Ivan Gačić u rubrici Politika od

Zašto je Rusija raketnim projektilima započela rat u Ukrajini ove 2022. godine? Prirodni resursi ili nacionalna problematika?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Hoće li Rusija napasti Ukrajinu i NATO ih braniti?
Marin Barić od
Jednostavno je - Moskva (Putin) se ustvari nikako ne želi pomiriti s neovisnošću Kijeva. Sloboda odnosno neposluh ih živcira i zato kreću u rat koji opravdavaju oslobađanjem "ruskog naroda" u Ukrajini.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+18 glasa
Tomislav Gatara od

Zbog Ruskog naroda, separatistički nastrojenog, koji živi unutar Ukrajine.

Oni žive na području kojima je separatističku neovisnost je prije nekoliko dana priznao Vladimir Putin, predsjednik Rusije. Njima on želi pomoć i pripojiti ta teritorijalna područja Ukrajine - Rusiji. Očito ih namjerava pripojiti milom ili silom. 

To su, prema Putinu dvije nove republike:

  • republika Donjecka i
  • republika Luhanska.
+13 glasa
Marko Radić od

Putinova vlada opisuje svoj prodor vojnih snaga u Ukrajinu kao postupke "specijalne operacije" kojom se razoružava Ukrajina i smjenjuju se čelnici koje Putin naziva - neonacistima odnosno fašistima kako bi sproveo volju Ruskog naroda na tom području.

Ukrajina i zapadni saveznici takvo objašnjenje iz Kremlja nazivaju neutemeljenim izgovorom za napad odnosno izravan rat Rusije i Ukrajine.

Trenutno je neizvjesno koliko će se ovi ruski postupci proširiti pa je ta neizvjesnost izazvala strah od šireg sukoba u Europi, pa i u Hrvatskoj.

+10 glasa
Darko Međimurec od

Vanjskopolitički analitičar Robert Barić odgovorio je na ovo pitanje svojim komentarom u medijima:

"Putinov cilj je neutralizacija Ukrajine, odnosno finlandizacija te zemlje. Putinu ne treba Donbas, ne treba mu niti jedan dio Ukrajine. Krim je gotova priča, on je danas ruski. Cilj ove vojne operacije, koja je ipak ograničena na uništavanje i neutralizaciju ukrajinskog obrambenog sustava i vojnih snaga, je da se Ukrajina dovede u takav položaj da mora prihvatiti ruski diktat."

+8 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Istina - veliki dio ukrajine, je nekad bio u sastavu ruskog carstva - i zvao se - novo-rusija, večinu ukrainskih gradova je napravila carska rusija. Za vrijeme sovjetskog saveza, ukraina je bila u sastavu istoga i po ustavu SSSR-a i kasnije  SSR-a određene zemlje koje su činile taj savez imale su pravo na samo-odcjepljenje, ako se ostale članice sa time slože, 90-te godine, dolazi do rasformiranja SSR-a i određene zemlje postaju samostalne. 1.  Problem je naj veči, što je 60-tih godina, unutarnjim ustrojem polutok krim pripojen zajedničkoj članici - ukrajini, 2.(nešto, kao kod nas- ustroj granica županija) problem je taj što je veliki dio ukrajine naseljen ruskim stanovništvom - istočno od rijeke Dnjepar oko 70% čine rusi, a na samom poluotoku krimu čak 90%, .Južni dio ukraine uz crno more,oko 50% to područje također čini veliki broj ruskog stanovništva,-sam grad Odesu, dala je sagraditi ruska kraljica -  ali, kako bilo da bilo - 90-te godine, rusija priznaje ukrajinu u trenutnim  granicama, povlači sve nuklearno naoružanje iz ukrajine i daje im garanciju - zaštite u slučaju rata. Ukraina postaje i članica ZND-a,. Dalje se zna, što je bio - smjena predsjednika Janukovića, jer je odbio potpisati pristupnicu EU- i, oprba ga skida sa vlasti(nelegalno) organizira nove izbore (legalno) gdje se jedan od kandidata pojavljuje i Vladimir Zelenski (kasnije,mjenja ime u volodomir i uči ukrinski jezik) na predizbornim skupovima, glavna parola mu je bila - Stop -Ratu, koji se od 014.g. vodi u istočnim regijama, njegova izjava - da će, ako bude trebalo i ,,kleknuti,,pred Putina, samo da se uspostavi mir u držvi - ukrainci, a i veči broj rusa, vjerujući da će se raditi na - miru i stabilnosti, glasa za filmskog komićara - Vladimira Zelenskog - čiju je kampanu financirao vodeči TV-Magnat u ukraini, sve u svemu - od obečanog rada na miru i stabilnosti, Vladimir Zelenski okreće leđa ruskom narodu, dolazi do određene diskriminacuje ruskog stanovništva (ukida se ruski jezik - u školama se zabranjuju knjige na ruskom ..itd) što dovodi do ugroženosti te nacije u ukraini. Ruski predsjednik , da bi zaštitio rusku populaciju u ukrajini - pokreće, po njihovim riječima - specijalnu vojnu operaciju,, koja se evo pretvorila u rat, koji je ušao u 2. godinu - štaće biti dalje - čitaj te u sljedečem nastavku (mikijevog - almanaha) - za 3.mj.
Ovo gore, je ukratko prepričan događaj i zbivanja- do sada . moje Osobno mišljenje - da rat stane, a stat će - rusi će dobiti određeni - Entitet, kao što su srbi dobili u bosni - republiku srpsku (mi se borili po bosni, za naše i za muslimanske interese i dobili - republiku - Šipak, u kojoj nam Bakir bira hrvatskog predstavnika) Srbi su jedno vrijeme kontrolirali 55% teritorija bosne - završili su mnogi u Hagu, drugi u zemlji - Rusi su ih spasili da ih ne proglase Genocidnom nacijom(zato su, za sitne pare rusima predali NIS) - kako bilo da bilo - srbi bar mogu reči zašto su se u bosni borili i štasu za uzvrat dobili, u odnosu na naše pollitičke Elite - plačamo vojne mirovine  pripadnicima HVO-a, a u naravi - dobili smo samo nekoliko haških optuženika - masu mrtvih -ranjenih ,prognanih - iseljenih i jako puno - Tajkuna.(koji nam ,požderaše svu janjetinu i , sav mladi  luk)
Mario Bedeković od
Ima smisla. Pogotova ta usporedba s domovinskim.
Copy/paste rješenje za rat Ukrajine i Rusije :)
Frenki (Ilija) Atajić od
Nešto mi nije jasno - ja sam ovaj odgovor dao, sinoć  na pitanje Isufa Cenaja - i bio je jedini odgovor, sad vidim da je moj odgovor premješten na pitanje iz 2022.g. ..???‌
Znatko od
Navedeno jučerašnje pitanje je označeno kao duplikat. Kako bi "spasio" Vaš odgovor od brisanja zajedno s duplikat-pitanjem, Znatkov softver automatski sve dosadašnje odgovore duplikata poveže s originalnim pitanjem.‌
Frenki (Ilija) Atajić od
A, tu je caka - ok, ništa osobno, već mi nije bilo jasno zašto je odg. ovdje - Sve 5+ i idemo dalje.‌

Slična pitanja

5 odgovora 1.0k 👀
1 odgovor 171 👀
5 odgovora 800 👀
1 odgovor 233 👀
2 odgovora 280 👀
1 odgovor 204 👀
1 odgovor 225 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...