Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kako su se plasirala vina iz Hrvatske na - Panel Tasting: Adriatic Whites vinskog magazina Decanter?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

U prosinačkom Decanterovom prilogu istarska vina briljirala

Ukupno 151 uzorak bijelih vina, tri zemlje: Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, od osam iznimnih vina čak četiri iz Istre

Prosinačko izdanje prestižnog vinskog magazina Decanter donosi poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije. Pod nazivom Panel Tasting: Adriatic Whites osim iz Hrvatske, ocjenjivala su se vina iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a malvazija istarska proglašena je istinskom zvijezdom regije.

Alma Radoš / Lollipop PR

Od ukupno 151 uzorka pristiglih u London, osam ih je ocijenjeno kao iznimna vina, od čega su čak četiri, ili 50 posto, iz Istre:

  • Ipšina Malvazija Santa Elena iz 2018.,
  • Kabolina Amfora Malvazija iz 2019.,
  • Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2018. i
  • Vivodina St Euphemia iz 2018.  

„Prosinački prilog temeljen na velikom kušanju regionalnih bijelih sorti s naglaskom na autohtone, ponovo je potvrdio status Istre kao vinske regije, ali i malvazije kao iznimno kvalitetne sorte od koje nastaju vrhunska vina poznata na svjetskoj vinskoj sceni. Ovaj prestižan status rezultat je bogatog naslijeđa, vrhunske tehnologije, iznimnog znanja, ali i intenzivnog rada na promociji istarskih vina“

…poručuje Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, u čijoj su organizaciji u London otputovali uzorci bijelih vina iz 46 istarskih podruma.

Ocjenjivala su se vina koja se trenutno prodaju na tržištu, po mogućnosti dostupna u Velikoj Britaniji ili u Sjedinjenim Američkim Državama, a uz monosortna, mogli su se poslati i uzorci blendova. Istarska vina dominiraju i u ostalim kategorijama. Tako je od 67 visoko preporučenih 40 vina iz Istre, a od 72 preporučena 38 ih je istarskih.

Britanka Caroline Gilby koja nosi prestižnu titulu Master of Wine, autorica Decanterovog priloga Panel Tasting: Adriatic Whites, eminentna je stručnjakinja za vina, koja je kao predsjednica ili sudionica žirija ocjenjivačkih komisija u sve tri države itekako upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji. Tako je godinama predsjednica ocjenjivačkih komisija na Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te Svijetu malvazija.

„Malvazija istarska je superzvijezda ocjenjivanja pokazujući svoj potencijal u čitavom spektru stilova, od klasične fermentacije u hrastovim bačvama do orange i prirodnih vina ili onih koja odležavaju u glinenim amforama, pa čak i u drvu akacije. Zamijetili smo vrlo kompetentnu proizvodnju maceriranih vina te vina proizvedena s prirodnim kvascima“, napisala je Gilby u Decanterovom prilogu.

Panel Tasting: Adriatic Whites sjajna je pozivnica za nadolazeću Vinistru. Vinski znalci i ljubitelji vina već su rezervirali vikend od 5. do 7. svibnja 2023. za posjet porečkoj dvorani Žatika.

Slična pitanja

1 odgovor 309 👀
1 odgovor 242 👀
1 odgovor 322 👀
2 odgovora 397 👀
1 odgovor 291 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...