85 pregleda

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.1k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Sadizam općenito označava uživanje u vrijeđanju, zastrašivanju, ponižavanju i mučenju ljudi, dok je u užem smislu psihoseksualni poremećaj kod kojeg se spolno zadovoljenje postiže nanošenjem boli, mučenjem i ponižavanjem seksualnog partnera. Pojam je prvi upotrijebio austrijski psihijatar Richard von Krafft-Ebing krajem 19. stoljeća, a pojam dolazi od prezimena francuskog pisca D. A. F. de Sadea koji je u svojim djelima opisivao upravo takve seksualne činove likova.

Sadizam najvjerojatnije proizlazi iz neuroloških poremećaja ili društvenih činitelja poput seksualnog zlostavljanja. Liječi se raznim psihijatrijskim metodama kao što su bihevioralna psihoterapija i farmakoterapija.

Ukoliko je poremećaj popraćen i patološkim uživanjem u boli i doživljajima poniženja, riječ je o sadomazohizmu.

U širem smislu, sadizam je jedna od uloga unutar nepatološkog sadomazohističkog odnosa. Odnos se, uz uzajamni pristanak, odvija između sadista i njegova komplementarnog partnera - mazohista. Ponekad dolazi i do zamjene uloga.

Ako se poštuju mjere sigurnosti, sadizam se ne smatra poremećajem, već dijelom dijelom kulture sadomazohizma, takozvanog BDSM-a.

Sadist je osoba koja uživa u nanošenju boli i ponižavanju drugih.

Što je sadizam? Definicija pojma

Slična pitanja

3 odgovora 248 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...