Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kada će Vinistra i Portugalci održati masterclass u okviru Zagreb TourFilm Festivala 2022.godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Vinistra i Portugalci udružili snage i organiziraju paralelni masterclass

U Zagrebu 13. listopada 2022., u portugalskom Ourému, 26. i 27. listopada, dvije poznate vinske i maslinarske destinacije Istra i Portugal predstavit će se u okviru festivala turističkih filmova

Iako proizvode 30 puta više tona maslinovog ulja i 74 puta više hektolitara vina od Istre, Portugalci su impresionirani kvalitetnom promocijom i proizvodnjom istarskog poluotoka te su kao partneri Festivala turističkog filma u Zagrebu, predložili paralelni masterclass s Vinistrom.

Atraktivan prijedlog koji se ne odbija, a i povod je odličan jer su vino i extra djevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti, ali i neizostavan dio turističke ponude, pa će se masterclassovi održati 13. listopada 2022. u sklopu Zagreb TourFilm Festivala te 26.i 27. listopada 2022. u okviru ART&TUR festival u portugalskom Ourému.

Portugalcima je zaštitni vinski brend Porto, a godinama intenzivno promoviraju maslinovo ulje. Uspoređujući zlatne i srebrne medalje za maslinovo ulje iznenadio ih je podatak da je prema Flos Olei-u, jedinom svjetskom vodiču za najbolja extra djevičanska maslinova ulja na svijetu, već sedmu godinu Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom. U ovaj prestižni vodič uvršteno je čak 70 istarskih maslinara od ukupno selekcioniranih 500 iz čitavog svijeta, što je veliki udio od 14 posto. U čemu je tajna, u vrhunskoj kvaliteti ili dobroj promociji?

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije uz čiju podršku se održavaju masterclassovi službenog naziva Maslinarska i vinska baština u službi promocije i održivog razvoja komentira uspjeh Istre:

„Za uspjeh je potrebno i jedno i drugo, no ljudi su kao i u svemu, pa tako i u maslinarstvu, oni koji čine razliku. Vrhunska kvaliteta i snažna promocija jamac su uspjeha i bez toga nema prepoznatljivih brendova, a istarsko extra djevičansko maslinovo ulje i vrhunska vina uz bijeli i crni tartuf najznačajniji su istarski brendovi.“

Na njima će se degustirati po tri vina i po tri maslinova ulja iz Istre i Portugala. Portugalci će promovirati vinsku regiju Bairrada s pjenušcem Aliança Baga Reserva Blanc de Noir Bruto 2019., s bijelim vinom São Domingos Maria Gomes & Bical 2021. i crnim Messias Tradição Baga 2018, a maslinova ulja Cabeço das Nogueiras Premium Cornicabra iz 2021., Cabeço das Nogueiras Cobrançosa iz 2021. i Fátima Blend iz 2021. dolaze iz centralnog Portugala.

Alma Radoš / Lollipop pr

Istrijani su se odlučili za najbolje ocijenjena autohtona vina i zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja. Tako će maksimalno tridesetak sudionika najprije u Zagrebu, a potom u Portugalu uz poznatog sommelera Emila Perdeca degustirati pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut, Vina Laguna iz Poreča, suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017., Kozlović vina iz Momjana i Teran Il Primo iz 2018., Fakin vina iz Motovuna. Među maslinovim uljima izbor je pao na Ipšinu Istarsku Bjelicu 2022. iz Livada, Meneghettijevu Izbor Bužu 2021. iz Bala i Salvelinu Aurum blend iz 2021. iz Vodnjana.

Luka Rossi, novi predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, ističe:

„I ovim masterclassovima želimo promovirati naše autohtone sorte vina i maslinovog ulja koji su pridonijeli pozicioniranju Istre kao poznate i autentične turističke destinacije. O vrhunskoj kvaliteti istarskih vina i maslinovih ulja najbolje svjedoče brojne međunarodne nagrade, ali i zadovoljni gosti koji nam se iz godine u godinu vraćaju. Da smo poznati  u svijetu potvrđuje i ovaj poziv portugalskih kolega na zajedničko predstavljanje koji smo s veseljem prihvatili.“

Slična pitanja

1 odgovor 307 👀
3 odgovora 5.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...