179 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Web Marketing od Marina Baričanec [Superaktivan] (4.1k bodova)
Kako svakodnevno organizirati rad 1 community managera? Jasno je da 1 community manager ne može raditi 24 sata svaki dan, svih 7 dana u tjednu, itd. Kako onda organizirati posao kad imamo kao ljudski resurs samo 1 coummunity managera?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+1 glas
Kristina Kozić od Kristina Kozić [Aktivan] (342 bodova)

Za početak je vrlo važno donošenje strategije u kojoj su navedene osnovne informacije o projektu i u kojoj su jasno postavljeni ciljevi. Sljedeći korak je određivanje target skupine i načina komunikacija putem naših društvenih kanala. Važno je definirati gdje je taj naš target i na temelju toga odrediti kojim ćemo se kanalima komunikacije koristiti. Kod organiziranja dnevnog rada možda najvažniji korak je pravovremena aktivacija korisnika, odnosno, moramo prije svega biti upoznati s time kada je naš target najaktivniji na društvenim mrežama. Dnevna organizacija rada će se donijeti prema unaprijed postavljenom timeline-u sa upisanim dnevnim planom objava i zadacima (dinamika objava, odgovaranje na upite u inbox, visitor postove te na komentare, vrijeme potrebno za kreiranje sadržaja i sl.). Kod posla community managera ne postoji jedinstveno pravilo koje nam može odgovoriti na pitanje: kako organizirati rad? S obzirom da je svaka platforma i svaki brand na neki način poseban i jedinstven, potrebno je najprije dobro osluškivati korisnike kojima se obraćamo, prilagoditi se njima i na taj način organizirati svakodnevni rad managera. Naravno, dobar community manager uvijek će biti spreman reagirati kada i ako se dogodi krizna situacija u kojoj će reakcija morati biti promptna. 

Goran Dren 20.04.2017. pitanje u rubrici Web Marketing od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova) Što opisuje radno mjesto Google Adwords managera?
0 glasa
Branimir Lozej od Branimir Lozej [Aktivan] (470 bodova)
Vrlo je važno postaviti ciljeve kompanije, tj. Facebook stranice. Nakon postavljenih ciljeva, vrlo je važno proučiti Facebook Insightse i kroz njih, uz sve ostale podatke, dobiti podatke o aktivnosti postojećih korisnika na Facebook stranici, točnije potrebno je vidjeti vrijeme kada su oni najaktivniji i kada posjećuju našu stranicu.

Upravo je to vrijeme određenih benchmark oko kojeg trebamo kreirati svoje objave, ali i vrijeme rada community managera. Isto tako njegovo vrijeme, recimo da je to 8 sati dnevno, možemo podijeliti u dva dijela, npr. 4 sata rada od 10 do 14 te ostala 4 sata rada od 18 do 22 sata. Otprilike su to neka vremena kada su korisnici najaktivniji i kada možemo očekivati najveći broj upita i interakcija. Što se samih objava tiče, njih se može tako i tako schedulirati i ako se radi o nekom brendu, poput recimo 'Dida Bože' ili određenih sličnih kompanija, sve objave možemo unaprijed osmisliti i stvoriti.

Tako da otprilike to pokriva svih pet dana u radnom tjednu, a što se subote i nedjelje tiče, tu je situacija malo drugačija. Naime, aktivnost korisnika uvelike ovisi o vanjskim uvjetima (snijeg, kiša, sunce...) te o određenim posebnim događajima (utakmice reprezentacija, velika sportska natjecanja, blagdani...) tako da je u ta vremena potrebna posebna angažiranost i spremnost na reakciju u pravo vrijeme.

Npr. važno je da community manageru pripremu potreban materijal (video, gif, foto...) koji može koristiti u tim situacijama koji on "live" objavljuje tijekom određenog događaja. Ta pravovremena reakcija donosi velike rezultate. Što se tiče aktivnosti korisnika tijekom lijepog vremena, ona je uvelike smanjena, pa i community manageri mogu malo odahnuti, no svaki pravi community manager bit će na dispoziciji u svakom trenutku te će kroz mobilnu aplikaciju Pages povremeno pratiti aktivnost korisnika te moderirati njihovu komunikaciju. No, to nije potrebno raditi svake sekunde već svakih dva do tri sata, a u slučaju određene krizne situacije potrebno je reagirati pravovremeno i kvalitetno na nastalu situaciju.

Zaključio bih da je nije teško organizirati rad jednog community managera u svih 7 dana u tjednu, ali je teže pronaći jednu takvu osobu koja je visoko motivirana održavati Facebook stranicu svih 7 dana u tjednu i s navedenim radnim vremenom.

Slična pitanja

3 odgovora 318 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...