Monika Kiris u rubrici Poslovanje od Monika Kiris

Kojom reformom smanjiti rast troška bolovanja na teret poslodavaca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija

Vrijeme je za cjelovitu reformu instituta bolovanja

Rast troška bolovanja od 10% na teret poslodavaca u 2022. godini posebno je izražen u pogledu kratkih bolovanja, odnosno najučestalijih bolovanja koja u Hrvatskoj iznose 12-13 dana (medijan). Iako su proširene ovlasti kontrolora bolovanja, koji sada mogu sami zaključivati bolovanja, njihov broj je premali da bismo u narednom razdoblju mogli očekivati značajnija poboljšanja.

Stoga je potrebno tražiti druge načine kako bi se teret upravo tih najučestalijih bolovanja, a koja u cijelosti snosi isključivo poslodavac, smanjio.

Prema broju plaćenih dana bolovanja, hrvatski model bolovanja u svojoj izdašnosti premašuje gotovo sve članice EU osim Njemačke gdje poslodavci također podmiruju 6 tjedana ili 42 dana bolovanja. Hrvatska bi se prije trebala usporediti sa zemljama CEE regije kojima je bliža po razini produktivnosti i drugim strukturnim karakteristikama kao što su: 

  • Poljska (33 dana, odnosno 14 dana za starije od 50 godina), 
  • Slovenija (30 dana), 
  • Mađarska (15 dana),
  • Češka (14 dana),
  • Baltičke zemlje (10 dana),
  • Rumunjska (5 dana),
  • Bugarska (3 dana).

Tijekom spomenutih 42 dana na teret poslodavaca, hrvatski korisnici bolovanja prime 70-100% ugovorenog bruto osobnog dohotka, što je značajno više u odnosu na usporedive članice EU. Naime, slovački poslodavci plaćaju 25% procijenjene osnovice tijekom prva tri dana te 55% od četvrtog do desetog dana, češke tvrtke podmiruju 60% prosječne radne satnice, u Grčkoj poslodavci plate 50% za prva tri dana, pa u preostalom periodu poslodavac plaća razliku između naknade za bolovanje koju isplaćuje HZZO te plaće zaposlenog, dok u Latviji tvrtke podmire minimalno 75% prosječne plaće za drugi i treći dan bolovanja te minimalno 80% u narednih sedam dana bolovanja. 

Sve ovdje spomenuto potiče značajne zlouporabe instituta bolovanja pa je potrebno tražiti odgovore kako spriječiti zloporabe, ali i smanjiti ovaj nesrazmjerno veći trošak poslodavaca u Hrvatskoj u odnosu na poslodavce u usporedivim članicama EU.

Slična pitanja

2 odgovora 451 👀
1 odgovor 2.3k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 151 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...