Monika Kiris u rubrici Poslovanje od
promjena rubrike od Znatko

Raste li u IT sektoru vrijednost kompanija koje se brinu za IT sigurnost i zaštitu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Redakcija od

Rastu li cijene dionica u industriji IT sigurnosti?

Maxim Manturov, voditelj istraživanja ulaganja u brokerskoj tvrtki Freedom Finance Europe, objašnjava koje su sigurnosne IT tvrtke i dionice značajne, kako se ponašaju na tržištu i zašto inovacije dominiraju industrijom.

Udruga IT tvrtke Bitcoin upozorava kako će svaka tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada. Šteta nastala napadima 2018./2019. iznosila je 103 milijarde eura, a u 2022. godini dosegnula je čak 203 milijarde eura.

Prema izvješću IBM-a, tvrtke koje koriste umjetnu inteligenciju i automatizaciju za otkrivanje potencijalnih prijetnji i povreda imale su 74 dana kraći ciklus povrede podataka i uštedjele u prosjeku 3 milijuna dolara više. Prema tim se podacima može zaključiti kako će u idućim godinama potreba za kibernetičkom obranom poduzeća dobivati na važnosti.

Kibernetičke ​​dionice pogođene slomom samo kratkoročno

Tijekom početaka Covid-19 pandemije došlo je do porasta potražnje za dionicama tvrtki koje se bave kibernetičkom sigurnošću. Ali očekivanja ulagača nisu ispunjena te je posljednjih mjeseci došlo do promjena, Fed je povećao kamatnu stopu saveznih fondova, a tvrtke iz tehnološkog sektora zabilježile su pad prodaje i cijena dionica. Na pitanje hoće li takav razvoj događaja oslabiti dionice sigurnosnih IT tvrtki Maxim Manturov kaže:

"Dionice kibernetičke sigurnosti dio su segmenta rastućih dionica i prve su pogođene povećanjem kamatnih stopa. Unatoč privremenom padu, mogu biti zanimljive iz dugoročne perspektive s obzirom na to da trenutna slabost stvara prilike za izgradnju pozicije. A kada se tržišta dionica općenito oporave, rastuće dionice mogu biti među najboljima.“

Sve veća složenost mogla bi usporiti skokovit rast

Prema Manturovu, globalno tržište kibernetičke sigurnosti rasti će po ukupnoj godišnjoj stopi od 8,9 % između 2022. i 2027. godine, dokad bi trebalo dosegnuti vrijednost od 266 milijardi dolara.

No, Manturov istodobno upozorava:

"Može se očekivati ​​da će kibernetički napadi postati složeniji u nadolazećim godinama, što predstavlja nove izazove za implementaciju sigurnosnih rješenja i moglo bi spriječiti rast tržišta."

Budući razvoj tržišta uvelike ovisi i o političkim te društvenim napetostima.

Lucija Vuletić Pucko / Abeceda komunikacije d.o.o.

Inovacija kao elementarna strategija preživljavanja

Postavlja se i pitanje hoće li na tržištu kibernetičke sigurnosti moći dominirati pojedinačni veliki igrači, kao što je to slučaj u tehnološkoj industriji.

"Svakako postoje neki etablirani i veliki igrači, ali tu je i značajan broj manjih, specijaliziranih tvrtki koje su uspješne jer se fokusiraju na određene tržišne niše s inovativnim proizvodima i uslugama", navodi Manturov.

U industriji je ključno držati korak s najnovijim trendovima, identificirati potencijalne buduće prijetnje i stalno uvoditi inovacije da bi se ostalo ispred konkurencije, što za ukorijenjene operacije može predstavljati izazov (osobito ako su njihovi procesi zastarjeli). Manji, agilniji pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti mogli bi brže odgovoriti na razvoj događaja. Iz tog je razloga Palo Alto Networks posljednjih godina preuzeo više od desetak mladih programera.

Značajni pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti i dionice

Za pojedince i organizacije, kibernetička sigurnost sve je veća potreba, a učinkovite sigurnosne mjere visok su prioritet.

"Kao rezultat toga, pojedinci sve više koriste antivirusni softver ili VPN-ove. Usluge temeljene na oblaku za zaštitu vlastitih uređaja, kao što je upravitelj lozinki, također su popularne. Tvrtke, s druge strane, često zahtijevaju složenije sigurnosne mjere"

…objašnjava Manturov, ukazujući na druge dionice kibernetičke sigurnosti vrijedne spomena.

"U smislu prihoda, pružatelj softvera Fortinet jedna je od najprofitabilnijih tvrtki za IT sigurnost, zajedno s Palo Alto Networksom. Obje kompanije predviđaju dvoznamenkast postotni rast prihoda u nadolazećim godinama. CrowdStrike Holding i Zscaler također su pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti koje imaju potencijala."

Više informacija možete saznati ovdje.

+4 glasa
Viktor Viljac od

Da, vrijednost kompanija koje se bave IT sigurnošću i zaštitom raste u IT sektoru. Razlog tome je što je IT sigurnost postala važna tema za sve organizacije, budući da su napadi na mreže i podatke postali sve češći i sofisticiraniji. Organizacije moraju imati dobre sigurnosne mjere kako bi zaštitile svoje podatke i sustave od hakerskih napada, krađe podataka i drugih sigurnosnih prijetnji.

Kompanije koje se bave IT sigurnošću i zaštitom nude različite usluge, uključujući sigurnosnu analizu, upravljanje sigurnošću, kibernetičku zaštitu, konsalting, i usluge incident management-a. Ove kompanije su u velikoj potražnji, jer organizacije traže stručnjake koji će im pomoći u rješavanju sigurnosnih izazova.

Osim toga, vrijednost kompanije koje se bave IT sigurnošću i zaštitom raste i zbog povećanja potrebe za regulativama koje zahtijevaju određenu razinu sigurnosti podataka, kao što je GDPR ili HIPAA.

S obzirom na sve to, očekuje se da će tržište IT sigurnosti i zaštite rasti u budućnosti, što će dovesti do rasta vrijednosti kompanija koje se bave ovim područjem.

Slična pitanja

1 odgovor 203 👀
1 odgovor 317 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...