Nino Marić u rubrici Poslovanje od

Što potiče inovaciju u uspješnim i stabilnim poslovanjima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+14 glasa
Marija Hojsak od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Do inovacija najčešće dolazi kada stvari ne idu onako kako bismo željeli ili kada su postale previše jednolične, dosadne i neinspirativne. 

24,483 New Content Stock Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from  Dreamstime

Poticanje inovacija u uspješnom poslovanju dobro je jer može osvježiti dosadašnji način rada i poslovanja, ali može se i pokazati da je nov način poslovanja bolji od dosadašnjega. Prema tome, inovacija može rezultirati i pozitivno i negativno, ovismo o tome je li dobro provedena. 

Kada se radi o uspješnom poslovanju, a svejedno se želi uvesti inovacija, važno je misliti na sljedeće stvari

  • pronaći slabe točke u kojima bi trebalo provesti inovacije
  • skupiti radnike koji su sposobni učiti i prilagoditi se novom
  • raditi u timu (dovesti demokratski odluku za inovacijiom)
  • čuti savjete svojim suradnika 
  • provesti ideju polako i jednostavno

+8 glasa
Igor Pureta od
Inovacija je iznimno važna i kad pokrećemo poduzeće, a možda i važnija kad je poduzeće ušlo u jednu stabilnu fazu. Inovacija ga može održati i potaknuti u novim smjerovima. Potrebno je njegovati kulturu inovacije koja potiče ideje, učenje, suradnju i raspravu svih u organizaciji. Organizacija treba prilikom rada na različitim projektima formirati raznolike i inkluzivne timove kako bi u projekt unijela različite perspektive, iskustva i vještine.

Ako je organizacija usredotočena na potrebe, izazove te želje svojih dionika mora zadržati duh inovativnosti jer svi dionici oko organizacije imaju svoju predodžbu što je važno, što tržište traži, što se nudi zaposlenicima, itd. Da bi uspješno odgovorila na takve zahtjeve organizacija mora imati jasnu viziju, vrijednosti i poslovnu strategiju na kojima temelji svoje ciljeve, a zatim i kriterije za inovacije. Naravno, sve je to besmisleno ako vodstvo poduzeća nije posvećeno inovacijama, ne osigurava resurse niti potiče kulturu  preuzimanja rizika koja je potrebna da bi se netko uopće upustio u davanja inovativnih prijedloga.

dr. sc. Igor Pureta

https://www.ramiro.hr
+7 glasa
Anastazija Crnković od

Nije jednostavno odgovoriti općenito na pitanje što potiče inovacije u uspješnim i stabilnim poslovanjima. Naime, ponekad se inovacije događaju sasvim slučajno. 

Postoje primjeri gdje su zaposlenicima uspješnih kompanija oslobodili određeni postotak radnih sati kako bi radili što god smatraju da treba. Mogli su se odmarati, razmišljati, eksperimentirati... Upravo je unutar tog perioda "radnog vremena" nastalo puno inovacija koje su polučile veliki uspjeh. Primjer kompanije koja je primijenila tu metodu je Google, a inovacije su Gmail i Google translate. 

Iz ovog primjera bismo mogli zaključiti da je rješenje u što većoj automatizaciji rutinskih poslova kako bi se oslobodilo vrijeme za "slobodno razmišljanje". 

anastazija.crnkovic@gmail.com

linkedin.com/in/anastazija-crnkovic

+6 glasa
Marin Duganđija od

Kada je čovjek u stabilnom okruženju, osiguranih osnovnih a možda i dodatnih životnih potreba, događaju se dvije situacije:

  1. ili je napokon sigurnost ta koja će stvoriti kreativnu energiju u čovjeku i potaknuti na inovaciju,
  2. ili će sigurnost stvoriti osjećaj konačnog uspjeha, baciti čovjeka u ravnodušnost prema daljnjim inovacijama - jer čemu, kada je dosegnuo uspješan život
Dakle, stabilno poslovanje je dvosjekli mač i ne mora nužno značiti motivacijski za kreativnost.

Također, upravo u knjigama piše da nestabilne životne prilike stvaraju najkreativnije ideje. Uz mnogobrojne "žrtve", ali kreativnosti tu ne manjka.

Slična pitanja

2 odgovora 293 👀
1 odgovor 300 👀
1 odgovor 301 👀
Darko Međimurec 01.07.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Darko Međimurec
1 odgovor 185 👀
3 odgovora 531 👀
1 odgovor 292 👀
1 odgovor 204 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...