Goran Dren u rubrici Kupovina od Goran Dren
promjena rubrike od Znatkica
Recimo, želim koristiti brzu poštu (npr. DHL) kod dostave artikla s ebay-a. Koje skrivene troškove tu mogu očekivati? Carina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Mario Daka od Mario Daka

1. Troškovi dostave

Kada govorimo o skrivenim troškovima kod preuzimanja pošiljke naručene putem interneta onda govorimo o jednoj od popularnijih metoda koje se koriste (eBay, AliExpress, ...) ali je u praksi teško izvediva za mnoge web trgovine. Naime, radi se o tome da uračunate cijenu dostave u samu cijenu proizvoda. U praksi se čini da pogledate prosječnu visinu košarice u zadnjih 6 mjesec broj kupljenih proizvoda i odredite postotak koliko Vam je proizvod skuplje (u prosjeku je do između 8 do 10 %).

Mnogi web shop softveri imaju opciju da se shipping cijena ugradi u proizvod te ako je taj proizvod u košarici - dostava cijele košarice je besplatna. Ovo metoda besplatne dostave ujedno može i biti dvosjekli mač jer dotični proizvodu su najčešće visokog cjenovnog karaktera.

Dok troškove prijevoza koji su problematični za web trgovine, moguće je iskoristiti radi očekivanja potrošača te zadržati profitne marže i povećanje poslovanja s klijentima. Bitno je samo pronaći dobar omjer uloženog i dobivenog. Kao i uvijek najbitnije je da testirate na što Vaši kupci najbolje reagiraju. I s kojim načinom dostave imate najveću moguću prodaju.

2. Carina

Možda najčešća neugodna situacija u kojoj se kupci znaju naći su skriveni troškovi, osim dostave, troškovi carine. Cijena nam se učini više nego povoljna, no kada naša narudžba napokon pristigne, za nju treba platiti i neplanirane troškove kao što su carinski troškovi.

U praksi, možete računati da za Hrvatsku oni mogu iznositi oko 25% na cijenu robe. No, rizik je, ali i sreća što nekada carinici procijene da Vašu robu neće cariniti (iz više razloga) i nećete morati platiti carinu. Ipak, te sreće nisu svi i robu ne možete dobiti dok ne platite carinu.

–1 glas
Ivan Ivić od Ivan Ivić
Kod Hrvatske pošte je kod preuzimanja pošiljke sa otkupninom 7kn
Web::Edukacija od Web::Edukacija
Ovo nije točno! Cijena se izračunava prema tablici.

Slična pitanja

1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 521 👀
2 odgovora 322 👀
2 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 11.4k 👀
1 odgovor 938 👀
2 odgovora 600 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...