68 pregleda
Borna Matić u rubrici Znanost od Borna Matić
promjena rubrike od Znatko

Kako znam gdje su sada i kako pratiti kretanje Voyager 1 i Voyager 2 - dvije poznate svemirske letjelice koje je davno poslala NASA u istraživanje svemira u razmaku od tjedan dana?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik

Možeš pronaći trenutni položaj i Voyagera 1 i Voyagera 2 na web stranicama NASA-e koju spominješ u pitanju. Njihova službena web stranica prikazuje položaj svemirskih letjelica na karti svemira, kao i informacije o njihovoj brzini, smjeru i drugim podacima. Baš sve što bi te moglo zanimati o njima.

Evo tu linkova do web stranica NASA-e za Voyager 1 i Voyager 2:

Voyager - svemirska letjelica
Voyager - svemirska letjelica, ilustracija iz svemira

Inače, da još malo napišem da su Voyager 1 i Voyager 2 svemirske letjelice koje je NASA lansirala 1977. godine u istraživanje Sunčevog sustava. No, danas su obje otišle "korak dalje" jer se u početku i nije znalo koliko će dugo stvarno izdržati u svemiru.

Voyager 1 je trenutno najudaljeniji objekt koji je ljudska ruka ikad napravila, a nalazi se upravo u međuzvjezdanom prostoru. Barem tako kažu. Voyager 2 je također ušao u međuzvjezdani prostor, ali je bliže Suncu od Voyagera 1, odnosno nije toliko daleko otišao. Bez obzira što se kaže da su oba ušla u međuzvjezdani prostor, utjecaj našeg Sunca je i dalje prisutan, pa je i pitanje da li su stvarno napustili Sunčev sustav ili ne.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...