Maja Kos u rubrici Web Marketing od
Zanima me koja su najbitnija Facebook pravila kojih se community manageri trebaju paziti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Sara Stjepanek od

Kako su društvene mreže postale sve veći alat za promociju brenda i određenog proizvoda, tako se stvorila potreba za komunikacijom s kupcima i sharanjem međusobnih emocija, upita, želja... Community manageri su jedna vrsta brend ambasadora čija je glavna zadaća promicanje brenda na društvenim mrežama, komuniciranje s korisnicima, pračenje sadržaja od strane korisnika ali i povratnih informacija koje komunicira sami brend.

Pošto za ovo zanimanje ne postoji stručna naobrazba community manageri su ljudi različitih profila, struke, obrazovanja i interesa. Sama ta raznolikost utječe i na kvalitetu i različitost ponude i usluge koji CM nude. Ipak postoje neka pravila kojih bi se community menager trebao pridržavati:

 • Postavljenje cilja - Kod oglašavanja na facebooku ili bilo kojem drugom obliku oglašavanja bitno si je postaviti pitanje koji je vaš cilj. Kod facebooka jedan od mogućih ciljeva je odgovaranje na upite i žalbe korisnika, povećanje ciljanje publike, povećanje prodaje. Ukoliko prije kretanja u oglašavanje nije postavljen jasan cilj i strategija nećete znati što trebate mjeriti.
 • Poznavanje publike - kod oglašavanja je izrazito bitno napraviti segmentaciju tržišta i istražiti kojoj publici se obraćamo s kojim proizvodom ili uslugom. U ovom slučaju nije bitna kvantiteta nego kvaliteta, što znači da je bitno izabrati ciljanu publiku za koju znam da je određena tematika zanimljiva i pogodna. Kada saznamo tko je naša ciljana publika, koji su im interesi, gdje žive i ostale informacije, lakše ćemo osmisliti strategiju i povezati ih s našim brendom.
 • Pismenost - Community menager bi trebao biti osoba koja se zna pravilno izražavati u pismu i govoru jer se točna i pravilna komunikacija također manifestira i prikazuje samu sliku brenda profesionalnijom. Mali tipfeleri i pogreške su dopustivi.
 • Predugi postovi/krivo vrijeme - Ponekad se dogodi da osobe koje oglašavaju nekakvu temu se pogube u brdu informacija i zbog neznanja ili neorganizoranosti objavljuju preduge sadržaje koji su pretrpani nebitnim informacijama koji zamaraju čitatelje. Treba znati sažeti sadržaj i u par rečenica reći najbitnije informacije. Na taj način ćete zaokupiti pažnju čitatelja i prenjeti željenu informaciju. Također je bitno vrijeme postavljanja određenog posta. Treba voditi istraživanje kada određena publika prati postove i koje je nabolje vrijeme za objavu određene informacije. Ta informacija može znatno utjecati na reech i engagement čitatelja na određenu objavu.
 • Krizni menadžment - Korisnici na društvenim mrežama koji su ljubitelji brenda su osobe koje prate brend, osnažuju i svakim danom šire informacije o njemu. Postoji i druga grupa tzv "hejteri" koji znaju biti ogorčeni na brend s pravim razlogom ili ne i ostavljati razne komentare i upite na koje community menager mora biti spreman odgovoriti u bilo kojem trenu. Kod kriznih i nepredvidivih situacija najbitnije da je osoba upoznata s brendom njegovim vrijednostima i glavnim porukama. Na takve situacije treba reagirati što prije s povratnom informacijom i ne čekati predugo da se odgovori. Uvijek je najbitnije smiriti drugu stranu tj. korisnika, obavijestiti odgovorne osobe i imati spremne odgovore za potencijalne krizne situacije. Kod obračanja korisniku nakon što se ukratko odgovorilo na javnoj mreži ostatak komunikacije treba se nastaviti izvan javnoga dijela ( u inboxu, preko telefona...). Uvijek na kraju korisniku treba ponuditi alternativu i situaciju riješavati smireno i s puo strpljenja.
 • Inovativnost - u svijetu u kojem vam je svaka informacija nadohvat ruke budite drugačiji i kreativniji. Pomaknte svoje granice i predstavite vaš proizvod i uslugu na drugačiji način. Stavite se u kožu korisnika i zamislite što bi njemu bilo zanimljivo čuti i vidjeti što drugi još nisu prikazali.
 • Kršenje autorskih prava- Zbog velikog broja informacija i velike količne sadržaja velik broj tvrtki poseže za preuzimanjem tuđeg sadržaja (bez da navedu izvor) ili korištenjem neprovjerenog sadržaja. Kako biste predstavili brend ili proizvod u najboljem svijetlu koristite vlastite informacije i originalan sadržaj za koji znate da je istinit. Na taj način osim što ne kršite pravila, dajete svojstven identitet vlastitoga brenda i sami stvarate inovativan sadržaj .

 

+2 glasa
Vedran Perčić od

Pošto je Sara ovako kvalitetno i opširno odgovorila, ja ću se samo nadovezati na njezin odgovor. Evo još nekoliko točaka na koje bi bilo dobro obratiti pozornost:

 • Odrediti način komunikacije - Treba paziti da način komunikacije bude u skladu s filozofijom brenda ili firme koju predstavljamo. Da li će naši odgovori biti striktno poslovni ili bismo se bolje povezali s publikom na "casual" - neformalan način? Hoćemo li se i kada obraćati s -ti ili s -Vi? Ako je u firmi jedna osoba zadužena za taj posao onda ne bi trebalo biti problema, ali ako je firma veća i više osoba ostvaruje kontakt na društvenim mrežama, bilo bi dobro izraditi strategiju, dogovoriti način komunikacije, zadržati konzistentnosti pa će tako i naša publika znati što očekivati.
 • Koristiti vizuale - fotografije, video - Uklopiti što više vizuala kako bi naša stranica bila bogatija. Čak i ako smatramo da naša usluga ili proizvod nisu nešto što bi se trebalo fotografirati/snimiti, uvijek je dobro naći način kako implementirati i takav sadržaj na stranicu. Fotografije proizvoda, zaposlenika, događaja iza kulisa, citata vezanih s nišom kojom se bavimo, statistika, u krajnjem slučaju možemo exportati jedan PowerPoint slide i iskoristiti ga kao fotografiju za objavu na društvenoj mreži. O videu također treba voditi računa. Prema Ciscu, do 2020. godine će 82% internetskog prometa činiti upravo video. Već je i danas "reach" - doseg videa na Facebooku puno veći nego kod fotografija. Autoplay funkcija također pomaže porastu video-engagementa na Facebooku no treba imati na umu da se 80% videa na Facebooku gleda bez zvuka i zato ne bi bilo loše u video implementirati i titlove ili barem naslove za neke bitnije stvari.
 • Poznavati pravila Facebooka - Ako kršimo pravila Facebooka, naša stranica može bez ikakvog upozorenja biti zatvorena i sav trud koji smo do tog trenutka uložili u nju može pasti u vodu. Najskliskiji teren su svakako nagradne igre i nagradni natječaji. Pozivati ljude na neku akciju u svrhu osvajanja nagrade, tipa: sheraj, lajkaj, tagaj frenda kako bi osvojio nagradu - su zabranjene i zato je dobro konstantno pratiti nova ažuriranja koja Facebook uvodi u pravila korištenja.
 • Poznavati područje o kojem pišemo - Ako ne koristimo terminologiju koja je specifična za područje kojim se bavimo, to bi se moglo loše reflektirati na ugled firme. Svakako treba voditi računa o tome kod objava postova i komentara na Facebook stranici.
 • Brzo odgovarati na pitanja - Kako bismo stvorili snažnu vezu s našom publikom, dobro je što prije odgovoriti na post ili pitanje koje nam je postavljeno. Čak i ako ne znamo odgovor, dati do znanja da ćemo im se u najbržem mogućem roku javiti s rješenjem njihovog problema. Tako stvaramo pozitivan odnos s publikom, a to se dugoročno uvijek isplati. 

Slična pitanja

1 odgovor 642 👀
1 odgovor 538 👀
3 odgovora 856 👀
3 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 699 👀
6 odgovora 675 👀
02.01.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od zokii
2 odgovora 310 👀
2 odgovora 590 👀
1 odgovor 531 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...