Zoran Jurić u rubrici Web Marketing od
Što sve točno spada u opis posla jednog community managera? Što je TOČNO njegov posao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Ivan Bilić od

Jedno od novih poslova u Hrvatskoj je i Community manager ili Specijalist za komunikaciju na društvenim mrežama. Iako je na našem tržištu vruća tema posljednjih nekoliko godina, community management još uvijek je široj javnosti samo djelomično poznat pojam.

Vođenje profila tek jedno od zaduženja. Pri tome je on moderator komunikacije između članova zajednice. Nadalje, u konstantnoj je komunikaciji s klijentom i upoznat je s njegovom domenom poslovanja, tržištem, trendovima, te svom konkurencijom. Budući da je riječ o novom zanimanju, većina Community managera taj posao obavlja između jedne do dvije godine. Od njega se traži da je za svoju zajednicu tj. svoje korisnike dostupan stalno - u svako doba dana. Pa i noći.

Kroz analizu prati ponašanje svoje zajednice. Pri tome puno vremena ulaže u obrazovanje i praćenje noviteta u svijetu društvenih medija, web-tehnologije i trendova u web-industriji.

Za kraj, bitno je da vješto barata riječima, da zna raditi online-PR, ali i da je dobar PR-ovac i usmeno (uživo) i online.

Darija Magdalenić od
Dobar odgovor. Nadam se da ćete dobiti više bodova...‌
+10 glasa
Sara Stjepanek od

Community manager u današnjem svijetu ima vrlo zahtjevnu ulogu na društvenim mrežama. Neki od njegovih zadataka su: 

  • Kroz komunikaciju i povezanost s brendom i korisnicima pronaći brend ambasadore koji će sami komunicirati s ostalim korisnicima i u jednom trenutku iz korisnika preći u brend ambasadora.
  • Zadatak CM je živjeti s brendom što znači razumijeti zahtjeve potrošača, staviti se u njihovu kožu i u bilo kojoj kriznoj situacijij znati pravovremeno pronaći optimalno rješenje. Bolje rečeno CM treba imati razvijenu empatiju prema krajnjem korisniku i razumjeti ga u svakoj situaciji.
  • CM treba razmišljati "out of the box" izvan normalnih okvira, biti kreativan i domišljat kako bi svakodnenvno mogao na zanimljiv način komunicirati s ciljanom publikom.
  • Treba imati analitičke vještine- Bitno je da CM u svakom trenutku možete raspoznati koji su postupci ključni u određenom trenutku. Kod društvene i poslovne analitike treba znati prepoznati koji su poslovni potezi bili uspješni a koji ne.
  • Vještina prosudbe- CM treba znati prepoznati koje informacije treba dijeliti s kojom publikom što znači da treba zanti napraviti detaljnu analizu sadržaja i plan.
  • Vještine predviđanja- CM bi trebao moći predvidjeti krizne situacije i unaprijed imati gotova rješenja. Naravno svakom problemu i korisniku se treba pristupati na poeban način ali postoje šprance za određene situacije.
Goran Dren 18.04.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren Što su to analitičke vještine?
+9 glasa
Kristina Kozić od

Cijela priča oko community managementa danas je podignuta na puno viši novo. Ključna stvar je strategija sa jasno razrađenim ciljevima i pomno planiranje bez čega danas nema dobrog CM-a. Kompleksnost posla community managera se najkraće rečeno može svesti na izradu i postavljanje spomenute strategije, osmišljavanje sadržaja i sredstava komunikacije. Zatim, kreiranje sadržaja koji će biti plasiran na društvene mreže te svakodnevno objavljivanje kreiranog sadržaja. Posao community managera ja također i svakodnevno praćenje te analiza postignutih rezultata. (Profesionalno obavljen CM posao trebao bi polučiti očekivane rezultate.) Vrlo je važna dovsmjerna komunikacija sa korisnicima. To se odnosi na svakodnevno odgovaranje na upite, bilo u inbox, na stranici ili u komentarima. Community manageri danas su nezaobilazan dio svakog ozbiljnijeg brenda i poslovanja. 

Slična pitanja

3 odgovora 859 👀
1 odgovor 259 👀
2 odgovora 310 👀
2 odgovora 703 👀
6 odgovora 675 👀
02.01.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od zokii
1 odgovor 524 👀
1 odgovor 225 👀
2 odgovora 594 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...