Monika Kiris u rubrici Posao od

Isplati li se biti virtualni asistent u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od

Zanimanje virtualnog asistenta u Hrvatskoj većinskim dijelom čine visokoobrazovane žene koje imaju prethodno radno iskustvo iz srodnih područja, a sada svoje usluge nude samostalno putem vlastitih obrta ili tvrtki surađujući s domaćim poduzetnicima kojima najčešće pomažu oko zadataka iz područja administracije, operative, organizacije i marketinga.

Točan broj virtualnih asistenata koji svoje usluge pružaju u Hrvatskoj nemoguće je odrediti jer ne postoji službeni registar virtualnih asistenata, no rezultati istraživanja pokazuju da danas u Hrvatskoj ima oko 400 aktivnih virtualnih asistenata, pri čemu Hrvatska dobije oko 100 novih virtualnih asistenata godišnje.

Brza i laka zarada nije glavni motiv za ulazak u ovaj posao

Iako je prosječna cijena sata usluge virtualne asistencije u Hrvatskoj porasla je s 15,26 eura 2020. godine na 20,50 eura po satu 2023. godine, većina virtualnih asistenata se neće brzo i lako obogatiti baveći se samo virtualnom asistencijom.

Ako računamo da virtualni asistent u prosjeku naplati 3 sata dnevno jer naplaćuju isključivo efektivne, tj. produktivne sate, dolazimo do prosječnih mjesečnih (bruto) prihoda od 1.230 eura (3 sata x 20 radnih dana x 20,50 EUR). U usporedbi s tim, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj je za travanj 2023. godine iznosila 1.122 eura.

Unatoč tome što ovaj posao ne rezultira lakom i brzom zaradom, samostalnost i fleksibilnost koja ide uz ovaj posao čini virtualne asistente jako zadovoljnima.

Strah od promjena i novih načina suradnje glavna kočnica rastu

Nažalost, većina domaćih poduzetnika će radije i dalje podnositi svakodnevnu preopterećenost na koju su navikli nego uvesti promjene i inovacije u svoje poslovanje, odnosno započeti suradnju s virtualnim asistentima. 

Upravo zbog toga suradnja između poduzetnika i virtualnih asistenata stagnira usprkos sve većoj informiranosti. 

Više informacija o virtualnim asistentima u Hrvatskoj pronađite u detaljnom istraživanju na linku.

Borna Matić od
znači - ne isplati se? (rofl)
Sanja Veletanlić od
Ne isplati se ako tražite brzu i laku zaradu. Ako tražite ozbiljan posao koji Vam pruža fleksibilnost i samostalnost, i ako ste dobri u tome što radite, onda se isplati.‌

Slična pitanja

1 odgovor 129 👀
3 odgovora 473 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...