U čemu je problem? Možda liječi simptom, a ne uzrok!

SAVJET: “Proširite se prije nego što uđete duboko postavljajući 'implikacija' pitanja.” To će vas i vašeg klijenta usredotočiti na najvažnije, temeljne probleme.


Pogreška poslovnog trenera br. 2

Zabrana šutnje

Zašto to radimo? U našoj kulturi "tišina" je neugodna.

U čemu je problem? Zabranjuje priliku za promišljeno razmatranje!

SAVJET: "Dopustite tišini da podnesete neke teške stvari!" Kada to učinite, kvaliteta vašeg treniranja će se dramatično povećati.


Pogreška poslovnog trenera br. 3

Zanemarivanje da klijent artikulira (kvantificira) predviđene koristi koje će željena promjena pružiti.

Zašto to radimo? Možda zaboravljamo, ili možda samo mislimo da je korist dovoljno očita našem klijentu da ne smatramo potrebnim da jasno artikulira prednosti.

U čemu je problem? Bez jasno definirane svrhe ("Zašto"), klijent može jednostavno proći kroz pokrete umjesto da bude tjeran da izvrši željenu promjenu. (Napomena: Klijent također možda neće prepoznati kako može opravdati vašu ocjenu za coaching, a da to nije artikulirano!)

SAVJET: Prije utvrđivanja mogućih strategija potrebnih za rješavanje problema ili iskorištavanje prilike, odvojite vrijeme da istražite, identificirate i kvantificirate (ako je moguće) koristi koje će klijent dobiti. Ako ga učinite opipljivim, vaš će klijent biti više potaknut da postigne uspjeh.

Slična pitanja

3 odgovora 498 👀
1 odgovor 294 👀
1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 575 👀
1 odgovor 564 👀
4 odgovora 990 👀
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...