97 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Na karti piše - Deuchland, mi izgovaramo - dojčland, pa ih nazivamo - njemci i švabe..čemu toliko naziva za jedan narod...
Petra Marić od Petra Marić
Dobro pitanje jer...

...na njemačkom je Deutschland
...na hrvatskom je Njemačka
...na francuskom je Allemagne
...na engleskom je Germany

Isto tako je i za neke europske gradove - npr. Beč i Wiena.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Borna Matić od Borna Matić

Različiti nazivi za države i gradove potječu iz različitih jezika i povijesnih perioda. To je ukratko jer jezik nam se razvija... Normalno nekako po meni.

Što se tiče naziva "Švabe", to je naziv za Nijemce koji potječe od germanskog plemena Sveva. Svevi su živjeli u jugozapadnoj Njemačkoj i Švicarskoj u 4. i 5. stoljeću. Naziv "Švabe" se kasnije proširio na sve Nijemce, a danas se uglavnom koristi u Hrvatskoj i Sloveniji.

+6 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić

Upravo kako je korisnica i korsnik napisao za nazive za Njemačku i Njemce potječu iz različitih jezika i povijesnih perioda... Izvukla sam evo koji i zašto...

  • Deutschland je njemački naziv za Njemačku. To je složenica od riječi "deutsch" (njemački) i "land" (zemlja). Naziv je prvi put zabilježen u X. stoljeću, a popularizirao se u IXX. stoljeću, kada je Njemačka ujedinjena.
  • Njemačka je hrvatski naziv za Njemačku. To je etimološki identično njemačkom nazivu, ali se izgovara drugačije. Hrvatski naziv potječe iz XIV. stoljeća, a uveo ga je Mavro Vetranović.
  • Allemagne je francuski naziv za Njemačku. To je romanski naziv koji je nastao od germanskog naziva "Alemannia". Naziv je prvi put zabilježen u V. stoljeću, a popularizirao se u srednjem vijeku.
  • Germany je engleski naziv za Njemačku. To je staroengleski naziv koji je nastao od germanskog naziva "Germania". Naziv je prvi put zabilježen u VIII. stoljeću, a popularizirao se u XVI. stoljeću.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...