Darija Gorić u rubrici Znanost od

Koja je razlika između kulture i civilizacije kad se gleda u arheološkom smislu? Stare kulture ili stare civilizacije?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Je li Vinča bila najstarija civilizacija u Europi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Goran Gonar od

U arheološkom smislu - riječ kultura se odnosi na skup materijalnih i nematerijalnih obilježja zajednice, uključujući jezik, religiju, umjetnost, tehnologiju i način života. 

Riječ civilizacija se, u arheološkom smislu, odnosi na napredniju formu kulture koja se odlikuje još i urbanizacijom, pismom, složenom društvenom organizacijom i vladom.

Uobičajeno je da se u arheologiji koristi izraz "stare civilizacije" za opisivanje naprednih ljudskih društava koja su postojala u prošlosti, poput Sumerske, Egipatske, Grčke i Rimske civilizacije. Međutim, neki arheolozi izbjegavaju ovaj izraz jer smatraju da može implicirati da su ove civilizacije superiorne drugima.

S obzirom da najstarija zajednica Vinča nije imala razvijeno pismo, složenu društvenu organizaciju ili vladu, nazivamo ju Vinča kulutrom, a ne Vinča civilizacijom. Stoga je jasno da razvijenije ljudske zajednice su - civilizacije, a one manje razvijene - kulture.

Ipak, vidim da se u suvremenom arheološkom vokabularu, sve češće se koristi izraz "stare kulture" kako bi se izbjegla ova razlika. Izraz "stara kultura" se odnosi na sve ljudske zajednice koje su postojale u prošlosti, bez obzira na njihov stupanj razvoja. Znači i stara kultura Vinča, ali i stara kultura Rimljana.

U konačnici, razlika između riječi kultura i civilizacija u arheološkom smislu je relativna. Više je pitanje terminologije nego stvarne razlike između društava.

0 glasa
Ivona Jagatić od
Civilizacija je ukupnost svih znanja, vještina, običaja, misaonih i duhovnik spoznaja kod razvijenih ljudskih zajednica. Ona je skup materijalnih i duhovnih stečevina određenog društva.

Kultura je cjelokuono nasljeđe neke grupe ljudi. Ona slijedi naučene obrasce mišljenja, osjećaja i djelovanja neke grupe, zajednice ili društva kao i izrazi tih obrazaca u nazerijalnin objektima.

Kultura također znači i oplemenjivanja i poštovanje.

Slična pitanja

2 odgovora 173 👀
5 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 316 👀
1 odgovor 144 👀
1 odgovor 75 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...