90 pregleda
Goran Gonar u rubrici Promet i vozila od Goran Gonar

Kako će raditi naplata novog tehnološkog sustava naplate cestarine hrvatskih auto-cesta? Kako radi i što je bolje, a što lošije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Borna Matić od Borna Matić
uređen od Borna Matić

Novi tehnološki sustav naplate cestarine hrvatskih auto-cesta će se isto temeljiti na sustavu elektroničke naplate cestarine (ENC). Iako se isto zove, u biti je sličan ali tehnički drugačiji nego stari. Pričam ovdje o novom i starom ENC sustavu...

Naplata cestarine novim ENC sustavom u Hrvatskoj

Novi ENC sustav također koristi ENC uređaje za automatsko plaćanje cestarine i planira se uvesti krajem 2024. godine, ali neće zahtijevati naplatne kućice. Jednim dijelom će biti kao i do sada, a drugom opcijom će biti blizak sustavu vinjeta, uz vizualno očitavanja registarskih pločica vozila, pa ovaj sustav ministar prometa Butković još naziva i e-vinjeta:

"Neće biti rampi, imat ćete poseban račun na kojem ćete imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju"

Iako su mnogi profesionalni vozači pobornici uvođenja klasičnih vinjeta, a ne proširenje ENC sustava, ministar nas uvjerava da je novi ENC sustav jednim dijelom upravo elektronička vinjeta ili e-vinjeta ili digitalna vinjeta. Dakle, da je to upravo to isto, ali na modreran, nov, digitalni način. 

Možda to zbunjuje vozače jer bi oni htjeli slovenski način vinjeta, a nisu informatički pismeni i ne razumiju da danas postoje razne verzije elektroničkih/digitalnih vinjeta. A i da je ova tehnički modernija. 

ENC sustav e-vinjeta je svakako brži, jednostavniji, ekološki prihvatljiviji, učinkovitiji i jednostavniji za informatički pismene vozače.

Tehnički gledano, a meni najzanimljivije, novim ENC sustavom će se naplaćivati cestarina na dva načina:

  1. ENC uređajima (obvezno za teška vozila) ili
  2. DSRC čitačima (eng. Dedicated Short-Range Communications) i kamerama za detekciju prolaza vozila povremenih korisnika autocesta (ALPR sustav automatskog čitača registarskih oznaka), a plaćat će se putem registracija vozila prepaidom ili terećenjem kartice.

Zanimljiva je i vrlo korisna stvar svim vozačima činjenica da je plan novog ENC-a uvođenje kompatibilnih ENC sustava na području ne samo cijele Hrvatske, već kao jedinstveno rješenje za cijelo područje EU !!! Time bi Hrvatska postala dio EENC (Europska elektronička naplata cestarine) sustava.

Dakle, svugdje po EU bi se vozili na ovakav način. :) Pa i u Sloveniji! :D :P

Ivan Đerek od Ivan Đerek
Mi ćemo pokazati da možemo to najbolje u europi

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...