Zoran Jurić u rubrici Internet od

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Dario Marčac od

Pozdrav,

mladi su danas online. Šetajući gradom možemo zamijetiti da svatko od njih koristi pametni telefon - dok hoda, dok čeka tramvaj, pa čak i dok uživo pričaju jedni s drugima.

Ovisno o području interesa, koriste se različite društvene mreže među kojima je najbrže rastuća TikTok.

TikTok je jedna od omiljenih mreža novim generacijama zbog njene jednostavnosti i brzine. Fokus su kratki videi koji su  najčešće između 15-30 sekundi, što omogućava korisnicima brz i konkretan pregled sadržaja.

Mladi pristupaju platformi na dva načina: kao aktivni kreatori i kao pasivni konzumenti sadržaja. Kao kreatori imaju mogućnost izraziti svoje stavove, svoju kreativu i dokumentirati neki svoj odabrani proces. 

Kao konzmenti, mladi mogu birati između sadržaja koji je edukativan, zabavan, duhovit, motivirajući... itd. Algoritam funkcionira na način da prati što korisnik gleda i prema tome nudi sličan sadržaj, što uvelike doprinosi duljem zadržavanju i provođenju sadržaja na samoj mreži.

Trendovi se konstantno mijenjaju, danas je to TikTok - sutra će već biti nešto drugo. Mladi danas puno više cijene autentičnost, jednostavnost i iskren sadržaj. Napravljen je velik odmak od prijašnjih generacija koje su većinu vremena provodile na Instagramu gledajući namještene fotografije provučene kroz filtere. Pohvalno je što su sada više u fokusu stvarni ljudi sa stvarnim životima. 

Nove generacije definitivno postavljaju potpuno nove trendove.

 Dario Marčac

 poduzetnik, tiktoker

 www.dariomarcac.com

+9 glasa
Arya Oberoj od

Pozdrav!

Danas mladi na internetu najviše borave na društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat

Razne stranice sa interesantnim zabavnim i edukativnim sadržajem, kao što je Reddit primjerice.

Svakako visimo po mnogim portalima s vijestima kao što su BBC news, 24sata, Index,....

Nekako milim da je ovo ono nešto što je trenutno najaktualnije, svakako neću izostaviti stranice i aplikacije koje dozvoljavaju neograničeno gledanje serija i filmova kao što su (besplatni) Popcorn Time i (uz pretplatu) Netflix.

 

 

+6 glasa
Oskar Novak od

Pozdrav,

Ne pitajte me kako, mlad sam ja čovjek, ali dobro znam gdje se nalaze mladi, nešto stariji i još mlađi. Možda i predobro =). Svakako nisu u gradu, na Internetu su više nego ikad! Možda i predobro jer ... činjenica je da je mladež danas okupirana mainstreamom, Internetom te društvenim mrežama.

Facebook više nije top odredište mladih! Velika tranzicija na Twitter se događa već godinama, a nekim čudom - dosta mladih se i vraća na MySpace koji je tu već jako, jako dugo i izgubio je dosta kada je Facebook došao na scenu. YouTube je također veliki igrač zato jer je izvor malih video zapisa koji su često smiješni, nešto tipa MEME. 9Gag je prepun mladeži!

Interesantna je tstatistika od strane Electoral Commissiona da duplo više mladih koristi Facebook nego ima registriranih birača. Ali niti forumi nisu loši, no treba biti specifičan. Ovo je top 5 foruma gdje se okupljaju mladi:

 • Gaming forumi (tipa domaći HCL)
   
 • Glazbeni forumi (pogotovo oni gdje se spominju mainstream pjevači kao što je Justin Bieber ili Nicki Minaji) - evo primjera
   
 • Video servisi s opcijama komentiranja - YouTube i ostali
   
 • Instant aplikacije u stilu malih igara gdje se može komentirati rezultat u igri i slično (kao npr. Miniclip)
   
 • Sve više mladih koristi Chatroullete i ostale slične usluge - evo kako izgleda Chatroullete

Dakle, glavne stvari koje mladi rade na webu su: igranje, druženje te socijalizacija/s/ili ljubavnim aspektom, gledanje smiješnog video materijala (Vine, YouTube) te slušanje glazbe i komentiranje iste.

Sve najbolje,

Slična pitanja

3 odgovora 395 👀
5 odgovora 352 👀
4 odgovora 301 👀
1 odgovor 263 👀
1 odgovor 543 👀
Marinko Zadro 20.12.2013. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
2 odgovora 771 👀
2 odgovora 972 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...