Goran Gonar u rubrici Financije od

Kako je propala velika američka SVB banka - Silicon Valley Bank?

Dina Kljajić od
Čitam da je ta američka banka upravljala imovinom 10x većom od Zagrebačke banke‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Borna Matić od
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

Bez obzira što su ovdje drugi napisali, Silicon Valley Bank (SVB) (a nedugo kasnije i Silvergate) nije propala zbog stezanja FED-a, a niti zbog računovodstvenih politikadržanja do dospijeća’ dugoročnih obveznica. 

Pravi razlog propasti je pad zbog slabog upravljanja imovinom i obvezama te nepoznavanja deponenata. Više o tome vidim da pišete ovdje.

Marin Duganđija od
Mislim, postoje proturječnosti oko toga. A da nije možda istina negdje između?!?‌
+2 glasa
Marin Duganđija od

SVB banka je izgradila popularnu financijsko-marketinšku priču oko startup IT kompanija - tvrtki, osnivača, te ulagača u rizični kapital. Rasli su postepeno sa rastom startup IT kompanija. Ali sada jednako tako pali.

IT sektor je prošle godine počeo padati jer je FED (Federalne rezerve) počele podizati kamatne stope za najam jeftinog novca. Koji sada više nije bio jeftin. Zlatno doba jeftinog novca je završilo. Važno je za dodati da je ta banka ulagala pohranjeni novac u američke državne obveznice koje su počele gubiti na vrijednosti usporedo s FED-ovim podizanjem kamatne stope.

Kad su to saznali, investitori su odmah zatvorili svoje bankovne račune jer im se nisu više isplatili. Zaustavili su i investicije, barem one preko banke. A startup IT kompanije su potrošile preostali novac sa svojih računa u toj istoj banci. U SVB banci je tako bilo sve manje gotovog novca. Jednostavno ga više nisu imali.

Zatvaranje banke se dogodilo prošli tjedan u četvrtak popodne. Tada su deponenti pokušavali izvući $42 milijarde pred kraj radnog vremena. To je bio početak samo kraha SVB banke. Tamo u SADu imaju nešto slično kao i mi u Hrvatskoj, a zove se kod njih Američka Savezna korporacija za osiguranje depozita (skraćeno: FDIC) koja je preuzela SVB prije nego što bi se ponovno otvorila u petak ujutro. Time je SVB banka službeno proglasila bankrot. :(

Sada je sigurno sa pišem odgovor o drugom najvećem bankarskom bankrotu u povijesti SAD-a. Jedino je 2008. godine WaMu bankrot (Washington Mutual) bio veći.

Goran Gonar od
znači što? sponatno su se svi udružili i odustali od banke  i samo tako - ćao đaci!‌
Borna Matić od
Kako došlo tako ošlo!
Circle of life!‌
Petra Marić od
Nije samo FED razlog. Ta banka je ulagala u američke državne obveznice, a kako je došla recesija, inflacija... Obveznice su počele gubiti na vrijednosti. Tako i banka. Šteta.‌
Marin Duganđija od
A da Petra. To je drugi odnosno paralelni razlog. Dodam u svoj odgovor.‌
Borna Matić od
Ipak, nije to razlog. Vidi moj odgovor.‌
0 glasa
Mila Validžić od

SVB banka nije bila mala banka, te je imala čak i vrlo utjecajnu reputaciju.

Razlozi su u financijskom smislu jednostavni...

  1. Ono u što je banka ulagala novac svojih klijenata (a to su državne obveznice) je izgubilo na vrijednosti te je banka doslovno izgubila novce svojih klijenata 
  2. Zbog inflatornih utjecaja, glavna američka banka (FED) je značajno podigla svoje kamate za posuđivanje svježeg novca i SVB više nije mogao doći do novca za razumnu (isplativu) kamatu

Dakle, sva vrata su banci bila blokirana, novca u kasi više nisu imali, a klijenti banke su htjeli podignuti svoj novac, no to nisu mogli. U takvim okolnostima je prirodno u financijskom svijetu da dolazi do - bankrota banke.

Borna Matić od
Ipak, nije to razlog. Vidi moj odgovor.‌

Slična pitanja

2 odgovora 319 👀
1 odgovor 156 👀
1 odgovor 137 👀
Redakcija 19.11.2023. pitanje u rubrici Financije od Redakcija
1 odgovor 192 👀
Monika Kiris 17.03.2023. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris
4 odgovora 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...