154 pregleda
Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Koliko je u 2022. hrvatski bankovni sustav stabilan i spreman na trenutnu inflaciju i krizu koji izaziva Rusija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Kako redakciji Znatka javlja GIU Hrvatska udruga banaka, stopa adekvatnosti ukupnoga kapitala potkraj 2021. dosegnula je 25,6%, što hrvatski bankarski sustav čini jednim od najbolje kapitaliziranih sustava u svijetu te jednim od najrazvijenijih u području jugoistočne Europe, potpuno spremnim za predstojeće izazovno razdoblje.

Banke su u 2021. godini povećale neto dobit tekuće godine za 107,5% (s 2,7 na 5,6 milijardi kuna) u odnosu na 2020. godinu što objašnjavamo jednokratnim učincima gospodarske normalizacije.

Naime, povećanje dobiti je generirano rastom prihoda od trgovanja i manjim umanjenjem vrijednosti po financijskoj imovini, što je izravna posljedica neočekivano brzog oporavka od pandemijske recesije u 2020. godini.

Financijska stabilnost jedan je od ključnih preduvjeta održivoga gospodarskog rasta, ali je i izuzetno važna u kriznim situacijama kojima svjedočimo u proteklom razdoblju. Kvalitetne mjere, instrumenti i aktivnosti makrobonitetne politike jačaju otpornost financijskog sustava te smanjuju sistemske rizike, a ta činjenica se ogleda i u izvanrednoj brzini reakcije u postupku sanacije bivše Sberbank d.d.

Također, financijski sustav ove se godine intenzivno priprema za uvođenje eura te je shodno tome izuzetno važno u javnom prostoru koristiti objektivne i točne informacije. U proteklom razdoblju primijetili smo niz lažnih objava i SMS poruka kojima se pokušava diskreditirati stabilnost poslovanja pojedinih banaka.

S obzirom na odlične rezultate poslovanja u protekloj godini i na isto takve pokazatelje stabilnosti poslovanja na razini cijelog bankarskog sustava, možemo reći da je hrvatski bankarski sustav visoko kapitaliziran, likvidan, a dodatno u tome pomaže i pristup u ERMII sustav te proces pristupanja eurozoni.

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...