40 pregleda
Goran Gonar u rubrici Posao od Goran Gonar (722 bodova)

Kako riješiti nedostatak kvalificirane radne snage za koji kažu da će u budućnosti biti sve veći problem?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Antonela Kružić od Antonela Kružić (278 bodova)

Jedino jedan odgovor smatram pravovaljanim, a to je uvoz radne snge. Za ostala "uskakanja" raznih institucija u demografiju, tj. u pronatalitetnu politiku, nažalost je prekasno. Naravno kako je državna intervencija poželjna  ali u ovom slučaju, dijeljenje jednokratnih potpora neće pomoći problemu, jer se već sada nalazimo na rubu resurasa. 

Kako uvesti radnu snagu? Zasigurno postoje neki preduvjeti koji bi što više potakli tzv. "push" i "pull" utjecaje, tj. zbog čega netko seli iz nekog mjesta, i što ga privlači novom mjestu stanovanja. Naravno, povišenje BDP-a igra veliku ulogu u osiguravanju povećanja životnog standarda, iako nije presudan faktor. Naime, BPD može biti viši od životnog standarda određene države/regije. Životni standardi ne prikazuje samo materijalno bogatstvo, nego i količinu slobodnog vremena i ostale fakore koji utječu na "stupanj" socijalnog života i sl.

A sada se javlja pitanje, kako povisiti životni standard i primijeniti ga kao "pull" faktor pri "privlačenju" kvalificiranog i radnosposobnog stanovništva, pitanje je za neku dužu političku i socijalnu diskusiju.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...