Zdravko Ileš u rubrici Politika od Zdravko Ileš

Zašto se dogodio brexit?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Brexit se nije dogodio odjednom, iz čista mira. Prije referenduma o nastavku članstva u EU 2016.godine, kojim je 51,9% glasača odlučilo da Ujedinjeno Kraljevstvo mora istupiti iz Europske unije, postojale su euroskeptične skupine unutar UK koje su se suprotstavljale djelovanju EU. Godine 1975. također je održan referendum o nastavku članstva, tada je čak 67,2% glasača izjavilo da želi ostati. 

Dakle, određena razina nezadovoljstva među britanskim građanima je uvijek postojala te je rasla s godinama. No zašto? Naime, Britanci su smatrali da su uvjeti članstva nepovoljni za njih. Otprije je bilo poznato da je potpora članstvu u EU najniža u Velikoj Britaniji (te Mađarskoj i Latviji), zbog čega je VB bila najmanje integrirana država članica. Čini se da VB nikada nije bila entuzijastična oko integracije europskih država u jedan moćni i skladni savez. Mogući razlog tome je stav naroda prema vlastitom identitetu i kulturi, koje jako cijene. Veliku važnost pridaju i obrani vlastitog nacionalnog suvereniteta. Sam ulazak Ujedinjenog Kraljevstva u preteču EU-a, Europsku zajednicu za ugljen i čelik (ECSC), nije bio brz i siguran. Vlasti su se predomišljale oko učlanjenja jer su smatrali da nema potrebe da budu spojeni s ostatkom Europe na taj način, htjeli su biti samostalni i nisu htjeli ovisiti o nekome niti biti ovisni o nekome.

Upravo zbog te želje za neovisnosti, godine 1985. na snagu je stupio "popust" (rabat) za Veliku Britaniju kojim se smanjio njen doprinos EU. Nakon tog financijskog mehanizma VB je zauzvrat dobila 66% razlike između svog udjela u doprinosima PDV-a zemalja članica i svog udjela u potrošnji EU-a.

Tijekom izdavanja referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, britanski je narod pokretao kampanje za odlazak iz EU, čime je i bilo jasno da postoji velik broj nezadovoljnih statusom svoje države kao jedne od članica EU. Osim toga, optuživali su i političare u EU za korupciju, ali ne znam koliko istine ima u tome. 

Važno je za spomenuti i kako stavovi vezani uz podršku Brexitu nisu bili ravnopravno raspoređeni među dobnim skupinama. Mladi (18-24 god.) su se više zalagali za ostanak u EU, dok su stariji (60+) više bili za Brexit.

Depositphotos

  

+12 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović

Velika Britanija je imala važan utjecaj kako vojni, tako i kulturološki i taj utjecaj se širio kroz pet stoljeća britanskih vladara. Sve se mijenja nakon prvog i drugog svjetskog rata, kada Velika Britanija počinje gubiti svoju moć u kulturološkom području. Već sredinom 20. stoljeća neke od zemalja Commonwealth-a počinju se odvajati od "kolonijalnih gospodara" i to označava slabljenje nekada jakog saveza. Studija Euro barometra o građanima EU-a iz 2009. pokazala se da je ulazak u EU bio najmanje podržan u Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno sa Latvijom i Mađarskom. Razine povlačenja za EU povijesno su bile niže unutar Ujedinjenog Kraljevstva nego u većini drugi dio države. Najmanje je bilo vjerojatno da bi se građani Ujedinjenog Kraljevstva osjećali u duhu zajedničkog europskog karaktera, ali nacionalni se utjecaj dodatno smatrao važnijim za Britance nego za pojedince iz drugih zemalja EU-a. Također, Velika Britanija koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu bila je država članica EU-a s najmanjim koordinatama s četiri 'opt-outa' – najveća od svih država članica EU-a.

Taj čin je možda djelomično izazvao jednu vrstu "pobune" u jednom dijelu građana i možda su shvatili kako se utjecaj koji su nekada imali u Europi i svijetu počinje gasiti. Treba napomenuti i to da su u Velikoj Britaniji imali cilj priključiti se zajednici ECSC (European Coal and Steel Community), jer su imali u planu pomoći ekonomskim putem drugim članicama, dok su za sebe htjeli ostaviti svoju vlast i neutralnost unutar europske zajednice. Izbori oko Brexit-a održani su 23. lipnja 2016. gdje su građanima dali jednostavno pitanje: Treba li Velika Britanija nastupiti Europsku Uniju? Izbori su rezultirali ovim podacima: 52% glasača koji su izašli na referendum željeli su vidjeti Veliku Britaniju izvan zone EU, dok je nešto manji postotak glasača od 48% izjavilo kako ne žele izaći iz Europske Unije. Većina građana koji su glasali za Brexit bili su škotski i sjevernoirski državljani, dok je manji broj građana koji su glasali za opstanak u Europskoj Uniji bili državljani Engleske i Walesa. Brexit je određen 29. ožujka 2019. godine, Razlog zbog kojeg su neki Britanci bili protiv Brexita nalazi se u granicima unutar Otoka. Veliki problem bila je granica između Irske i Sjeverne Irske. jer su EU i Velika Britanija željele riješiti problem carine, stoga je Sjeverna Irska ušla u granično-carinsko područje sa Irskom, a time se riješio problem europskog zakona o proizvodnji hrane.

Slična pitanja

1 odgovor 451 👀
3 odgovora 1.7k 👀
1 odgovor 188 👀
1 odgovor 609 👀
1 odgovor 159 👀
1 odgovor 229 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...