402 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Navedeni naziv potjeće od 2 turske rijeći-  Bal i Kan (krv i med) i zauzima prostor između jadrana i rijeke drave, e sad, zašto se isti baš tako zove..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Prema pisanju National Geographica postoje dvije teorije kako je Balkan dobio ime. Prva teorija, a ujedno i ona najraširenija je da ime dolazi od turske riječi koja nosi značenje "šumovita gora" te je naziv ostao zabilježen nakon Turskog osvajanja ovih prostora. Druga teorija je da ime dolazi od bugarske riječi koja nosi značenja "planina", kada je ovo područje bilo pod vasti Prvog bugarskog casrstva (sedmo stoljeće).

Možemo zaključiti da obje teorije imaju isti korijen te da je Balkan vrlo vjerojatno dobio ime zbog svojeg geografskog položaja i njegove veličine kao jedno šumom bogato i brdovito područje. 

+9 glasa
Mario Bedeković od Mario Bedeković

Ime zemljopisne regije Balkan potječe od turske riječi Balkan, koja znači "šumovite planine". To je zbog toga što je Balkansko poluotok dom mnogih planina, uključujući Rodope, Staru planinu, Balkan i Pind.

Karta Balkana

Balkanski poluotok je također domovina mnogih različitih naroda - Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogorca, Makedonca, Albanca, Kosovara, Rumunja, BugaraGrka. Ovi narodi govore različitim jezicima i imaju različite kulture.

Mario Bedeković od Mario Bedeković
Ha! Ovisi! Postoji šira (novija) i uža (iskonska) definicija Balkana. Moja je uža, tvoja je šira. Izborno je pogrešno pisano da se Balkansko gorje proteže sve do Jadrana jer su to geološka i geografska struka poslije suglasno odbacile. Međutim je potom tijekom 19. stoljeća pojam "Balkan" korišten kao geopolitička odrednica koja je obuhvaćala - europski dio Osmanskog carstva! Otuda i "tvoja" šira definicija Balkana.
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Neznam zašto se držite pojma - gorje..a poanta je - gdje su geografske granice balkana - dali su po liniji rijeke drave ili dunava - mi se svakako nalazimo na balkanu - neznam zašto netko želi pobječi iz tog područja,,a neminovno je da da tu živimo.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Poanta je u pitanju zašto se zove Balkan, a ne gdje su geografske granice. :)
Goran Gonar od Goran Gonar
Mario, čekaj sad kad Frenki postavi novo tematski povezano pitanje: gdje su granice Balkana. :)

P.S. Frenki, to možete napraviti tako da kliknete na ikonu KARIKE LANCA ispod odgovora (nalazi se u desnom kutu ispod odgovora, a lijevo od ikone ZASTAVICE).

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...