Nino Marić u rubrici Tehnologija od

Kakav je Xiaomi CyberDog i što sve može?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+20 glasa
Redakcija od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Xiaomi CyberDog: Četveronožni robot otvorenog koda

Xiaomi CyberDog je još jedan hrabar korak u istraživanju tehnologije budućnosti na čijem prvom predstavljanju u zagrebačkoj Areni je upravo bila i Znatkova redakcija

Krešimir Petković / Visicom d.o.o. integrirane komunikacije

CyberDog je vrhunac Xiaomijevog inženjerskog umijeća, sažet u softverski nadogradivog robota otvorenog koda. CyberDog je Xiaomijev ulaz u svijet četveronožne robotike za zajednicu otvorenog koda i programere širom svijeta. Ljubitelji robotike zainteresirani za CyberDog mogu se natjecati ili surađivati s drugim obožavateljima Xiaomi istomišljenika, zajedno potičući razvoj i potencijal četveronožnih robota.

CyberDog je kalibriran sa Xiaomijevim interno razvijenim servo motorima koji omogućuju veliku brzinu, agilnost i širok raspon pokreta. S maksimalnim okretnim momentom do 32 Nm i brzinom rotacije do 220 okr/min, CyberDog je u stanju izvoditi razne pokrete brzinom do 3,2 m/s, kao i komplicirane radnje kao što su prevrtanja unatrag. CyberDog pokreće platforma NVIDIA® Jetson Xavier™ NX, AI superračunalo koje uključuje 384 CUDA® jezgre, 48 Tensor jezgri, 6 Carmel ARM procesora i 2 sustava za ubrzanje dubinskog učenja. 

Znatkova redakcija snimila CyberDog uživo

Kako ovaj robot današnjice u obliku četveronožnog kućnog ljubimca izgleda uživo dok je koračao i skakutao (spomenute komplicirane radnje) narančastim tepihom zagrebačke Arene, pogledajte u video prilogu Znatkove redakcije:

Kako radi CyberDog?

Za svoje vlasnike, CyberDog bez problema obrađuje goleme podatke snimljene vlastitim senzorskim sustavom. Za potpuno modeliranje bioloških organizama, CyberDog je opremljen s 11 visokopreciznih senzora koji pružaju trenutnu povratnu informaciju za upravljanje pokretima. To uključuje senzore za dodir, kamere, ultrazvučne senzore, GPS module i više, pružajući CyberDogu poboljšanu sposobnost osjeta, analize i komunikacije s okolinom.

Krešimir Petković / Visicom d.o.o. integrirane komunikacije

CyberDog dolazi s ugrađenim nizom senzora kamere uključujući AI interaktivne kamere, binokularne ultra širokokutne kamere ribljeg oka i modulom Intel® RealSense™ D450 Depth, te se može trenirati putem algoritama računalnog vida. Na sustavima senzora za vid temeljeno je i autonomno praćenje objekata, SLAM, kao i izbjegavanje prepreka i navigacija na centimetarskoj skali. To znači da CyberDog može analizirati svoju okolinu u stvarnom vremenu, kreirati navigacijske karte, ucrtati svoje odredište i izbjegavati prepreke. Zajedno s ljudskim držanjem i praćenjem prepoznavanja lica, CyberDog je sposoban pratiti vlasnika i zaobilaziti prepreke.

Kako bi dodali komponentu kao kod kućnog ljubimca, korisnici mogu koristiti glasovne asistente za naredbu i kontrolu CyberDoga postavljanjem riječi za aktivaciju ili jednostavno koristiti prateću udaljenu aplikaciju i aplikaciju za pametni telefon. CyberDog se može pozvati za najjedinstvenije zadatke, a načini na koje se s njim može komunicirati pružaju neslućene mogućnosti.

Darija Magdalenić od
Ne znam što mislite o njemu, ali sorry iako sam već sam pročitala negdje tu sličan komentar i mislim da je sve to s robotima malo - spooky.‌
Ana Primorac od
šta je to spooki? ja ih jednostavno ne volim‌
Domagoj Erol od
Evo ja mislim da su baš ti današnji roboti simpatični, zanimljivi i bezopasni. Ovome gore samo nedostaje družica. :D Ili je to ona pa nema njega. :P
+15 glasa
Marija Hojsak od

Xiaomi CyberDog  jest najnoviji izum današnje tehnologije koja omogućuje da svatko od sada ima električnog ljubimca. Ovo je električni pas koji može trčati do 11.52 km/h, dimenzije su mu  77.1 x 35.5 x 40 centimetara i težak je 14 kilograma. 

U ovog su robot-psa ugrađene vizualne kamere te je napravljena neka vrsta digitalne inteligencije te zvučnik ili mikrofon za glasanje prema kojoj ovaj digitalni ljubimac može funkcionirati. 

U sljedećem videu možete pogledati nešto više o električnom psu te vidjeti koje su sve njegove sposobnosti: 

Ana Primorac od
ne volim robote, naježim se kad ih vidim :(
Marija Miljević od
Ma da?! Meni je baš fora i simpatičan. Jesi uopće pogledala video?‌
Domagoj Erol od
Uskoro će naša djeca (a i mi stariji) imati ovakve kućne ljubimce zajedno s pravim živim. Nešto kao puno napredniji Tamagotchi (tko se sjeća tih digitalnih ljubimaca koji su zaludjeli svijet i mogli su se spremiti u džep?)‌
Darija Magdalenić od
Aha da, ovdje sam to pročitala. Slažem se da je to s robotima malo - spooky.‌

Slična pitanja

1 odgovor 470 👀
Monika Kiris 12.08.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Monika Kiris
2 odgovora 436 👀
1 odgovor 341 👀
2 odgovora 2.1k 👀
2 odgovora 480 👀
1 odgovor 853 👀
2 odgovora 797 👀
Nino Marić 22.06.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Nino Marić
1 odgovor 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...