239 pregleda
Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Kako su se plasirala vina iz Hrvatske na - Panel Tasting: Adriatic Whites vinskog magazina Decanter?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

U prosinačkom Decanterovom prilogu istarska vina briljirala

Ukupno 151 uzorak bijelih vina, tri zemlje: Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, od osam iznimnih vina čak četiri iz Istre

Prosinačko izdanje prestižnog vinskog magazina Decanter donosi poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije. Pod nazivom Panel Tasting: Adriatic Whites osim iz Hrvatske, ocjenjivala su se vina iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a malvazija istarska proglašena je istinskom zvijezdom regije.

Alma Radoš / Lollipop PR

Od ukupno 151 uzorka pristiglih u London, osam ih je ocijenjeno kao iznimna vina, od čega su čak četiri, ili 50 posto, iz Istre:

  • Ipšina Malvazija Santa Elena iz 2018.,
  • Kabolina Amfora Malvazija iz 2019.,
  • Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2018. i
  • Vivodina St Euphemia iz 2018.  

„Prosinački prilog temeljen na velikom kušanju regionalnih bijelih sorti s naglaskom na autohtone, ponovo je potvrdio status Istre kao vinske regije, ali i malvazije kao iznimno kvalitetne sorte od koje nastaju vrhunska vina poznata na svjetskoj vinskoj sceni. Ovaj prestižan status rezultat je bogatog naslijeđa, vrhunske tehnologije, iznimnog znanja, ali i intenzivnog rada na promociji istarskih vina“

…poručuje Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, u čijoj su organizaciji u London otputovali uzorci bijelih vina iz 46 istarskih podruma.

Ocjenjivala su se vina koja se trenutno prodaju na tržištu, po mogućnosti dostupna u Velikoj Britaniji ili u Sjedinjenim Američkim Državama, a uz monosortna, mogli su se poslati i uzorci blendova. Istarska vina dominiraju i u ostalim kategorijama. Tako je od 67 visoko preporučenih 40 vina iz Istre, a od 72 preporučena 38 ih je istarskih.

Britanka Caroline Gilby koja nosi prestižnu titulu Master of Wine, autorica Decanterovog priloga Panel Tasting: Adriatic Whites, eminentna je stručnjakinja za vina, koja je kao predsjednica ili sudionica žirija ocjenjivačkih komisija u sve tri države itekako upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji. Tako je godinama predsjednica ocjenjivačkih komisija na Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te Svijetu malvazija.

„Malvazija istarska je superzvijezda ocjenjivanja pokazujući svoj potencijal u čitavom spektru stilova, od klasične fermentacije u hrastovim bačvama do orange i prirodnih vina ili onih koja odležavaju u glinenim amforama, pa čak i u drvu akacije. Zamijetili smo vrlo kompetentnu proizvodnju maceriranih vina te vina proizvedena s prirodnim kvascima“, napisala je Gilby u Decanterovom prilogu.

Panel Tasting: Adriatic Whites sjajna je pozivnica za nadolazeću Vinistru. Vinski znalci i ljubitelji vina već su rezervirali vikend od 5. do 7. svibnja 2023. za posjet porečkoj dvorani Žatika.

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...