115 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić

Koje su društveno-odgovorne aktivnosti na Exitu 2022. godine? 

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji je konačan program EXIT festivala 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

Društveno-odgovorne aktivnosti na EXIT festivalu 2022

EXIT festival nastavlja njegovati više od 20 godina dugu reputaciju društvenog pokreta mladih, koji kroz društvenu odgovornost i solidarnost nastoji svijet učiniti boljim mjestom. 

Ove vrijednosti duboko su utkane u same korijene djelovanja EXIT festivala i EXIT fondacije, a pored mnogih projekata na kojima fondacija radi tokom čitave godine, različite društveno-odgovorne aktivnosti bit će predstavljene na festivalu od 7. do 10. srpnja 2022. Neke od njih imaju višegodišnji „staž“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, neke će biti predstavljene premijerno, a većini je zajednička veoma važna tema mentalnog zdravlja, koja je u fokusu EXIT festivala 2022.

OPENS State of EXIT zona

OPENS State of EXIT zona jedna je od najposjećenijih lokacija na festivalu i svojevrsni mali sajam nevladinih organizacija u srcu Tvrđave. Ove godine, na OPENS State of EXIT zoni predstavit će se preko 20 organizacija civilnog sektora iz cijele regije, koje će svojim programom skrenuti pažnju prije svega na značaj mentalnog zdravlja kroz  interaktivne i kreativne sadržaje, uz promoviranje zajedništva i teme od značaja za mlade ljude. Moto ovogodišnjeg Exita – „Zajedno. Uvijek!“ poručuje da je EXIT zajednica povezana dobrom energijom, prihvaćanjem različitosti, tolerancijom, ljubavlju, razumijevanjem i muzikom, a cilj je da OPENS State of EXIT zona takve vrijednosti prikaže predstavljanjem lokalnog i regionalnog nevladinog sektora, posebno ističući značaj mentalnog zdravlja mladih i podrške koju je važno da im svi dijelovi društva pruže.

Mental Health poruke po cijelom festivalu

Suosjećanje će spasiti svijet“, „Razumijevanje je čin ljubavi“, „Budi nježan prema sebi“, „Šta god da je pitanje, ljubav je odgovor“ i „Budi pažljiv prema sebi i drugima“ samo su neke od poruka koje će biti predstavljene na mini izložbi širom Petrovaradinske tvrđave, a kojima će EXIT tokom festivala posjetioce podsjećati da se nalaze na mjestu gdje vladaju tolerancija, ljubav i mir. U skladu s krovnom temom izdanja 2022., izložba će biti još jedan od načina da se posjetiocima ukaže na značaj zajedništva i očuvanja mentalnog zdravlja.

Suradnja s Centrom Srce za stručnu psihološku podršku posjetiocima

U godinama i periodu iza nas, veliki broj ljudi imao je iskustvo s anksioznošću, depresivnošću, usamljenošću i drugim sličnim teškoćama, te je važna tema mentalnog zdravlja dobila još više na značaju. U to ime, ali i u ime dugogodišnje suradnje s Centrom Srce, štandovi za psihološku podršku posjetiocima 2022. godine nalazit će se na više lokacija – u EXIT kampu, na Foodland-u, ali i na OPENS State of EXIT zoni festivala. Cilj je da se posjetiocima festivala pruži mjesto za predah, podršku pri aktualnim teškoćama i povjerljiv razgovor.

World Music Balkans (WOMBA) konferencija i showcase

World Music Balkans (WOMBA), nova muzička platforma EXIT Fondacije, bit će premijerno predstavljena kroz istoimenu konferenciju i showcase. Trodnevna WOMBA konferencija od 8. do 10. srpnja 2022. okupit će na različitim panelima više od 100 delegata iz muzičke industrije, dok će u okviru showcase-a na Exitovoj Pachamama bini nastupiti deset pobjednika muzičkog konkursa MOST iz šest zemalja iz regije – Almir Mešković i Daniel Lazar Duo, Divanhana, Naked, Oranitza, Dina e Mel, Flying Nomads, Lenhart Tapes i Tijana Stanković, Perija, Shkodra Elektronike i E.U.E.R.P.I

Nastupi finalista HEMI muzičkih nagrada

Na EXIT festivalu 2022. publika će imati priliku da na Visa Fusion bini vidi i čuje nastupe nekih od finalista ovogodišnjih HEMI muzičkih nagrada – ZULU 3.4 (Sjeverna Makedonija), ZIMBRU (Rumunjska) i KOIKOI (Srbija) – dok će gost biti i polufinalist ovog konkursa Vizelj (Srbija).

HEMI Music Awards (HMA) je program koji sufinancira Kreativna Europa za talentirane umjetnike koji žele razviti međunarodnu karijeru i kojima je cilj doseći nova tržišta i novu publiku. HMA organizira Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI), europsku inicijativu čiji je cilj podrška umjetnicima i ljudima zaposlenim u muzičkoj industriji iz Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Više informacija dostupno je na web stranici.

Akcija „Stars for kids“

EXIT fondacija će i ovogodišnje izdanje festivala iskoristiti da nastavi tradicionalnu akciju prikupljanja stvari od izvođača u humanitarne svrhe, koja nosi naziv „Stars for kids“. Neki od istaknutih sudionika i donatora su David Guetta, Skrillex, Motorhead i Killers, a njima se pridružuju i ovogodišnje zvijezde EXIT festivala.

Green EXIT

2022. godine Green EXIT-u se, pored višegodišnjih partnera Heinekena i Ekostar Paka koji 2022. godine imaju poruku „Plastika se može odgovorno sakupiti“, u akciji reciklaže pridružuje i Ball Pakovanja i ReCan Fondacija s platformom „Svaka limenka se računa“. Na EXIT festivalu bit će postavljene tri reciklažne stanice: kod Akademije, na Chill zoni (kod No Sleep Novi Sad bine) i Explosive šanca. Također, bit će organizirano i nagrađivanje u vidu motivacije za posjetioce koji donesu sakupljene čaše, limenke i ambalaže.

Recan fondacija će sudjelovati na EXIT festivalu, 2022. godine u partnerstvu s Heineken Srbija, s već čuvenom Pixelatom, Lotusom, reciklažnim rančevima za sakupljanje limenki i najnovijom aktivacijom, digitalnim sistemom za brojanje prikupljenih limenki koje će biti donirane.

Fondacija i ovog puta na inovativan i kreativan način nastavlja svoju misiju. Posebno iznenađenje od Recan fondacije i EXIT fondacije čeka posjetioce na VIP i VIP Gold Glavne bine – točeno pivo služit će se u limitiranoj količini aluminijskih čaša koje se skoro 100% recikliraju i predstavljaju pravo cirkularno pakiranje – najnoviji trend u Americi koji pristiže i u Europu.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 05.07.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor
Mia Jelinčić 30.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 23.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...