672 pregleda
Goran Gonar u rubrici Financije od Goran Gonar

Kako je propala velika američka SVB banka - Silicon Valley Bank?

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Čitam da je ta američka banka upravljala imovinom 10x većom od Zagrebačke banke

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Borna Matić od Borna Matić
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

Bez obzira što su ovdje drugi napisali, Silicon Valley Bank (SVB) (a nedugo kasnije i Silvergate) nije propala zbog stezanja FED-a, a niti zbog računovodstvenih politikadržanja do dospijeća’ dugoročnih obveznica. 

Pravi razlog propasti je pad zbog slabog upravljanja imovinom i obvezama te nepoznavanja deponenata. Više o tome vidim da pišete ovdje.

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Mislim, postoje proturječnosti oko toga. A da nije možda istina negdje između?!?
+2 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

SVB banka je izgradila popularnu financijsko-marketinšku priču oko startup IT kompanija - tvrtki, osnivača, te ulagača u rizični kapital. Rasli su postepeno sa rastom startup IT kompanija. Ali sada jednako tako pali.

IT sektor je prošle godine počeo padati jer je FED (Federalne rezerve) počele podizati kamatne stope za najam jeftinog novca. Koji sada više nije bio jeftin. Zlatno doba jeftinog novca je završilo. Važno je za dodati da je ta banka ulagala pohranjeni novac u američke državne obveznice koje su počele gubiti na vrijednosti usporedo s FED-ovim podizanjem kamatne stope.

Kad su to saznali, investitori su odmah zatvorili svoje bankovne račune jer im se nisu više isplatili. Zaustavili su i investicije, barem one preko banke. A startup IT kompanije su potrošile preostali novac sa svojih računa u toj istoj banci. U SVB banci je tako bilo sve manje gotovog novca. Jednostavno ga više nisu imali.

Zatvaranje banke se dogodilo prošli tjedan u četvrtak popodne. Tada su deponenti pokušavali izvući $42 milijarde pred kraj radnog vremena. To je bio početak samo kraha SVB banke. Tamo u SADu imaju nešto slično kao i mi u Hrvatskoj, a zove se kod njih Američka Savezna korporacija za osiguranje depozita (skraćeno: FDIC) koja je preuzela SVB prije nego što bi se ponovno otvorila u petak ujutro. Time je SVB banka službeno proglasila bankrot. :(

Sada je sigurno sa pišem odgovor o drugom najvećem bankarskom bankrotu u povijesti SAD-a. Jedino je 2008. godine WaMu bankrot (Washington Mutual) bio veći.

Goran Gonar od Goran Gonar
znači što? sponatno su se svi udružili i odustali od banke  i samo tako - ćao đaci!
Borna Matić od Borna Matić
Kako došlo tako ošlo!
Circle of life!
Petra Marić od Petra Marić
Nije samo FED razlog. Ta banka je ulagala u američke državne obveznice, a kako je došla recesija, inflacija... Obveznice su počele gubiti na vrijednosti. Tako i banka. Šteta.
Marin Duganđija od Marin Duganđija
A da Petra. To je drugi odnosno paralelni razlog. Dodam u svoj odgovor.
Borna Matić od Borna Matić
Ipak, nije to razlog. Vidi moj odgovor.
–1 glas
Mila Validžić od Mila Validžić

SVB banka nije bila mala banka, te je imala čak i vrlo utjecajnu reputaciju.

Razlozi su u financijskom smislu jednostavni...

  1. Ono u što je banka ulagala novac svojih klijenata (a to su državne obveznice) je izgubilo na vrijednosti te je banka doslovno izgubila novce svojih klijenata 
  2. Zbog inflatornih utjecaja, glavna američka banka (FED) je značajno podigla svoje kamate za posuđivanje svježeg novca i SVB više nije mogao doći do novca za razumnu (isplativu) kamatu

Dakle, sva vrata su banci bila blokirana, novca u kasi više nisu imali, a klijenti banke su htjeli podignuti svoj novac, no to nisu mogli. U takvim okolnostima je prirodno u financijskom svijetu da dolazi do - bankrota banke.

Borna Matić od Borna Matić
Ipak, nije to razlog. Vidi moj odgovor.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...