1.1k pregleda
Ana Pilato u rubrici Stanovanje od Ana Pilato (7.8k bodova)

Rat u Ukrajini stvorio je veliki val izbjeglica koje napuštaju svoje domove i dolaze u Europu. Tako i u Hrvatsku. Vlada RH je odlučila pomoći izbjeglicama iz Ukrajine u dogovoru sa europskim partnerima. Država je odlučila financirati, prema određenim kriterijima, smještaj izbjeglica u privatnim stanovima. Isplatili se iznajmljivačima stanova podstanarima prijaviti na taj natječaj Vlade RH i primati naknadnu za ukrajinske izbjeglice od Vlade RH umjesto nuditi svoje stambene prostore na slobodnom tržištu najma nekretnina?

Dodatno pitanje... koji će biti utjecaj ove odluke Vlade RH na tržište najma nekretnina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Domagoj Erol od Domagoj Erol (5.4k bodova)
Pomoći Ukrajincima koji su izbjegli sadašnji rat s Rusijom je plemeniti čin. Treba im omogućiti sve što Hrvatska može pružiti da nastave koliko-toliko normalno živjeti ovdje.

Iznajmiti stan Ukrajincima je svakako dobra stvar, a za razliku Domovinskog rata kada je Zagreb prihvaćao izbjeglice sirmošanijeg društvenog statusa, Ukrajinske izbjeglice danas nisu siromašne već spadaju u srednji društveni sloj. Dakle, njima nije problem imati ovdje auto, voziti se, platiti stanarinu, itd. Ušteđevinu imaju i spremni su platiti smještaj.

Naravno, država tu nastupa da pomogne njima da im umanji odnosno sufinancira smještaj ovisno prema broju izbjeglica koje se primaju na smještaj u podstanarstvo.

Prijatelj je iznajmio Ukrajincima i prije odobrenja države za sufinanciranjem pa do tada su Ukrajinci plaćali puni iznos podstanarstva.

Imao je mjesec-dva papirologije i zivkanja telefonom i emailom sa Stožerom Civilne Zaštite, MUP-om, područnim uredom grada, itd. Klasična priča kod nas. Sve traje i traje. Uglavnom, puno čekanja i "navlačenja" s domaćom administracijom. Mnoštvo koraka i kaže mi još da se svi prave da ništa ne znaju, te se naravno ne javljaju na telefone i slično. Ali, nakon mjesec-dva natezanja - uspio je! Dobio je ugovor na potpisivanje kojim će RH sufinancirati smještaj podstanarima.

Problem MUP-a (Civilne zaštite) je što dolazi sa ugovorom na potpisivanje bez da ga šalju prije na uvid, niti taj standardni ugovor imaju negdje prikazan već samo donesu ugovor iznajmljivaču stana i "gurnu mu ga pod nos" - moraš ugovor sad odmah potpisati ili odlazimo. I kažu da se nitko ne buni. :) Dakle, kod MUP-a (Civilna zaštita) sloboda da se provjeri ugovor prije potpisivanja kod odvjetnika pred domaćim institucijama - ne postoji. Kako će to na kraju prijatelj završiti oko svega - svi se nadaju najboljem - a najviše tome da rat u Ukrajni što prije završi.

Uglavnom, svakako napravite to kako bi pomogli izbjeglicama oko administracije, ali to znači da ćete se osobno uloviti u koštac sa domaćom administracijom "na najjače". :(

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Maja Kos 29.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Maja Kos (8.1k bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 20.03.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 16.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić (8.5k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...