381 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)

Brazilski oraščić

Koliko Brazilskih oraščića dnevno smijemo pojesti? Koliko znam, svaki Brazilski oraščić sadrži neku otrovnu supstancu...

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji su najbolji proizvodi u Tvornici zdrave hrane?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Maksimalan unos brazilskih oraščića ne bi trebalo prekoračiti. Taj unos ograničava se na 6 oraščića dnevno. S obzirom da svaki organizam reagira drugačije, čak bi i tu dozu trebalo smanjiti ako ih konzumirate svaki dan, stoga, nemojte pojesti više od jednog ili dva dnevno (ponavljam, ako ih konzumirate svaki dan).

Otrov koji spominjete zapravo nije otrov. Naime, radi se o nemetalu selenu koji koristi našem organizmu, ali isto tako može biti i toksičan, ako ga se uzima previše. Od pretjeranog unosa selena možete doživjeti pojačano ispadanje kose ili čak opadanje noktiju, tako sa svakako pripazite. Znate kako se kaže, svaki otrov je lijek ako se ispravno dozira. 

0 glasa
Lucija V. od Lucija V. [Ekstraktivan] (8.0k bodova)

Brazilski oraščići sadrže velike količine hranivih tvari i minerala (između ostalog to su magnezij, fosfor, mangan, kalcij,cink), sadži i vitamine, a posebno B i E. Zahvaljujući tim vitaminima i tvarima brazilski oraščići jačaju imunitet i djeluju na krvožilni sustav.

Međutim, dnevni unos brazilskih oraščića ne bi smio biti veći od 4 oraščića dnevno. Ta se preporučena količina ne bi smjela prekoračiti iz dva razloga:

  • zbog visoke koncentracije selenija moguće je trovanje organizma selenom
  • brazilski oraščići također, u malim količinama, sadrže i radij (radioaktivni element); on je prisutan zbog sastava korijena i ishrane biljke

Slična pitanja

3 odgovora 322 pregleda
3 odgovora 319 pregleda
3 odgovora 3.3k pregleda
1 odgovor 73 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...