607 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Što sve točno spada u opis posla jednog community managera? Što je TOČNO njegov posao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+3 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Jedno od novih poslova u Hrvatskoj je i Community manager ili Specijalist za komunikaciju na društvenim mrežama. Iako je na našem tržištu vruća tema posljednjih nekoliko godina, community management još uvijek je široj javnosti samo djelomično poznat pojam.

Vođenje profila tek jedno od zaduženja. Pri tome je on moderator komunikacije između članova zajednice. Nadalje, u konstantnoj je komunikaciji s klijentom i upoznat je s njegovom domenom poslovanja, tržištem, trendovima, te svom konkurencijom. Budući da je riječ o novom zanimanju, većina Community managera taj posao obavlja između jedne do dvije godine. Od njega se traži da je za svoju zajednicu tj. svoje korisnike dostupan stalno - u svako doba dana. Pa i noći.

Kroz analizu prati ponašanje svoje zajednice. Pri tome puno vremena ulaže u obrazovanje i praćenje noviteta u svijetu društvenih medija, web-tehnologije i trendova u web-industriji.

Za kraj, bitno je da vješto barata riječima, da zna raditi online-PR, ali i da je dobar PR-ovac i usmeno (uživo) i online.

+2 glasa
Sara Stjepanek od Sara Stjepanek [Aktivan] (371 bodova)

Community manager u današnjem svijetu ima vrlo zahtjevnu ulogu na društvenim mrežama. Neki od njegovih zadataka su: 

  • Kroz komunikaciju i povezanost s brendom i korisnicima pronaći brend ambasadore koji će sami komunicirati s ostalim korisnicima i u jednom trenutku iz korisnika preći u brend ambasadora.
  • Zadatak CM je živjeti s brendom što znači razumijeti zahtjeve potrošača, staviti se u njihovu kožu i u bilo kojoj kriznoj situacijij znati pravovremeno pronaći optimalno rješenje. Bolje rečeno CM treba imati razvijenu empatiju prema krajnjem korisniku i razumjeti ga u svakoj situaciji.
  • CM treba razmišljati "out of the box" izvan normalnih okvira, biti kreativan i domišljat kako bi svakodnenvno mogao na zanimljiv način komunicirati s ciljanom publikom.
  • Treba imati analitičke vještine- Bitno je da CM u svakom trenutku možete raspoznati koji su postupci ključni u određenom trenutku. Kod društvene i poslovne analitike treba znati prepoznati koji su poslovni potezi bili uspješni a koji ne.
  • Vještina prosudbe- CM treba znati prepoznati koje informacije treba dijeliti s kojom publikom što znači da treba zanti napraviti detaljnu analizu sadržaja i plan.
  • Vještine predviđanja- CM bi trebao moći predvidjeti krizne situacije i unaprijed imati gotova rješenja. Naravno svakom problemu i korisniku se treba pristupati na poeban način ali postoje šprance za određene situacije.
Goran Dren 18.04.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova) Što su to analitičke vještine?
+2 glasa
Kristina Kozić od Kristina Kozić [Aktivan] (352 bodova)

Cijela priča oko community managementa danas je podignuta na puno viši novo. Ključna stvar je strategija sa jasno razrađenim ciljevima i pomno planiranje bez čega danas nema dobrog CM-a. Kompleksnost posla community managera se najkraće rečeno može svesti na izradu i postavljanje spomenute strategije, osmišljavanje sadržaja i sredstava komunikacije. Zatim, kreiranje sadržaja koji će biti plasiran na društvene mreže te svakodnevno objavljivanje kreiranog sadržaja. Posao community managera ja također i svakodnevno praćenje te analiza postignutih rezultata. (Profesionalno obavljen CM posao trebao bi polučiti očekivane rezultate.) Vrlo je važna dovsmjerna komunikacija sa korisnicima. To se odnosi na svakodnevno odgovaranje na upite, bilo u inbox, na stranici ili u komentarima. Community manageri danas su nezaobilazan dio svakog ozbiljnijeg brenda i poslovanja. 

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...