Koji su prednosti cloud computinga?

338 pogleda
Marinko Zadro pitano 30.12.2013. u kategoriji Web Primjena od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Svi pričaju o tome. Može koji info koji su stvarno benefiti od cloud computinga i clouda općenito?

2 odgovor(a)

+5 glasova
Oskar odgovoreno 17.01.2014. od korisnika Oskar Superaktivan (2,231 bodova)
selected 25.01.2014. od korisnika Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Cloud computing je fraza kojom se opisuje više koncepata koji unutar sebi uključuju mnoštvo računala koji su povezani u veliku mrežu koja se odvija u realnom vremenu (npr. Internet). Cilj je da se u budućnosti što manje opterećuje klijentsko računalo, a da se svi procesi tj. zadaci rješavaju na poslužitelju koji je opremljen moćnom hardverskom opremom (server).

Stvarni benefiti cloud computinga su sljedeći:

  • Globaliziranje vašeg workspacea odnosno poslovnog orkuženja nije uopže problem. Sada ljudi po cijelom svijetu pristupe vašem "cloudu" i imaju kolaboracijske alate koji će im pomoći da surađujete kao da ste skupa u uredu
  • Poboljšana mogućnost pristupa projektima i radnom okruženju od bilokuda, bilokad što čini život puno lakšim
  • Dovoljno je imati jak cloud, a sve ostale karike kao što su klijentsko računalo ne moraju biti "savršene". Cloud će se pobrinuti da svi dobiju optimalnu brzinu, ugodu rada, fleksibilnost rada itd.
  • Cloud eć vam omogućiti da puno lakše držite konce projekta u rukama. "Monitoring" projekata je lagan i u ekonomskom smislu Cloud "ne košta ništa", a donosi jedan veliki pobjednički pehar za način kako netko može lagano promatrati rad svojih kolega, promijene na Cloudu itd.
  • Cloud je sinonim za "streamline process" odnosno - lakše se obavlja puno posla s manje ljudi, ažuriranje je npr. automatizirano za sve, mnoge stvari su u biti automatizirane i ne treba o njima uopće brinuti
  • Cloud servisi se obično plaćaju "u hodu" dakle ne trebate se brinuti da nećete moći pokriti neki račun, veoma fleksibilan način rada.
  • Iako su se mnogi bojali upravo da će sigurnost biti problem - ali izgleda da uopće nema problema. Naime, godišnje se ukrade 800 tisuća laptopa u avionima, a sigurnosni protokoli koji koriste Cloud će namučiti i najelitnije hakere tako da je u biti pomalo ironično - Cloud postao puno sigurniji nego druga riješenja
  • Cloud omogućuje SME pristup enterprise-class tehnologiji te dopušta poslovanju da brže reagira kada se npr. natječu s nekim većim tvrtkama. Isto tako backup metode su usavršene na Cloud sustavu i ako se nešto dogodio - lako podignete sačuvanu pohranu.

Na kraju možemo zaključiti da rad s cloudom i unutar cloud sustava predstavlja: brže, fleksibilnije, sigurnije, kolaboracijski pristupačnije te lakše za kontrolu. Cloud se kao sustav svaki dan unaprijeđuje i nove ideje su prezentirane, a kako će biti dalje ćemo vidjeti. Primjer nekih od popularnih Cloud sustava/usluga su: Windows Azure.OpenShift i Heroku.

+5 glasova
Goran Dren odgovoreno 17.01.2014. od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)

Dodao bi da su moderni najpopularniji Cloud Computing servisi ZA POHRANU FAJLOVA:

A aplikacijskih servisa ima pregršt. Od Google Appsa (uključujući Gmail), preko hostanih blog servisa (WordPress) i prodajnih CRM alata tipa SalesForce, pa sve do knjigovodstvenih programa čak i za domaće tržište kao što su e-racuni i CPP.

Slična pitanja

1 odgovor 105 pogleda
0 odgovora 112 pogleda
Matej92 pitano 29.06.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Matej92 Superaktivan (1,554 bodova)
1 odgovor 411 pogleda
1 odgovor 314 pogleda
Zoran pitano 09.05.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
2 odgovora 884 pogleda
Zoran pitano 11.01.2014. u kategoriji Web Dizajn od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
2 odgovora 168 pogleda
2 odgovora 384 pogleda
Marinko Zadro pitano 03.03.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
1 odgovor 433 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...