Monika Kiris u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Monika Kiris

Može li se vodik za poljoprivredu proizvoditi iz obnovljivih izvora energije? Radi li se to već?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Yara prva u svijetu pokreće proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora

Cilj projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodika i amonijaka u zapadnoj Australiji

Yara International je jedan od najvećih svjetskih proizvođača amonijaka za korištenje u poljoprivredi. Pokrenuli su projekt Yuri u kojem Yara Clean Ammonia u suradnji s kompanijom ENGIE radi na izgradnji postrojenja za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora kako bi se osigurale sirovine za amonijačne procese u blizini Karrathe u Zapadnoj Australiji. Postrojenje će biti izgrađeno blizu proizvodnog pogona kompanije za proizvodnju bezvodnog amonijaka, svjetskih razmjera.

Cilj samog projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodika i amonijaka u zapadnoj Australiji, kao i uspostavljanju novog lanca vrijednosti industrije.

Na ovaj će se način dobiti obnovljivi amonijak i amonij. Značaj projekta prepoznala je australska Vlada i podržala ga s 47,5 milijuna AUD, a Vlada Zapadne Australije sa 2 milijuna AUD. Ova vrsta vodika bi prvi puta u tvornicu amonijaka trebala biti isporučena 2024. godine.

640 tona zelenog vodika godišnje

Projekt Yuri uključuje elektrolizer od 10 MW, solarnu fotonaponsku energiju od 18 MW i skladište baterija. Kada bude završen, projekat će biti jedan od najvećih elektrolizera u Australiji, sposoban proizvesti do 640 tona zelenog vodika svake godine. Prednost je, ističu u Yari, da on pruža mogućnost sigurnog skladištenja i transporta vodika pretvaranjem u tekućinu ili sol.

Slična pitanja

1 odgovor 169 👀
1 odgovor 220 👀
1 odgovor 326 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...