237 pregleda
Maja Kos u rubrici Web Marketing od Maja Kos (6.8k bodova)
Zanima me koja su najbitnija Facebook pravila kojih se community manageri trebaju paziti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Sara Stjepanek od Sara Stjepanek (401 bodova)

Kako su društvene mreže postale sve veći alat za promociju brenda i određenog proizvoda, tako se stvorila potreba za komunikacijom s kupcima i sharanjem međusobnih emocija, upita, želja... Community manageri su jedna vrsta brend ambasadora čija je glavna zadaća promicanje brenda na društvenim mrežama, komuniciranje s korisnicima, pračenje sadržaja od strane korisnika ali i povratnih informacija koje komunicira sami brend.

Pošto za ovo zanimanje ne postoji stručna naobrazba community manageri su ljudi različitih profila, struke, obrazovanja i interesa. Sama ta raznolikost utječe i na kvalitetu i različitost ponude i usluge koji CM nude. Ipak postoje neka pravila kojih bi se community menager trebao pridržavati:

 • Postavljenje cilja - Kod oglašavanja na facebooku ili bilo kojem drugom obliku oglašavanja bitno si je postaviti pitanje koji je vaš cilj. Kod facebooka jedan od mogućih ciljeva je odgovaranje na upite i žalbe korisnika, povećanje ciljanje publike, povećanje prodaje. Ukoliko prije kretanja u oglašavanje nije postavljen jasan cilj i strategija nećete znati što trebate mjeriti.
 • Poznavanje publike - kod oglašavanja je izrazito bitno napraviti segmentaciju tržišta i istražiti kojoj publici se obraćamo s kojim proizvodom ili uslugom. U ovom slučaju nije bitna kvantiteta nego kvaliteta, što znači da je bitno izabrati ciljanu publiku za koju znam da je određena tematika zanimljiva i pogodna. Kada saznamo tko je naša ciljana publika, koji su im interesi, gdje žive i ostale informacije, lakše ćemo osmisliti strategiju i povezati ih s našim brendom.
 • Pismenost - Community menager bi trebao biti osoba koja se zna pravilno izražavati u pismu i govoru jer se točna i pravilna komunikacija također manifestira i prikazuje samu sliku brenda profesionalnijom. Mali tipfeleri i pogreške su dopustivi.
 • Predugi postovi/krivo vrijeme - Ponekad se dogodi da osobe koje oglašavaju nekakvu temu se pogube u brdu informacija i zbog neznanja ili neorganizoranosti objavljuju preduge sadržaje koji su pretrpani nebitnim informacijama koji zamaraju čitatelje. Treba znati sažeti sadržaj i u par rečenica reći najbitnije informacije. Na taj način ćete zaokupiti pažnju čitatelja i prenjeti željenu informaciju. Također je bitno vrijeme postavljanja određenog posta. Treba voditi istraživanje kada određena publika prati postove i koje je nabolje vrijeme za objavu određene informacije. Ta informacija može znatno utjecati na reech i engagement čitatelja na određenu objavu.
 • Krizni menadžment - Korisnici na društvenim mrežama koji su ljubitelji brenda su osobe koje prate brend, osnažuju i svakim danom šire informacije o njemu. Postoji i druga grupa tzv "hejteri" koji znaju biti ogorčeni na brend s pravim razlogom ili ne i ostavljati razne komentare i upite na koje community menager mora biti spreman odgovoriti u bilo kojem trenu. Kod kriznih i nepredvidivih situacija najbitnije da je osoba upoznata s brendom njegovim vrijednostima i glavnim porukama. Na takve situacije treba reagirati što prije s povratnom informacijom i ne čekati predugo da se odgovori. Uvijek je najbitnije smiriti drugu stranu tj. korisnika, obavijestiti odgovorne osobe i imati spremne odgovore za potencijalne krizne situacije. Kod obračanja korisniku nakon što se ukratko odgovorilo na javnoj mreži ostatak komunikacije treba se nastaviti izvan javnoga dijela ( u inboxu, preko telefona...). Uvijek na kraju korisniku treba ponuditi alternativu i situaciju riješavati smireno i s puo strpljenja.
 • Inovativnost - u svijetu u kojem vam je svaka informacija nadohvat ruke budite drugačiji i kreativniji. Pomaknte svoje granice i predstavite vaš proizvod i uslugu na drugačiji način. Stavite se u kožu korisnika i zamislite što bi njemu bilo zanimljivo čuti i vidjeti što drugi još nisu prikazali.
 • Kršenje autorskih prava- Zbog velikog broja informacija i velike količne sadržaja velik broj tvrtki poseže za preuzimanjem tuđeg sadržaja (bez da navedu izvor) ili korištenjem neprovjerenog sadržaja. Kako biste predstavili brend ili proizvod u najboljem svijetlu koristite vlastite informacije i originalan sadržaj za koji znate da je istinit. Na taj način osim što ne kršite pravila, dajete svojstven identitet vlastitoga brenda i sami stvarate inovativan sadržaj .

 

+1 glas
Vedran Perčić od Vedran Perčić (490 bodova)

Pošto je Sara ovako kvalitetno i opširno odgovorila, ja ću se samo nadovezati na njezin odgovor. Evo još nekoliko točaka na koje bi bilo dobro obratiti pozornost:

 • Odrediti način komunikacije - Treba paziti da način komunikacije bude u skladu s filozofijom brenda ili firme koju predstavljamo. Da li će naši odgovori biti striktno poslovni ili bismo se bolje povezali s publikom na "casual" - neformalan način? Hoćemo li se i kada obraćati s -ti ili s -Vi? Ako je u firmi jedna osoba zadužena za taj posao onda ne bi trebalo biti problema, ali ako je firma veća i više osoba ostvaruje kontakt na društvenim mrežama, bilo bi dobro izraditi strategiju, dogovoriti način komunikacije, zadržati konzistentnosti pa će tako i naša publika znati što očekivati.
 • Koristiti vizuale - fotografije, video - Uklopiti što više vizuala kako bi naša stranica bila bogatija. Čak i ako smatramo da naša usluga ili proizvod nisu nešto što bi se trebalo fotografirati/snimiti, uvijek je dobro naći način kako implementirati i takav sadržaj na stranicu. Fotografije proizvoda, zaposlenika, događaja iza kulisa, citata vezanih s nišom kojom se bavimo, statistika, u krajnjem slučaju možemo exportati jedan PowerPoint slide i iskoristiti ga kao fotografiju za objavu na društvenoj mreži. O videu također treba voditi računa. Prema Ciscu, do 2020. godine će 82% internetskog prometa činiti upravo video. Već je i danas "reach" - doseg videa na Facebooku puno veći nego kod fotografija. Autoplay funkcija također pomaže porastu video-engagementa na Facebooku no treba imati na umu da se 80% videa na Facebooku gleda bez zvuka i zato ne bi bilo loše u video implementirati i titlove ili barem naslove za neke bitnije stvari.
 • Poznavati pravila Facebooka - Ako kršimo pravila Facebooka, naša stranica može bez ikakvog upozorenja biti zatvorena i sav trud koji smo do tog trenutka uložili u nju može pasti u vodu. Najskliskiji teren su svakako nagradne igre i nagradni natječaji. Pozivati ljude na neku akciju u svrhu osvajanja nagrade, tipa: sheraj, lajkaj, tagaj frenda kako bi osvojio nagradu - su zabranjene i zato je dobro konstantno pratiti nova ažuriranja koja Facebook uvodi u pravila korištenja.
 • Poznavati područje o kojem pišemo - Ako ne koristimo terminologiju koja je specifična za područje kojim se bavimo, to bi se moglo loše reflektirati na ugled firme. Svakako treba voditi računa o tome kod objava postova i komentara na Facebook stranici.
 • Brzo odgovarati na pitanja - Kako bismo stvorili snažnu vezu s našom publikom, dobro je što prije odgovoriti na post ili pitanje koje nam je postavljeno. Čak i ako ne znamo odgovor, dati do znanja da ćemo im se u najbržem mogućem roku javiti s rješenjem njihovog problema. Tako stvaramo pozitivan odnos s publikom, a to se dugoročno uvijek isplati. 

Slična pitanja

5 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Ana Primorac 25.01. pitanje u rubrici Web Marketing od Ana Primorac (4.0k bodova)
1 odgovor
3 odgovora
Zoran Jurić 04.12.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić (7.3k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022



Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023



Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...