217 pregleda
Ana Pilato u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato

Kakav je tradicionalni otočki keks "Viški Cvit"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Isprobajte ručno rađene Viške Cvite

Nona Tina predstavlja tradicionalni otočki keks u modernom ruhu

Otok Vis se, osim epitetom jednog od najljepših hrvatskih otoka, može pohvaliti i prepoznatom osebujnom gastronomijom.

"Viški Cviti"

Viški Cviti jedan su od simbola Visa. Suhi keks jedinstvenog oblika i okusa dobro je poznat svakome tko je barem jednom posjetio otok bogate povijesti i fascinantne ljepote. Viški Cvit je moguće pronaći samo na ovom otoku, ali zbog male proizvodnje do njega nije lako doći – barem koliko i do ovog najudaljenijeg naseljenog otoka na Jadranu.

Izvornost i esencijalnost Viških Cvita, izrađenih prema obiteljskoj recepturi staroj više od sto godina, čini ih posebnim. Svaki Viški Cvit unikatnog je izgleda, ručno je rađen u svim fazama izrade te izrezivan u oblik stilizirane latice cvijeta, pri čemu se koristi samo jedno slastičarsko pomagalo – rezač za tijesto. Nastali su u vremenu kada se u proizvodnji kolača nisu koristili umjetni pripravci, zamjenska sladila, konzervansi niti gotove praškaste mješavine koji narušavaju vrijednost proizvoda.

Osim iznimnom prhkošću ovaj keks iznenađuje jedinstvenim mirisom i okusom koji se razvijaju zbog ulja anisa, kojim se premazuje. Anis se upotrebljavao kao začin još od vremena stare Grčke i oduvijek se smatrao ljekovitim.

Duboka povezanost s tradicijom očuvana kroz pripremu kolača prema autentičnim receptima prenošenim generacijama, te činjenica da su svi oduševljeni njihovom posebnošću – razlog su zašto su upravo Viški Cviti prvi proizvod kojim se predstavlja novi brend na hrvatskom tržištu Nona Tina

Nona Tina slastice su djelo dobro poznate slastičarske manufakture sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, dugi niz godina prisutne na hrvatskom tržištu sa širokim asortimanom kolača Lucija koji se može pronaći u ponudi brojnih hotela i trgovačkih lanaca. Krapinska manufaktura kolača poznata je po dugoj tradiciji pripremanja vrhunskih slastičarskih proizvoda, a među prvima je u Hrvatskoj ponudila i francuske macaronse. Sustavno unapređenje kvalitete proizvoda i korištenje samo najvrjednijih sirovina uz visoke standarde proizvodnje – nastavlja se i s brendom Nona Tina.

Ambalaža u kojoj dolaze Viški Cviti pomno je osmišljena s namjerom da odgovara filozofiji brenda – tradicionalno koje nije u raskoraku sa modernim. Jednaku poruku nosi naziv brenda. Nona Tina neka je drugačija… današnja, suvremena nona.

Ovo je vrijedan doprinos razumijevanju baštine koja u svoj svojoj raznolikosti najbolje dočarava kulturni identitet iz kojeg je stvarana. Viške Cvite možete pronaći u trgovačkim lancima i specijaliziranim trgovinama po cijeloj Hrvatskoj i uvjeriti se u njihovu posebnost.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 18.12.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
2 odgovora
Znatkica 26.03.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Znatkica
4 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...