Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kako je prošla prezentacija vina iz Kutine u diWine Baru 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Kutinski škrleti oduševili vinske znalce

Mladi vinari pokazali su veliku umješnost u proizvodnji različitih stilova škrleta

U novootvorenom zagrebačkom diWine Baru, jučer, u četvrtak 20. listopada 2022., održana je prezentacija vina kutinskih vinara, s naglaskom na autohtonu sortu škrlet.

Irena Lučić / diWine Project

Predstavljanje, organizirano u formi kušaonice, okupilo je tridesetak predstavnika medija i vinskih profesionalaca koji su imali priliku osvježiti svoje znanje o ovoj sve značajnijoj sorti, ali i porazgovarati sa predstavnicima četiri kutinske vinarije. 

Vinari nove generacije ujedinjeni u nastojanju da očuvaju i unaprijede autohtonu sortu škrlet

Vinari nove generacije iz vinarija Seletković, Košutić, Glavica i Klet Romić pokazali su veliku umješnost u proizvodnji različitih stilova škrleta, iza koje stoji ogromno vinogradarsko i vinarsko znanje, posvećenost i ljubav prema sorti, ali i jasna tržišna vizija svakog proizvođača.

Na prezentaciji su se tako mogli kušati potpuno mladi, još nefiltrirani škrleti, prošlogodišnji – još uvijek zavodljivo svježi – škrletni uratci, ali i moćni „odležanci“ i macerati, školovani u bačvama i amforama, pred kojima bi se posramili i neki iskusni proizvođači jantarnih vina. Osim škrleta, bila je ovo prilika kušati i druga zanimljiva vina, poput sjajnog muškata ottonela vinarije Seletković, kupaže osam piwi sorti kojom se (uspješno) poigrao Antun Glavica i briljantne frankovke mladog Nikice Katića iz Kleti Romić.

Irena Lučić / diWine Project

Posjetitelji nisu bili sigurni jesu li glavne zvijezde na prezentacijskom stolu Nikice Katića bili odležani škrleti ili ipak 3 godine stara, ručno rezana šunka, koju Nikica načinje samo u posebnim prilikama poput Božića, rođendana i - eto – vinskih kušaonica u diWine Baru.

Nikica je na svom prezentacijskom stolu izložio sve, od potpuno mladog vina buteljiranog samo za ovu priliku, preko pjenušca Larita i jednogodišnjeg škrleta, do odležanaca 190 i 329 koje Nikica imenuje prema broju dana provedenih u bačvi i već omiljene, sve traženije DragoNade, kupaže graševine i škrleta.

Upravo je Nikica uvelike zaslužan za znanstvenu i tržišnu afirmaciju škrleta, dok statističke podatke o nasadima i količinama ove sorte sipa iz glave. Tržišno, većinu vina plasira upravo u matičnoj Kleti Romić, čija tradicija ugostiteljstva seže u davnu 1974. godinu. Stoga je njegova vina poprilično teško pronaći u barovima i restoranima. diWine Bar se tim više ponosi činjenicom da je na svoju vinsku kartu uspjela uvrstiti popularnu DragoNadu.

Foto: Ljubiteljice Škrleta

Vinarija Seletković, najmlađa od svih predstavljenih vinarija, rezultat je udruženih snaga brata Zvonimira i sestre Ivane, odlučnih u namjeri da nastave i unaprijede obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Svjesni su kako je škrlet sve traženija i sve popularnija sorta, stoga su istu odlučiti oblikovati u pitko i svježe vino namijenjeno vinski osviještenim i educiranim potrošačima, koji znaju uživati u dobroj kapljici.

Zbog rastuće potražnje škrlet proizvode u ukupno najvećoj količini od 15.000 butelja godišnje. Ostatak proizvodnje čine muškat ottonel i rosé kupaža Mons Anima, sastavljena od cabernet sauvignona, merlota i frankovke – oba sa izvrsno uklopljenim ostatkom šećera, te Cabernet sauvignon 2019 velikog potencijala.

Hrvoje Košutić vinskim je znalcima već otprije poznat po zapaženim rezultatima koje postiže sa svojim škrletima, a nedavno je na popis uspjeha upisao još jedno značajno priznanje, osvojivši drugo mjesto na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ za svoj Košutić Familia 2020.

Osim škrleta, u podrumu Košutić moguće je pronaći i druge, pretežito bijele kontinentalne sorte, poput graševine, rajnskog rizlinga i bijelog pinota. Tu je i kupaža pod nazivom Sedminac čije ime potječe od 40-ak godina starog vinograda sađenog u sedam redova, u kojem prevladavaju graševina i škrlet, a koji u stiliziranom prikazu krasi i etikete ove vinarije. Ponudu vina, na početku i na kraju, zaokružuju osvježavajući pjenušac Noel i izvrstan cabernet sauvignon.

Moslavački vizionari škrleta

Na Mramor brdu kod Repušnice smjestili su se vinogradi vizionara Antuna Glavice, koji je prvenstveno vina proizvodio za osobne potrebe, te je tek odnedavno prisutan na komercijalnom tržištu. 

Irena Lučić / diWine Project

No, na istom je odmah itekako primijećen, zbog kreativnosti, hrabrosti i znanja koje uspješno kombinira u proizvodnji sjajnih vina. Iako se očekivalo da će macerati iz amfore s 9-mjesečnim odležavanjem na tropu izazvati najviše komplimenata na kušanju, ipak je najveću pažnju privukla kupaža osam piwi sorti, pokusno uzgojenih na dva vinogradarska položaja.

Uz podršku turističke zajednice kutinski kraj postaje sve važnija eno-gastro destinacija

Važno je napomenuti kako bi uspjesi spomenutih vinarija bili značajno manje vidljivi i poznati, bez agilne podrške lokalne turističke zajednice Grada Kutine, koja marljivo radi na brendiranju ovoga kraja, kreirajući identitet Moslavine kao eno-gastro destinacije. Na primjerima Istre, Međimurja i Osječko-baranjske županije, jasno možemo uvidjeti činjenicu da samo ujedinjeni napori turističkih i poljoprivrednih institucija s jedne, te lokalnih vinar(ij)a i restorana, s druge strane, daju dugoročne rezultate u kreiranju vidljivosti i prepoznatljivosti nekog lokaliteta kao vinske destinacije. Čini se da je Moslavina, uz sjajan primjer TZ Grada Kutine na tragu tog uspjeha.

Hrvoje Hladnik od
Odlično je bilo i drago mi je što je Znatkova redakcija bila pozvana.‌

Slična pitanja

1 odgovor 178 👀
1 odgovor 276 👀
Lovro Gorup 25.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
1 odgovor 305 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...