108 pregleda
Goran Gonar u rubrici Financije od Goran Gonar

Hoće li nedavni propast velike američke SVB banke - Silicon Valley Bank - prouzročiti već sad kroz 2023. još veći ekonomski kolaps u Europi?

U smislu da se prelije financijska problematika iz Amerike u Europu s obzirom na veliku povezanost u poslovanju pa i u financijskom području.

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Pa da... Može li uopće danas u globalnom selu tako neki događaj biti izoliran od utjecaja na cjelokupno svjetsko bankarstvo?!?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Pokušati ću odgovoriti... Utjecaj propasti jedne banke, poput Silicon Valley Bank, na europsko gospodarstvo ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući povezanost banaka, financijske regulative i sposobnost nadležnih institucija da reagiraju na takve situacije. Propast jedne takve američke banke može imati određeni utjecaj na globalne tržište, uključujući Europu. Međutim, ova vrsta utjecaja ovisi o mnogim faktorima, uključujući veličinu i važnost banke, način na koji se propast dogodila i mjere koje će poduzeti relevantne institucije kako bi ublažile posljedice.

Kako ova banka nije tako velika i nije direktno povezana s Europskim bankarskim sustavom, na centralnoj banci Europe, uz pomoć regulatornih tijela, je da poduzimaju mjere kako bi održala stabilnost financijskog sustava u Europi. Naša Europska središnja banka (ESB) ima važnu ulogu u upravljanju monetarnom politikom i održavanju stabilnosti financijskog sustava kod nas. Ovisno o situaciji, moguće je da je poduzela odgovarajuće mjere kako bi ublažila potencijalne negativne učinke na naše/europsko gospodarstvo jer sada, s odmakom, vidimo da nije bilo previše utjecaja kod nas. Što je dobro za nas. :)

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...