Marija Miljević u rubrici Filmovi i serije od Marija Miljević

Gdje u Hrvatskoj besplatno pogledati projekcije filmova nominiranih u 2022. za Nagradu publike LUX ?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

Filmovi koji tematiziraju aktualna europska društvena i politička pitanja: Konačna sloboda”, Quo Vadis, Aida?” i Bijeg” prikazuju se od 21. do 29. travnja 2022. u čak 11 gradova na 13 lokacija

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina. Publika će tako od 21. do 29. travnja 2022. finaliste Nagrade publike LUX moći pogledati u Puli, Čakovcu, Rovinju, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Zaboku i Osijeku.

Program uključuje pobjednički film 19. Zagreb Film Festivala – austrijsko-njemačku zatvorsku dramu Konačna sloboda, višestruko nagrađivanu ratnu dramu Quo Vadis, Aida? te laureata festivala Sundance – danski animirano-dokumentarni film Bijeg. Glasanjem za svoj omiljeni film publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada 8. lipnja 2022. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.


Konačna sloboda

Konačna sloboda austrijskog redatelja Sebastiana Meisea moćna je i dirljiva posveta nesalomljivosti ljudskog duha. Vješto ispreplićući osobno, senzualno i političko, Meise potretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) zatvoren je zbog zloglasnog članka 175, koji homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a Viktor (Georg Friedrich) osuđeni je ubojica. Prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca postupno se pretvara u ljubav. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2021. i dva europska Oscara – za glazbu i fotografiju.

Quo Vadis, Aida?

U filmu Quo Vadis, Aida?, ratnoj drami koja gledatelje ostavlja bez daha, Jasmila Žbanić (Grbavica, Na putu…) kroz osobnu tragediju žene i majke progovara o jednom od najmračnijih poglavlja novije europske povijesti – genocidu u Srebrenici. Quo Vadis, Aida? jedan je od najuspješnijih recentnih europskih filmova. Nakon premijere u Veneciji 2020. godine uslijedile su brojne nagrade na svjetskim festivalima te nominacije za BAFTA-u i Oscara. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2021. nagrađen je u kategorijama najboljeg filma, režije i glumice (Jasna Đuričić).

Bijeg

Film Bijeg danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, hvaljeni spoj animacije i dokumentarizma, potresna je priča o pripadnosti i potrazi za identitetom. Ispričana je iz perspektive 36-godišnjeg sveučilišnog profesora Amina, koji je kao dijete s obitelji pobjegao iz Afganistana i čije je djetinjstvo bilo obilježeno periodima čekanja, nadanja i bijega. Niz međunarodnih uspjeha filma uključuje, između ostalih, Veliku nagradu žirija Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma i europske Oscare u kategorijama dugometražnog animiranog i dokumentarnog filma.


Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika. Konačni poredak određuje se zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 posto ocjene.

Popis kina u kojima se održava program dostupan je na ovoj poveznici, a službene stranice na kojima publika do 25. svibnja 2022. može ocijeniti filmove ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor 395 👀
1 odgovor 376 👀
1 odgovor 281 👀
1 odgovor 184 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...