3.7k pregleda
Katarina Pofuk u rubrici Pravo od Katarina Pofuk
Ako imamo problema s nekim radnikom koji radi u našoj firmi, kako da pravno sastavim upozorenja i opomene prije otkaza ugovora o radu zaposlenika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Duško Vučevac od Duško Vučevac
odabran od Katarina Pofuk
 
Najbolji odgovor

Zakon predviđa obvezu poslodavca da prije nekog od predviđenih vrsta otkaza ugovora o radu uputi pismeno upozorenje odnosno opomenu pred otkaz kako se u pravilu formulira, a zbog nastalih kršenja obveza iz radnog odnosa prema mišljenju poslodavca. Opomenu pred otkaz poslodavac nije dužan uputiti u slučaju izvanrednog otkaza ukoliko zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili druge važne činjenice nije moguć nastavak radnog odnosa.

Dobivenu pisanu opomenu pred otkaz zaposlenik ne mora nužno primiti kao alarmantnu u smislu gubitka radnog mjesta jer sama po sebi izravno ne proizvodi pravne posljedice, no kako je i naslovljena, stvara pretpostavku za otkaz. U navedenom smislu je treba ozbiljno shvatiti jer se u slučaju ponavljanja situacije stvaraju sve pretpostavke zakonskim temeljem otkaza ugovora o radu koji vjerojatno neće biti moguće poništiti niti u radnom sporu.

Obzirom na činjenicu da opomena pred otkaz sama izravno ne proizvodi učinke na pravni položaj zaposlenika, zakon niti ne predviđa da bi se pravnim instrumentom (zahtjevom za zaštitu prava radnika iz radnog odnosa) išla poništavati, niti je to zakonski ni praktično moguće jer time radniku nije povrijeđeno niti jedno pravo iz radnog odnosa, zbog čega se smatra da on nema valjani pravni interes za formalno poništenje opomene putem sudske zaštite, a koja je okolnost sasvim suprotna u slučaju otkaza.

Zakonska je obveza poslodavca omogućiti zaposleniku odgovor na opomenu pred otkaz, a koji odgovor zaposlenika na opomenu pred otkaz nije njegova obveza, ali svakako odgovor treba dati (obranu) ukoliko zaposlenika smatra da je neutemeljena opomena. Na ovaj način će se u slučaju da poslodavac ističe ovu opomenu pred otkaz u mogućem budućem otkazu ugovora o radu ili u radnom sporu po tužbi zaposlenika radi poništenja otkaza, postojati iznešena obrana zaposlenika koja će u određenoj mjeri (ili u cijelosti) opovrgnuti ranije izrečenu opomenu pred otkaz. U protivnom bi se mogla stvoriti slika da je zaposlenik prešutno pristao navode i terećenja iz izrečene opomene pred otkaz.

Kako je opomena pred otkaz zakonska obveza poslodavca prije otkazivanja ugovora o radu zaposleniku, logično se postavlja pravno pitanje njezine vremenske relevantnosti nakon njezinog izricanja, odnosno u kojem roku je poslodavac može nakon njezinog izricanja isticati kao ispunjenu zakonsku pretpostavku otkaza po izrečenoj opomeni. O navedenom zakon ništa ne precizira, a niti nema jasne sudske prakse, već ostaje na diskrecionoj ocjeni suda koji donosi odluku o konkretnoj situaciju u predmetu, no praktično, opomena izrečena npr. 2 godine i više prije otkaza ne bi smjela biti smatrana kao ispunjenjem zakonske obveze poslodavca na izricanja opomene prije otkazivanja.

odvjetnik DUŠKO VUČEVAC
Savska cesta 17, Zagreb
dusko.vucevac@hotmail.com
tel. 01/4829-216, 099/502-2465

Goran Gonar od Goran Gonar
Jel to znatko sada napokon ima pravog odvjetnika u stručnoj ekipi?
Znatko od Znatko
Gorane, tako nekako. :) Od sada na Znatku možete postavljati pitanja za odvjetnika i to za sve pravne probleme koje imate, a koje Vam dugogodišnji odvjetnik s iskustvom može pomoći. Također, možete mu i privatno pisati.
+11 glasa
Kata Bilić od Kata Bilić

Davanje upozorenja i opomena zaposleniku prije otkaza ugovora o radu obično uključuje sljedeće korake:

  1. Upozorenje: U slučaju manjih prekršaja ili nedostataka u radnom učinku zaposlenika, prvi korak je obično davanje usmenog upozorenja, a zatim pismenog upozorenja. U pisanom upozorenju trebali bi biti jasni razlozi zbog kojih se upozorenje daje, te očekivane promjene u ponašanju ili radnom učinku zaposlenika.

  2. Opomena: Ako zaposlenik ne ispravi svoje ponašanje ili radni učinak nakon upozorenja, sljedeći korak je davanje pismene opomene. U opomeni bi trebalo biti navedeno koja je priroda prekršaja, koliko je ozbiljan i koji su očekivani koraci zaposlenika da bi se ispravilo ponašanje.

  3. Otkaz: Ako se zaposlenik ne poboljša nakon opomene ili nastavi kršiti pravila, možda će biti potrebno dati otkaz. U slučaju otkaza, važno je biti jasan i precizan u pismu otkaza, navesti razloge za otkaz i napomenuti da je zaposlenik prethodno dobio upozorenje i opomenu.

Prije nego što započnete proces davanja upozorenja i opomena, važno je da postoji jasan pisani ugovor o radu i da se pridržavate internih pravila i procedura vaše tvrtke. Također biste trebali biti svjesni prava zaposlenika i osigurati da postupate u skladu s lokalnim zakonima i propisima.

Goran Gonar od Goran Gonar
Ukratko napisano - sve je ovo točno. Samo tu zna biti dosta 'začkoljica' u samoj praksi, pa onda i primjeni ovog gore iako poslodavac napravi sve kako je gore napisano.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Ana Primorac 28.12.2022. pitanje u rubrici Posao od Ana Primorac
1 odgovor
Ivan Gačić 19.08.2020. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić
2 odgovora
Isuf Cenaj 09.08.2023. pitanje u rubrici Pravo od Isuf Cenaj
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...