Marija Miljević u rubrici Financije od

Koju strategiju financijskog ulaganja je najbolje primijeniti na trenutnom tržištu kapitala?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja su pravila uspješnog investiranja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Ivan Stojanović od

Onu koja najbolje odgovara vašem profilu investitora.

Što se toga tiče, to ovisi od puno osobnih faktora kao što su očekivanja, potencijalni prinosi, horizont ulaganja i najbitnije rizik. Dosta osoba krene pasivno sa ETF-ovima pa vremenom uče i krenu sa kupovinim individualnih dionica i ako im ide dobro onda nastave u tom smjeru i povećavaju iznose, a ako ide slabije od očekivanja onda nastave sa većim dijelom u ETF-ove ali i dalje uče i proučavaju individualne dionice dok ne dođu na zadovoljavajuću razinu.

Educiraj se maksimalno što možeš o tržištu i čitaj sve knjige o investiranju, fundamentalnoj analizi, tehničkoj analizi, psihologiji trgovanja i sl., a onda će i ideje doći gdje i kako s novcima.

Sljedeći korak bi bio u smjeru da odredite jeste li pasivni ulagač (nemate dovoljno vremena a ni znanja da aktivno ulažete i/ili vas to jednostvano ne zanima i ne želite imati stres radi svega toga) ili ste aktivni ulagač (imate dovoljno vremena da se time bavite i raspolažete sa dovojlno znanja i vještina o tome ili ste spremni učiti).

Nakon što ste sami sa sobom riješili koji ste tip ulagača, onda određujete personaliziranu investicijsku strategiju koja se uklapa u vaš karakterni profil, te period investiranja, očekivani prinos te prihvatljivu razinu rizika

Financijski instrumenti pogodni za pasivno investiranje su svakako ETF-ovi, a mogu biti i kriptovalute sa nekim manjim dijelom cjelokupnog portfelja. Poanta pasivnog investiranja je periodički kupovati u dugom roku (minimalno 10 godina) za istu sumu novaca (DCA metoda) i ne zamarati se svakodnevnim kretanjima na tržištu.

Kod aktivnog pristupa, kod izbora individualnih dionica i/ili kriptovaluta, potrebno je poznavati fundamentalnu i/ili tehničku analizu, imati vremena na raspolaganju za čitanje knjiga i analizu financijskih izvještaja, konstantno učiti, i opet sve to nije garancija uspjeha.

Koji pritup ćete izabrati, svakako ovisi samo od vas i vaših preferencija što točno želite postići. Ako vam je dovoljno 10% godišnje, to svakako možete postići sa izborom određenih ETF-ova, ali ako želite 15-20% ili više, onda ćete morati dobro zagrijati stolicu učeći da biste to postigli.

Slična pitanja

1 odgovor 279 👀
3 odgovora 238 👀
2 odgovora 410 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...