Da li su lajkovi glavno mjerilo za održavanje Facebook stranice?

187 pogleda
Maja Kos pitano Mar 4, 2015 u kategoriji Web Marketing od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,018 bodova)
Da li su lajkovi glavno mjerilo za održavanje Facebook fan stranice?

Please log in or register to answer this question.

5 odgovor(a)

+4 glasova
Hrvoje odgovoreno Mar 4, 2015 od korisnika Hrvoje Superaktivan (4,782 bodova)

Maja, uspjeh Vaše stranice se ne mjeri u broju lajkova već u dosegu Vaše poruke koju odašiljete fanovima Vaše Facebook fan stranicu.

Vašu poruku na Facebook stranici ne vide sve osobe koje su lajkale Vašu stranicu. Za bolji uspjeh vaših stranica bitno je imati zanimljiv sadržaj, neprekidno stvaranje novog i zanimljivog sadržaja te razrađenu strategiju na svim društvenim mrežama na kojima želiš biti prisutna.

USPJEH VAŠIH FACEBOOK FAN STRANICA OVISI O - KVALITETI STATUSA !!!

  • interakcija je ključ uspjeha za uspjeh Facebook fan stranica jer će fanovi reagirati na statuse (poruke) koji su im zanimljivi, a ignorirati one koje ne smatraju relevantnima
  • što više Facebook fanova reagira na Vaše statuse ("lajkaju", komentiraju ili "šeraju") utoliko će i više Vaših sadržaja biti prikazano na njihovoj naslovnoj stranici (eng. newsfeed)
  • ako Facebook fanovi ne reagiraju na Vaše sadržaje na niti jedan od gore navedena tri načina - Vaše objave s vremenom sve više i više nestaju iz njihovog newsfeeda

Ključno pravilo je da Facebook statusi (javne poruke) imaju svoj životni vijek trajanja i dosega do fanova. Ako Vi ili Vaš community manager ne objavljujete dovoljno često statuse, Vaša Facebook fan stranica će izgubiti i doseg i fanove. Zato - uvijek budite aktivni na Facebook fan stranici i pišite zanimljive stvari.

Eto sada znate. To je "bottom line" uspjeha na društvenim mrežama, a ne broj lajkova stranice.

+6 glasova
Martina Erdeljac Vojak odgovoreno Apr 28, 2015 od korisnika Martina Erdeljac Vojak Aktivan (779 bodova)
Mislim da broj fanovi nikako nije glavno mjerilo. Bolje je imati manje pravih fanova, nego tisuće i tisuće lažnih.

Preporučam voditi više računa o angažiranosti fanova: koliko dijele, komentiraju ili lajkaju objave.

Uz veću angažiranost fanova i organski reach naših objava je veći, što je posebno bitno jer Facebook sve više ograničava organski reach kako bi nas sve više prisilio na plaćanje Facebook oglasa kako bismo  doprli do korisnika koji već jesu naši fanovi.
+1 glas
Kristina Kozić odgovoreno Apr 20, 2017 od korisnika Kristina Kozić Početnik (55 bodova)
Lajkovi mogu biti jedan od mjerila, no nikako ne i najvažniji. Pri samoj definiciji ciljeva u strategiji, važno nam je odrediti što želimo postići, odnosno kako ćemo mjeriti uspješno održavanje facebook stranice. Primjerice, ukoliko nam je cilj potaknuti raspravu ispod objavljenog posta, mjerilo nam neće biti lajk već komentar. Jedan od najčešće promatranih parametara je doseg. Pri tome je puno važniji organski doseg od plaćenog jer nam on govori da je sadržaj kojeg smo plasirali polučio rezultate koji su ostvareni 'prirodno'. Točnije, sadržaj je kvalitetniji i namijenjen je našem targetu koji ga je vrlo rado lajkao, komentirao i možda najvažnije 'share-ao'. Share je odličan pokazatelj da se korisnik samoinicijativno želi povezati s vama i rado će podijeliti vaš post. Dakle, važno je u startu odlučiti i definirati što mi svojom facebook stranicom želimo postići i na temelju toga odrediti koje ćemo mjerilo koristiti kao pokazatelj uspješnosti.
0 glasova
Branimir Lozej odgovoreno Apr 21, 2017 od korisnika Branimir Lozej Početnik (74 bodova)
Lajkovi nikako nisu glavno mjerilo za održavanje Facebook stranice. Naime, važno je konstantno povećavati broj fanova, ali skupljanje lajkova na objave, točnije skupljanje reakcija na objave i rapidno povećavanje fanova nikako nije dobro.

Puno je bolje dobiti manje fanova, ali koje baš zanima sadržaj naše Facebook stranice. Isto je tako i s brojem reakcija na objave, jedan lajk ili neka reakcija manje je važna od komentara ili sherea jer su to pokazatelji koji stvarno pokazuju interakciju korisnika s nama. Upravo je zato vrlo važno održavati nivo te komunikacije odgovaranjem na komentare korisnika te ulaženjem u komunikaciju s njima.
+1 glas
Maja Blažević odgovoreno Apr 23, 2017 od korisnika Maja Blažević Početnik (79 bodova)
Lajk je mjerilo, ali ne nužno i glavno mjerilo. Za početak, korisnici Facebooka skloni su lajkati bilo što. Tim jednim klikom reagiraju  i na stvari na koje se uopće detaljno ne osvrnu. Tako da sama činjenica da smo skupili nekoliko stotina ili nekoliko tisuća lajkova ne znači da su korisnici društvene mreže uistinu obratili preveliku pozornost na naš sadržaj.

Puno bolje mjerilo uspješnosti mogu biti shareovi i komentari. Za stranicu je bitnije da imamo čak i manji broj kvalitetnih fanova koji su uistinu angažirani oko naših objava, nego vojsku sljedbenika čija akcija završava s lajkom.

Kod svake objave bitno je voditi i računa o tome što njome želimo postići. Ako smo našim fanovima postavili neko pitanje sigurno se nećemo zadovoljiti velikim brojem lajkova nego razvijanjem rasprave i većim brojem komentara.

Većem broju komentara i shareova možemo pridonijeti i sami kvalitetnom komunikacijom s našom publikom. I mi moramo biti tu za njih, a ne se samo nadati velikom broju reakcija bez našeg angažmana.

Slična pitanja

2 odgovora 499 pogleda
4 odgovora 248 pogleda
1 odgovor 98 pogleda
2 odgovora 217 pogleda
3 odgovora 804 pogleda
2 odgovora 328 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,034 pitanja

2,641 odgovora

1,316 komentara

1,047 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Google+

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...