Goran Gonar u rubrici Financije od

Hoće li nedavni propast velike američke SVB banke - Silicon Valley Bank - prouzročiti već sad kroz 2023. još veći ekonomski kolaps u Europi?

U smislu da se prelije financijska problematika iz Amerike u Europu s obzirom na veliku povezanost u poslovanju pa i u financijskom području.

Dina Kljajić od
Pa da... Može li uopće danas u globalnom selu tako neki događaj biti izoliran od utjecaja na cjelokupno svjetsko bankarstvo?!?‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Marin Duganđija od

Pokušati ću odgovoriti... Utjecaj propasti jedne banke, poput Silicon Valley Bank, na europsko gospodarstvo ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući povezanost banaka, financijske regulative i sposobnost nadležnih institucija da reagiraju na takve situacije. Propast jedne takve američke banke može imati određeni utjecaj na globalne tržište, uključujući Europu. Međutim, ova vrsta utjecaja ovisi o mnogim faktorima, uključujući veličinu i važnost banke, način na koji se propast dogodila i mjere koje će poduzeti relevantne institucije kako bi ublažile posljedice.

Kako ova banka nije tako velika i nije direktno povezana s Europskim bankarskim sustavom, na centralnoj banci Europe, uz pomoć regulatornih tijela, je da poduzimaju mjere kako bi održala stabilnost financijskog sustava u Europi. Naša Europska središnja banka (ESB) ima važnu ulogu u upravljanju monetarnom politikom i održavanju stabilnosti financijskog sustava kod nas. Ovisno o situaciji, moguće je da je poduzela odgovarajuće mjere kako bi ublažila potencijalne negativne učinke na naše/europsko gospodarstvo jer sada, s odmakom, vidimo da nije bilo previše utjecaja kod nas. Što je dobro za nas. :)

Slična pitanja

3 odgovora 745 👀
1 odgovor 1.9k 👀
1 odgovor 116 👀
2 odgovora 86 👀
2 odgovora 309 👀
2 odgovora 931 👀
2 odgovora 177 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...