Nino Marić u rubrici Umjetnost i kultura od Nino Marić

Tko je bio August Šenoa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

August Šenoa

August Šenoa rodio se 14. studenog 1838. u Zagrebu. Pučku školu završio je u Zagrebu, u gimnaziju je krenuo u Pečuhu, a završio u Zagrebu, studirao je u Zagrebu, Beču i Pragu. Uređivao je listove Glasonoša, Slawische Blätter, Pozor i Vienac, bio je artistički ravnatelj, a potom i dramaturg Hrvatskoga zemaljskoga kazališta, gradski bilježnik i gradski senator te potpredsjednik Matice hrvatske. Jedan je od najzaslužnijih za dolazak Ivana pl. Zajca u Zagreb i osnutak stalne hrvatske opere. Privlačio je velik broj čitatelja i stvorio hrvatsku čitateljsku publiku koja više nije davala prednost literaturi na njemačkom jeziku.

Feljtonima Vječni Žid u Zagrebu i Zagrebulje te komedijom Ljubica zagovarao je realističku satiru; afirmirao je žanr povijesnog romana (Zlatarovo zlato, Čuvaj se senjske ruke, Seljačka buna, Diogenes, Kletva), historičke balade – povjestice (Propast Venecije, Prokleta klijet i dr.), pjesničke pripovijesti (Postolar i vrag, Kugina kuća, Kameni svatovi, Zmijska kraljica i dr.) te romane i novele iz suvremenog života (Prosjak Luka, Prijan Lovro, Vladimir, Mladi gospodin i dr.). Pratio je kazališna zbivanja, udario je temelj modernom podlistku i pretvorio ga u literarni žanr. Prevodio je klasike i suvremenike te sastavljao pjesničke antologije. Pjesme su mu uglazbljene te su postale dijelom tradicijske kulture (Posavke – O ti, dušo moje duše!, Ribareva Jana i dr.). Izražavao je politički program narodnjaštva (Budi svoj!, Pozdrav Dubrovniku i dr.), kodificirao hrvatski književni jezik te ostvario vrhunce kasnog romantizma, a ujedno je postavio i temelje hrvatskom realizmu. Pridonio je hrvatskoj nacionalnoj integraciji i modernizaciji:

„Glasna, jasna od pameti
Preko dola, preko gora
Hrvatska nam pjesma leti
Sve do sinjeg tamo mora
(…)
Nek se slože grla bratska:
Živila Hrvatska!“

Otkrio je niz novih književnika i podupirao ih u radu. Nakon potresa u Zagrebu 9. studenog 1880. neumorno je boravio na terenu razrušenoga grada usporedno se baveći pisanjem te je od posljedica upale umro 13. prosinca 1881. u Zagrebu. Njegovo je djelo simbol uspješnog pomirenja dviju književnih funkcija: popularne književnosti te pisanja na estetski primjerenoj razini.

U tolikoj je mjeri obilježio hrvatski kulturni život druge polovine XIX. stoljeća da se razdoblje u kojem je djelovao naziva njegovim imenom – Šenoino doba (1865. – 1881.).

___
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. travnja 2022. nove prigodne poštanske marke iz serije „Znameniti Hrvati.“ Motivi na ovogodišnjoj seriji prigodnih maraka čija je autorica zagrebačka dizajnerica Sabina Rešić jesu Petar Hektorović (Ribanje i ribarsko prigovaranje), Grgo Martić (Pjesnička djela) i August Šenoa (Zlatarovo zlato). Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada maraka iznosi 30.000 primjeraka po motivu i su izdane u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovaj odgovor u povodu izlaska novih prigodnih maraka napisala je prof. dr. Cvijeta Pavlović s Odsjeka za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

+7 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković

August Šenoa (1838 - 1881)

- Pjesnik,pripovjedač,književni i kazališni kritičar,feljtonist,urednik,antologičar.

- Stvaralaštvo je započeo lirskim pjesmama i novinskim napisima. Nakon što se pročuo kao novinar i kazališni kritičar,počeo se baviti i književnim radom. 

- Iako su već neki od njegovih feljtona oblikom i stilom nalik novelama,prvo mu je književno djelo komedija Ljubica koja nije baš postigla uspjeh. Šenoa se okrenuo drugim oblicima književnoga stvaranja,a kazalištu se planirao kasnije vratiti.

Napisao je pet povijesnih romana:

  • 1871g - Zlatarovo zlato
  • 1875g - Čuvaj se senjske ruke
  • 1877g - Seljačka buna
  • 1878g - Diogenes
  • 1880 - 1881g - Keltva - nedovršeno djelo
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija
Rodio se u centru Zagreba u kući gdje je danas fini restoran neobična imena - O'brok :)
+2 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
August Šenoa, svojim punim imenom "August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa" je bio hrvatski nibunar i književnik. Tvorac je moderne hrvatske književnosti i najutjecajniji je i najplodnijih pisac 19. stoljeća. Razdoblje njegove književnost li je poznato pod nazivom "Šenoino doba". Rođen je 14. studenog 1838. godine u Zagrebu, a preminuo je 13. prosinca 1881. godine u Zagrebu.

Neka od njegovih književnih djela su:

Zlatarevo zlato

Prijan Lovro

Povjestice

Prosjak Luka

Čuvaj se senjske ruke

Branka

Seljačka buna

Karanfil s pjesnikova groba

Slična pitanja

1 odgovor 231 👀
2 odgovora 448 👀
1 odgovor 424 👀
4 odgovora 453 👀
Mia Jelinčić 10.05.2022. pitanje u rubrici Politika od Mia Jelinčić
1 odgovor 630 👀
Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
2 odgovora 649 👀
1 odgovor 277 👀
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Društvo od Augustina Kolak
1 odgovor 262 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Politika od Augustina Kolak
1 odgovor 377 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...