Nino Marić u rubrici Posao od Nino Marić

Kako riješiti nedostatak radne snage koji je veći problem hrvatskih poslodavaca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Nedostatak radne snage sve je veći problem hrvatskih poslodavaca, rješenje su radnici iz prekooceanskih zemalja poput Filipina

Procjenjuje se da u Hrvatskoj kontinuirano nedostaje preko 60.000 radnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je u periodu od siječnja do ožujka ove godine zaprimio 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok je izdano 18.263* pozitivnih mišljenja. Iz svega navedenog vidljiv je i dalje veliki deficit radne snage.

Napredak gospodarstva nemoguć je bez odgovarajućih radnika, no i pri tome važno je voditi računa o kvaliteti, ne samo o kvantiteti. Jedni od najcjenjenijih stranih radnika na našem tržištu svakako su filipinski radnici. Razlog tome leži u njihovoj kulturi i radnoj etici, ali i u uređenom sustavu od strane Filipina koji vode računa o tome na koji način njihovi radnici dobivaju posao izvan matične zemlje.

Pinoy385, jedna od prvih agencija za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj, djeluje preko 5 godina i provodi postupke posredovanja u zapošljavanju u skladu s normama filipinske državne agencije za prekomorsko zapošljavanje (Philippine Overseas Employment Administration) i Ureda za provedbu prekomorskih zapošljavanja (Philippine Overseas Labor Office). Posredovanje u zapošljavanju kreće inicijalnom analizom potreba poslodavca, selekcijom radnika s Filipina, ishođenjem potrebnih dokumenata, poput Dozvole za boravak i rad i Vizom za ulazak u Republiku Hrvatsku te organizacijom njihovog dolaska u Hrvatsku.

Osim cjelokupne usluge koju Pinoy385 nudi, dodatna pogodnost je i jamstvo na uslugu selekcije i posredovanja od 60 dana i kontinuirane evaluacije rada tijekom boravka radnika u Republici Hrvatskoj.

„U Hrvatskoj bilježimo kontinuiran rast upita od strane domaćih poslodavaca i svjedočimo sve većoj potrebi za uvozom stranih radnika, posebice radnika s Filipina“, rekao je Stjepan Jagodin, direktor agencije Pinoy385.

Jagodin dodaje kako su radnici s Filipina vrijedni, etični i marljivi te rado prihvaćaju hrvatsku kulturu i običaje. Engleski jezik jedan je od službenih jezika Republike Filipini, stoga nemaju teškoća u komunikaciji i sporazumijevanju. Upravo zbog toga, proces integracije puno je jednostavniji i lakši za domaće poslodavce, ali i za filipinske radnike.

„U Hrvatskoj radim već nekoliko godina i mogu reći da su ljudi izrazito pristupačni, atmosfera je vrlo poticajna i motivirajuća, a brojimo i sve više zadovoljnih klijenata. Najčešće radimo posredovanje u zapošljavanju u gospodarskim sektorima poput turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, ali i raznih proizvodnih industrija. Domaći zaposlenici rado prihvaćaju radnike s Filipina, stoga je i puno lakše kvalitetno odraditi sve radne zadatke“, pojašnjava Cherilyn, koja i sama dolazi s Filipina, a u agenciji Pinoy385 zadužena je za selekciju i orijentaciju filipinskih radnika.

Uvoz radne snage posljedica je migracija koje se prirodno događaju, a kako smo mi turistička zemlja, najveće su potrebe upravo u vrijeme turističke sezone. No, ni ostale industrije nisu lišene problema nedovoljnog broja kvalitetnih radnika, stoga je važno na vrijeme detektirati potrebe i u svoje timove dovesti radnike koji će svojim doprinosom utjecati na ostvarenje poslovnih ciljeva. Upravo takvi su filipinski radnici.

___
*izvor: www.hzz.hr

Slična pitanja

2 odgovora 690 👀
1 odgovor 5.5k 👀
Maja Kos 04.03.2015. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos
1 odgovor 661 👀
1 odgovor 544 👀
Matej Tolić 30.06.2014. pitanje u rubrici Posao od Matej Tolić
1 odgovor 305 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...