134 pregleda
Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od Monika Kiris

Ima li turizma u Vukovaru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Vukovar sve atraktivnija destinacija

2022. godine zabilježen porast od 44 % u dolascima i 33 % u noćenjima

Alma Radoš / Lollipop PR

Turistički rezultati grada Vukovara su u iznimnom porastu, pri čemu ukupno sa školskim ekskurzijama grad ima 39.569 dolazaka, što je čak 243,15 % više te 65.866 noćenja, odnosno 139,97 % više nego 2021.godine.

Kada je riječ o turističkim brojkama bez ekskurzija, u ljepotama grada smještenog dijelom u Slavoniji, a dijelom u Srijemu zabilježen je porast od 43,81 % u dolascima i 32,75 % u noćenjima. Naime, 2022. Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

Najviše je bilo domaćih gostiju (75%), a od stranih je najviše bilo iz: Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Bugarske…

Zbog povećanog turizma u 2022. otvoreno je devet novih smještajnih objekata od čega su tri kuće za odmor. I u 2023. godini se nastavlja ovaj trend. U siječnju su otvoreni kuća za odmor i apartman, stoga Vukovar raspolaže s 1.066 ležaja.

Riječni kruzing sve atraktivniji

Alma Radoš / Lollipop PR

Dunav je jedan od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske zahvaljujući kojem je prošle godine u vukovarsku luku uplovilo 305 kruzera s 29.607 putnika, najviše iz SAD-a i s njemačkog govornog područja.

Školske ekskurzije, koje su dvije godine bile prekinute zbog korone, u 2022. godini su se vratile u Vukovar. Brojke posjeta memorijalnih mjesta i atrakcija vraćaju se na one od prije korone.

Alma Radoš / Lollipop PR

Vodotoranj je zabilježio najveći broj posjetitelja i rast od 32,78 % u odnosu na 2021., a sve je više posjetitelja manifestacija i festivala, od Vinkova, Vukovarskog lutkarskog proljeća do Festivala glumca, Vukovar film festivala, Etno sajma i Adventa.

IQM Destination Vukovar, projekt upravljanja destinacijom,  pokazao je da su gosti bili vrlo zadovoljni Vukovarom 2022. godine, davši mu ocjenu 93/100. Na online platformama više od 6.000 gostiju ostavilo je pozitivne recenzije, potvrdivši komentarima i ocjenama da Vukovar svoje goste jednako spremno očekuje u svako doba godine. 

Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara, istaknula je:

„Najbolje su ocijenjene turističke atrakcije, s 97 od maksimalnih 100 bodova. Među njima je i Muzej vučedolske kulture koji je prošle godine dobio dvije međunarodne nagrade. Zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine, Europska komisija dodijelila mu je Oznaku europske baštine. Europsku nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma 2022 u kategoriji Promocija europske baštine mladim posjetiteljima muzeju je dodijelio European Cultural Tourism Network sa sjedištem u Bruxellesu“

Dobar vjetar u leđa destinaciji Vukovar

Na Danima hrvatskog turizma 2022. godine potvrđeno je da je Vukovar jednako atraktivan bez obzira na godišnje doba jer je bio među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma

Na jednom od najznačajnijih hrvatskih turistički susreta – turističkoj burzi PUT - lani su na prijedlog TZ Grada Vukovara tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the Best dobili i vukovarska putnička agencija Vu Life journey i Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno hrvatsko naj“.

„Sve su te nagrade odličan vjetar u leđa destinaciji Vukovar, ali i još jedna potvrda da se vukovarski turizam razvija u pravom smjeru“

- poručila je Marina Sekulić.

+9 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
uređen od Hrvoje Hladnik

Vukovar je u 2024. ušao s odličnim turističkim rezultatima

Danas prepoznatljiv turistički brend Vukovar bilježi kontinuiran porast noćenja i dolazaka, sve je više kruzera na Dunavu, otvaraju se novi smještajni objekti, a započela je i izgradnja Arheološkog parka

Vukovar
Vukovar zimi

Vukovar je u 2023. godini doživio značajan porast broja turista. Ukupno je ostvareno 55.924 dolazaka i 87.863 noćenja, što je za 41,26 posto više dolazaka i 33,35 posto više noćenja u odnosu na 2022. godinu. Ovaj porast je rezultat nekoliko čimbenika, uključujući:

  • Povratak turista nakon pandemije COVID-19
  • Ulaganja u turističku infrastrukturu i ponudu
  • Promocija Vukovara kao turističke destinacije

Iako je značajan dio ovog porasta uzrokovan školskim ekskurzijama, i bez njih je Vukovar u 2023. godini zabilježio rast broja turista. Ukupno je ostvareno 18.264 dolazaka i 38.460 noćenja, što je i u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu porast od 10,14 posto u dolascima i 11,11 posto u noćenjima.

Većina turista u Vukovaru su domaći, njih 73%, dok je prosječan boravak turista u Vukovaru je 2,1 dan. Atraktivnost Vukovara kao turističke destinacije rezultirala je i otvorenjem 27 novih smještajnih objekata u prošloj godini. Danas Vukovar ima ukupno 82 smještajna objekta s 1.124 ležaja.

Vukovar, grad uz rijeku
Vukovar, grad uz dvije rijeke - Dunav i Vuka

Ovaj rast broja turista i investicija u turističku infrastrukturu i ponudu predstavljaju pozitivne trendove za Vukovar kao turističku destinaciju.

U vukovarsku luku na Dunavu uplovilo 347 kruzera

U 2023. godini nastavio se trend rasta riječnog kruzinga u Vukovaru. U grad je uplovilo 347 kruzera s ukupno 45.857 putnika. Većina putnika su bili turisti iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Sada je i sezona riječnog kruzinga u Vukovaru produljena do kraja prosinca.

A osim riječnog kruzinga, u Vukovaru je u 2023. godini zabilježen i rast broja posjetitelja gradskih festivala i manifestacija. Među njima izdvajam Vukovarski Advent koji je proglašen jednim od pet najljepših u Hrvatskoj po izboru portala Gradonacelnik.hr.

Ovi podaci dodatno pokazuju ono što smo već ustanovili - da Vukovar postaje sve atraktivnija turistička destinacija. Ulaganja u turističku infrastrukturu i ponudu, kao i promocija grada, rezultiraju rastom broja turista iz cijelog svijeta.

Vukovaru, kao turističkoj destinaciji, svake godine raste turističk brend

Prema rezultatima mjerenja kvalitete i zadovoljstva gostiju, Vukovar je 2023. godine ostvario izuzetno visoku ocjenu od 93/100. Ova ocjena potvrđuje Vukovar kao snažnu i prepoznatljivu turističku destinaciju.

Na online platformama je 7.200 gostiju ostavilo recenzije, a pozitivni komentari i visoke ocjene pokazuju da su gosti zadovoljni svim aspektima svog boravka u Vukovaru.

Atrakcije su zadržale najvišu ocjenu kvalitete, a među njima je i Vukovarski vodotoranj, koji je lani dobio plaketu sa zlatnim znakom za najbolji projekt obnove i valorizacije kulturno-povijesne baštine.

Vukovarski vodotoranj (u daljini)
Vukovarski vodotoranj (u daljini, sredina)

Osim što grad nudi bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, kao i razne druge sadržaje i atrakcije, vukovarčani se diče svojm gostoljubivosti i prijateljskom odnosu prema gostima. Na Vama je da provjerite i sami njihove tvrdnje.

Sve je više nagrada i novih projekata

U prilog svemu ovome ide i činjenica da u Vukovar sve više stiže domaćih turističkih nagrada - čak tri Suncokreta ruralnog turizma stigla su u grad - zlatna povelja u kategoriji "Tradicijska (ruralna) gastronomija" Izletištu Gondola Sotin, brončana povelja u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru" Konjičkom klubu „Dunavski Raj“, posebno priznanje u kategoriji "Craft turizam" Craft Pivovari Vukovar.

"Osvojene nagrade uvijek nas razvesele, one govore o sve kvalitetnijoj turističkoj ponudi Vukovara. Naše sadržaje i ponudu obogatit ćemo novim projektima, u tijeku je izgradnja Adrenalinskog parka u Park šumi Adica, uređuje se šetnica uz rijeku Vuku, započela je i izgradnja Arheološkog parka Vučedol, a na temelju izrađene Komunikacijske strategije radimo na jačanju ovog brenda."

...izjavila je direktorica TZ Vukovara - Marina Sekulić.

Foto: Darko Kešnjer

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...