119 pregleda
Monika Kiris u rubrici Priroda od Monika Kiris

Uništava li gospodarski razvoj prirodu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Naravno da uništava, a sad nam prodaju-novu priču-koju smo popušili- a,ista je :
Samo održivo gospodarstvo-ili ti - samo održivi način života - što u skračenom prijevodu znači - koliko , dneno pridonesemo zagađenju, da isto toliko nadoknadimo, načinom života , slušajuči - Tehnokrate :
Da- završim : vode nas u priču, dasmo mi sami sebi naj veči neprijatelji, ili u prijevodu-samo izoliranje,,gdje če zatočenik,,sam sebi biti i čuvar.- znači,,u doglednoj budučnosti bi trebali živjeti na način,,da sami sebe stavimo u logor,,i u istom,,da sami budemo svoji čuvari, a sve u korist onih koji su nam navedenu priču i prodali.  Da bi time, ispravili, sve ovo što su nam svojim načinom upravljanja i življenja- Tvorničkim zagađivanjima i ostalim.kao,   sami mi sebi  napravili. Završavam priču,na Karbonskom otisku - sa kojim će upravljati nama - nema, večeg neprijatelja za ovu planetu-osim kad uvjeriš stanovništvo da je ono krivo, za postojeće stanje - koje će ispraviti prihvačanjem, spomenutog otiska ili ti - Karbonske Valute, a isto je Kotrola naroda na spomenuti način. Dobro vam jutro i Ugodan Dan.
+5 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Kako bi utvrdilo stavove stanovnika o prirodnim vrijednostima, zaštiti bioraznolikosti te njihovo poznavanje ekološke mreže Natura 2000, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) je 2023. godine organiziralo provedbu istraživanja javnog mnijenja o zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj. 

Rezultati istraživanja pokazuju kako najveći udio ispitanika (65,4 %) smatra da je zaštita prirode prilika za gospodarski rast. Znatno manji udio ispitanika ima različite stavove, poput:

  • smatranja da je zaštita prirode kočnica (13,6 %) ili 
  • da ona ne utječe na gospodarski rast (15,1 %).

Nažalost, gospodarski razvoj ponekad uzrokuje oštećenje ili uništavanje prirode

Najveći udio ispitanika, njih 51,7 %, smatra da je oštećenje ili uništavanje prirode u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 prihvatljivo samo ako je riječ o projektima od velikog javnog interesa i to uz cjelokupnu nadoknadu štete. 

Da bi takvo uništavanje i oštećivanje prirode trebalo biti u potpunosti zabranjeno smatra 37 % ispitanika, dok manje od 6 % ispitanika smatra kako su takve aktivnosti prihvatljive jer gospodarski razvoj ima prednost. 


Ovo je istraživanje provela agencija za istraživanje tržišta Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku od 800 građana po završetku MINGOR-ove informativno-edukativne kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

Cilj ove kampanje bio je osvijestiti javnost o važnosti zaštite prirode i informirati je o sustavu zaštite prirode u Hrvatskoj u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...