Nino Marić u rubrici Tehnologija od Nino Marić

Kakav je Xiaomi CyberDog i što sve može?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Xiaomi CyberDog: Četveronožni robot otvorenog koda

Xiaomi CyberDog je još jedan hrabar korak u istraživanju tehnologije budućnosti na čijem prvom predstavljanju u zagrebačkoj Areni je upravo bila i Znatkova redakcija

Krešimir Petković / Visicom d.o.o. integrirane komunikacije

CyberDog je vrhunac Xiaomijevog inženjerskog umijeća, sažet u softverski nadogradivog robota otvorenog koda. CyberDog je Xiaomijev ulaz u svijet četveronožne robotike za zajednicu otvorenog koda i programere širom svijeta. Ljubitelji robotike zainteresirani za CyberDog mogu se natjecati ili surađivati s drugim obožavateljima Xiaomi istomišljenika, zajedno potičući razvoj i potencijal četveronožnih robota.

CyberDog je kalibriran sa Xiaomijevim interno razvijenim servo motorima koji omogućuju veliku brzinu, agilnost i širok raspon pokreta. S maksimalnim okretnim momentom do 32 Nm i brzinom rotacije do 220 okr/min, CyberDog je u stanju izvoditi razne pokrete brzinom do 3,2 m/s, kao i komplicirane radnje kao što su prevrtanja unatrag. CyberDog pokreće platforma NVIDIA® Jetson Xavier™ NX, AI superračunalo koje uključuje 384 CUDA® jezgre, 48 Tensor jezgri, 6 Carmel ARM procesora i 2 sustava za ubrzanje dubinskog učenja. 

Znatkova redakcija snimila CyberDog uživo

Kako ovaj robot današnjice u obliku četveronožnog kućnog ljubimca izgleda uživo dok je koračao i skakutao (spomenute komplicirane radnje) narančastim tepihom zagrebačke Arene, pogledajte u video prilogu Znatkove redakcije:

Kako radi CyberDog?

Za svoje vlasnike, CyberDog bez problema obrađuje goleme podatke snimljene vlastitim senzorskim sustavom. Za potpuno modeliranje bioloških organizama, CyberDog je opremljen s 11 visokopreciznih senzora koji pružaju trenutnu povratnu informaciju za upravljanje pokretima. To uključuje senzore za dodir, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i više, pružajući CyberDogu poboljšanu sposobnost osjeta, analize i komunikacije s okolinom.

Krešimir Petković / Visicom d.o.o. integrirane komunikacije

CyberDog dolazi s ugrađenim nizom senzora kamere uključujući AI interaktivne kamere, binokularne ultra širokokutne kamere ribljeg oka i modulom Intel® RealSense™ D450 Depth, te se može trenirati putem algoritama računalnog vida. Na sustavima senzora za vid temeljeno je i autonomno praćenje objekata, SLAM, kao i izbjegavanje prepreka i navigacija na centimetarskoj skali. To znači da CyberDog može analizirati svoju okolinu u stvarnom vremenu, kreirati navigacijske karte, ucrtati svoje odredište i izbjegavati prepreke. Zajedno s ljudskim držanjem i praćenjem prepoznavanja lica, CyberDog je sposoban pratiti vlasnika i zaobilaziti prepreke.

Kako bi dodali komponentu kao kod kućnog ljubimca, korisnici mogu koristiti glasovne asistente za naredbu i kontrolu CyberDoga postavljanjem riječi za aktivaciju ili jednostavno koristiti prateću udaljenu aplikaciju i aplikaciju za pametni telefon. CyberDog se može pozvati za najjedinstvenije zadatke, a načini na koje se s njim može komunicirati pružaju neslućene mogućnosti.

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Ne znam što mislite o njemu, ali sorry iako sam već sam pročitala negdje tu sličan komentar i mislim da je sve to s robotima malo - spooky.
Ana Primorac od Ana Primorac
šta je to spooki? ja ih jednostavno ne volim
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Evo ja mislim da su baš ti današnji roboti simpatični, zanimljivi i bezopasni. Ovome gore samo nedostaje družica. :D Ili je to ona pa nema njega. :P
+13 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Xiaomi CyberDog  jest najnoviji izum današnje tehnologije koja omogućuje da svatko od sada ima električnog ljubimca. Ovo je električni pas koji može trčati do 11.52 km/h, dimenzije su mu  77.1 x 35.5 x 40 centimetara i težak je 14 kilograma. 

Xiaomi CyberDog

U ovog su robot-psa ugrađene vizualne kamere te je napravljena neka vrsta digitalne inteligencije te zvučnik ili mikrofon za glasanje prema kojoj ovaj digitalni ljubimac može funkcionirati. 

U sljedećem videu možete pogledati nešto više o električnom psu te vidjeti koje su sve njegove sposobnosti: 

Ana Primorac od Ana Primorac
ne volim robote, naježim se kad ih vidim :(
Marija Miljević od Marija Miljević
Ma da?! Meni je baš fora i simpatičan. Jesi uopće pogledala video?
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Uskoro će naša djeca (a i mi stariji) imati ovakve kućne ljubimce zajedno s pravim živim. Nešto kao puno napredniji Tamagotchi (tko se sjeća tih digitalnih ljubimaca koji su zaludjeli svijet i mogli su se spremiti u džep?)
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Aha da, ovdje sam to pročitala. Slažem se da je to s robotima malo - spooky.

Slična pitanja

1 odgovor 451 👀
Monika Kiris 12.08.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Monika Kiris
2 odgovora 407 👀
1 odgovor 321 👀
2 odgovora 1.9k 👀
2 odgovora 450 👀
1 odgovor 835 👀
2 odgovora 766 👀
Nino Marić 22.06.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Nino Marić
1 odgovor 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...