1.4k pregleda
Ivan Poldrugač u rubrici Poslovanje od Ivan Poldrugač (14 bodova)
prikazano od Znatko

Kako otvoriti firmu dok sam ujedno zaposlen kod drugog poslodavca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Martina Kocijan Gulan od Martina Kocijan Gulan (1.4k bodova)
odabran od Ivan Poldrugač
 
Najbolji odgovor

Pokušat ću odgovoriti kao vlasnik d.o.o.-a specijaliziranog za promociju brendova. Da kod mene radi zaposlenik/ica koji planira pokrenuti doslovce istu djelatnost kao i ja (pr.otvara svoj news portal), a prima plaću od mene, i nije mi to rekao/la, ne bi mi bilo drago jer mi stvara (potajno) nelojalnu konkurenciju, dok uzima edukaciju i znanje od mene.

S druge strane, da mi zaposlenik otvoreno kaže...čuj, ja bih otvorio svoju firmu koja bi radila xy djelatnost (ne isto što i radim kod tebe), rekla bih super i ajmo si međusobno pomoći. Vrlo je uobičajeno u poslovnim krugovima da zaposlenici (čak i unutar korporacija) imaju vlastite tvrtke i šefovi im to dozvoljavaju, dok god im: 1.ne otimaju kupce, 2.ne rade za sebe tijekom radnog vremena, 3.otvoreno kažu koji su im planovi, pr.misle li dati otkaz kroz 6 mjeseci/godinu dana i sl., a kako bi si tvrtka našla na vrijeme novog zaposlenika. 

S druge strane, nitko ne otvara firmu bez da se prije toga dogovorio sa tvrtkom u kojoj radi i dobio zeleno svjetlo. Otvaranjem tvrtke za sebe, vi postajete vlasnik tj.direktor nekog drugog subjekta, koji legalno može zarađivati novce, a ako još radite u istoj ili gotovo istoj branši, doslovce 'potkopavate' onog tko vas hrani. Drugo je da planirate otvoriti obrt cvjećarnicu i d.o.o. za šišanje pasa (ovo su samo bukvalni primjeri) i to planirate raditi vikendima...u tim slučajevima, vrlo vjerojatno nitko ne bi rekao ni A.

Vezano za strah od tužbe i progona od strane poslodavca najbolje bi bilo konzultirati se s stručnim pravnikom, a ako imate dobar i otvoren dijalog sa šefom ili vlasnikom tvrtke, svakako otvoreno pitajte što misle o tome da vi pokrenete svoju firmu sa sličnim poslom. Naravno, budite oprezni ako vlasnik tvrtke nije naklonjen takvim pitanjima, kako ne biste dobili otkaz. Puno je poslodavaca otvorenog uma, ali naravno na kraju dana nikome nije drago izgubiti dobrog radnika i čuti da on namjerava biti (in)direktna konkurencija. 

Ako u vama 'tinja' strast za vlastitim poslom, što je vrlo pohvalno i hrabro, najbolja opcija za vas može biti naći nove, samo svoje klijente i početi raditi samo za sebe. Tada možete otvoriti i 3 firme odjednom i biti sam svoj šef, bez straha od starog poslodavca i tužbi. Samo polako i oprezno, osluškujte okolinu u kojoj se nalazite i savjetujte se sa dobrim pravnikom, knjigovođom te uvijek sa svojom obitelji, koja će vam držati leđa. Imajte na umu i da za izgradnju stabilnog posla i stabilnih primanja ponekad trebaju proći godine i godine. A za to vrijeme od nečega morate živjeti, plaćati kredite ako ih imate, režije, hranu itd. Samo polako, sigurno i hrabro. Želim vam puno sreće!

Martina Kocijan Gulan, Gossip CEO

Ivan Poldrugač od Ivan Poldrugač (14 bodova)
Hvala Vam puno na ovako detaljnom odgovoru!

Ipak sam otvorio trgovačko društvo, ali nisam registrirao iste djelatnosti, lagano doregistriram kasnije iste.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Marina Baričanec 28.09.2016. pitanje u rubrici Pravo od Marina Baričanec (4.6k bodova)
1 odgovor
Biljana Tandara 08.01.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara (3.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...