Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
118 pregleda
Nino Marić u rubrici Posao od Nino Marić (10.8k bodova)

Kako riješiti nedostatak radne snage koji je veći problem hrvatskih poslodavaca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (85.9k bodova)
prikazano od Znatko

Nedostatak radne snage sve je veći problem hrvatskih poslodavaca, rješenje su radnici iz prekooceanskih zemalja poput Filipina

Procjenjuje se da u Hrvatskoj kontinuirano nedostaje preko 60.000 radnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je u periodu od siječnja do ožujka ove godine zaprimio 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok je izdano 18.263* pozitivnih mišljenja. Iz svega navedenog vidljiv je i dalje veliki deficit radne snage.

Napredak gospodarstva nemoguć je bez odgovarajućih radnika, no i pri tome važno je voditi računa o kvaliteti, ne samo o kvantiteti. Jedni od najcjenjenijih stranih radnika na našem tržištu svakako su filipinski radnici. Razlog tome leži u njihovoj kulturi i radnoj etici, ali i u uređenom sustavu od strane Filipina koji vode računa o tome na koji način njihovi radnici dobivaju posao izvan matične zemlje.

Pinoy385, jedna od prvih agencija za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj, djeluje preko 5 godina i provodi postupke posredovanja u zapošljavanju u skladu s normama filipinske državne agencije za prekomorsko zapošljavanje (Philippine Overseas Employment Administration) i Ureda za provedbu prekomorskih zapošljavanja (Philippine Overseas Labor Office). Posredovanje u zapošljavanju kreće inicijalnom analizom potreba poslodavca, selekcijom radnika s Filipina, ishođenjem potrebnih dokumenata, poput Dozvole za boravak i rad i Vizom za ulazak u Republiku Hrvatsku te organizacijom njihovog dolaska u Hrvatsku.

Osim cjelokupne usluge koju Pinoy385 nudi, dodatna pogodnost je i jamstvo na uslugu selekcije i posredovanja od 60 dana i kontinuirane evaluacije rada tijekom boravka radnika u Republici Hrvatskoj.

„U Hrvatskoj bilježimo kontinuiran rast upita od strane domaćih poslodavaca i svjedočimo sve većoj potrebi za uvozom stranih radnika, posebice radnika s Filipina“, rekao je Stjepan Jagodin, direktor agencije Pinoy385.

Jagodin dodaje kako su radnici s Filipina vrijedni, etični i marljivi te rado prihvaćaju hrvatsku kulturu i običaje. Engleski jezik jedan je od službenih jezika Republike Filipini, stoga nemaju teškoća u komunikaciji i sporazumijevanju. Upravo zbog toga, proces integracije puno je jednostavniji i lakši za domaće poslodavce, ali i za filipinske radnike.

„U Hrvatskoj radim već nekoliko godina i mogu reći da su ljudi izrazito pristupačni, atmosfera je vrlo poticajna i motivirajuća, a brojimo i sve više zadovoljnih klijenata. Najčešće radimo posredovanje u zapošljavanju u gospodarskim sektorima poput turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, ali i raznih proizvodnih industrija. Domaći zaposlenici rado prihvaćaju radnike s Filipina, stoga je i puno lakše kvalitetno odraditi sve radne zadatke“, pojašnjava Cherilyn, koja i sama dolazi s Filipina, a u agenciji Pinoy385 zadužena je za selekciju i orijentaciju filipinskih radnika.

Uvoz radne snage posljedica je migracija koje se prirodno događaju, a kako smo mi turistička zemlja, najveće su potrebe upravo u vrijeme turističke sezone. No, ni ostale industrije nisu lišene problema nedovoljnog broja kvalitetnih radnika, stoga je važno na vrijeme detektirati potrebe i u svoje timove dovesti radnike koji će svojim doprinosom utjecati na ostvarenje poslovnih ciljeva. Upravo takvi su filipinski radnici.

___
*izvor: www.hzz.hr

Slična pitanja

2 odgovora
Karla Jurišić 11.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Karla Jurišić (29.4k bodova)
1 odgovor
Maja Kos 04.03.2015. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos (6.8k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 10.12.2021. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (10.8k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...